CHAVEZ REALES ÎN VENEZUELA

By 8 octombrie 2012Jurnal de bord

de GABRIEL SĂVULESCU

Duminică 7 octombrie s-au desfășurat alegeri prezidențiale în Venezuela. In urma rezultatelor parțiale, câștigatorul scrutinului prezidențial este actualul președinte Hugo Chavez. Președintele Hugo Chavez a fost ales președinte în decembrie 1998. În perioada celor trei mandate Chavez a impus o politică economica de stânga: a naționalizat și renaționalizat companiile petroliere nordamericane, a înființat cooperative agricole confiscând terenuri agrare de la marii latifundiari și a repatriat aurul băncii naționale din Venezuela, depozitat la Londra.

În urma acestor măsuri, nivelul de trai a scăzut, mortalitatea infantilă fiind una dintre cele mai ridicate din lume. Partenerii politici ai lui Chavez sunt inamicii geopolitici ai SUA: Cuba, Iran, Coreea de Nord și pînă in primăvara lui 2011 Libia. Cu toate că este izolat pe plan extern, Hugo Chavez se bucura de o largă popularitate in rândul electoratului rural, care a profitat în urma reformelor economice de stânga. La urne, Hugo Chavez a obținut 54,42%.

Contracandidatul lui Hugo Chavez, liberalul Capriles Radonski, nu a reușit să câstige voturile electoratului nehotărât. Radonski provine dintr-o familie de evrei polonezi care au emigrat in 1947 în Venezuela. Radonski se declară însă “un catolic convins”, promovând un program al conservatorismului social. Contracandidatul lui Chavez a fost sprijinit pe alianța transpartinica “Unidad Venezuela”. Cartelul electoral “Unidad Venezuela” cuprinde 50 de formațiuni socialiste, social=democrate, creștin-democrate și liberale. Radonski a obtinut 44,97% din sufragii. Participarea la vot s-a ridicat 80,94%.

De remarcat este faptul ca administrația Obama nu s-a implicat în mod direct în campania electorală din Venezuela, preferând însă să trimită o echipa de observatori electorali. Victoria lui Chavez a fost salutată de președintele Cubei, Raul Castro.

ILUSTRATIA daily.capitalist. com

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!