abel-1Am revăzut aseară un film (2015) regizat de Steven Spielberg – „Podul spionilor’, inspirat dintr-o istorie reală din anii războiului rece. Este vorba despre schimbul efectuat la Berlin între spionul sovietic Rudolf Abel și pilotul SUA Gary Powers (efectuat la 10 februarie 1962). Tom Hanks in rolul avocatului care mijlocește schimbul) diverse lecturi.

La începutul anilor 60 povestea asta ajungea la București fff filtrată, mai mult la nivel de zvon, după posturile de radio străine. Ce circula oficial provenea din Scînteia care prelua din Pravda. Despre Rudolf Abel nu auzisem pentru că presa powersromână nu publicase nimic despre el. Dar despre Gary Powers știam cîte ceva, chiar copil fiind. Procesul lui de la Moscova a fost redat in Scînteia pe pagini intregi – ca o probă a superiorității sistemului sovietic, a vigilenței și echipamentelor Armatei roșii, a capacității liderilor URSS Hrușciov&Co de a conduce lagărul socialist spre victorie împotriva imperialismului american și a capitalismului în general.

abelCine era Rudolf Abel – marfa de schimb despre care nu știam atunci nimic !? Orice informa’tie despre el la est de cortina de fier dezvăluia faptul că URSS spiona SUA, ceea ce deși toată lumea știa, era dezmințit de TASS. Propaganda de la Kremlin spunea că URSS nu se preta la acțiuni de război murdar- era țara păcii etc. Dar Rufolf Abel nu era primul spion descoperit de FBI. In anii 50 au căzut mai multe rețele sovietice de spionaj. Abel face parte dintr-o serie mai lungă de eșecuri ale KGB. S-a născut în 1903 în Marea Britanie – nume real William Fischer – din emigranți ruși. In anii 20 revine Rusia, a lucrat pentru Comintern și GPU apoi pentru KGB. In anii 40 conduce o operațiuni radio pentru powers1teritoriul inamic. După război este trimis în SUA. A fost ceea ce se numește o „fantomă adînc conspirată”. A operat sub mai multe identități. A avut mai multe adrese în NY, unde făcea figură de fotograf și pictor. A fost arestat în 1957 după ce un spion sovietic – propriul lui asistent – a defectat și a trădat. O percheziție la una din adresele lui a dezvăluit un material documentar bogat care nu a lăsat nicio indoială asupra adevăratei sale ocupații. A fost condamnat la 30 de ani de închisoare pentru activități de spionaj. Nici la anchetă, nici la proces nu a făcut mărturisiri. Se cunosc puține lucruri concrete despre performanțele sale ca spion. In 1962 a fost schimbat cu pilotul USA Gary Powers. Ajuns în URSS a ținut conferinte pentru KGB, a fost expert pentru diferite dosare. A murit de cancer la plămîni în 1977.

powers3Gary Powers.(n 1928). Pilot miltar – în 1956 se angajează in CIA. In 1960 la 1 mai este doborit de o rachetă sol-aer deasupra orasului Sverdlovsk. A fost anchetat dur citeva luni la Lubianka. înainte și după proces. Procesul său – public – a fost un prilej de propagandă antiamericană. La proces asistă soția, părinții, avocați, jurnalisti sovietici și străini. Gary Powers a fost condamnat la zece ani – 3 de închisoare 7 de lagăr in Siberia. Episodul a dus la contramandarea unei întilniri la virf intre Hrusciov și Eisenhower.

In 1962 el este schimbat la Berlin cu Rudolf Abel. Întors în SUA a fost primit rece, calomniat in presă și de oficialitați. I s-a reproșat că nu s-a aruncat in aer cu avionul, fapt care a permis URSS să afle secrete tehnologice americanesi sa orchestreze operatia de propaganda anti-USA de la proces. I s-a reproșat că nu s-a sinucis, deși avea mijloacele. Etc. După un timp, atitudinea oficialiilor și a presei s-a schimbat, mai ales cind a fost clar – în urma mai multor anchete și audieri – că nu a trădat. A primit mai multe decorații, i s-au recunoscut public meritele. A părăsit CIA si s-a angajat civil la Loockhead ca pilot de încercare. Apoi a lucrat pentru altă companie ca pilot de elicoptere unde verifica traficul. A scris o carte despre experiența sa din anii 1960/62. A murit în 1977 într-un accident de elicopter la LA.

Un episod uitat al războiului rece, dar nu numai atît.

STELIAN TANASE

CITESTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

Copyright www.stelian-tanase.ro

Spune-ți opinia, fă-te auzit!