CHIAR NE CRED IMBECILI

By 17 ianuarie 2012Lifestyle

“Un lucru devine clar pentru toţi românii de bine. (…). Opoziţia şi-a activat în sfârşit întreg arsenalul moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej: derbedei înarmaţi, dezinformare, propaganda urii. Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diapora şi acasă. Ce vor ei, în schimb, e ca o populaţie imbecilizată de televiziuni, înfricoşată de scenarii apocaliptice mereu dezminţite de realitate, şi, mai nou,de bătăuşii scoşi pe străzi, să aleagă în locul reformei Statului retorica urii şi a neputinţei ridicată la nivel de program politic”.

Textul citat nu aparţine unui politruc de provincie, rămas în urmă cu ştirile. Nu a fost scris nici de vreun bătrân fesenist, hârşâit în articole pentru Scînteia şi Azi. Nu. Îi aparţin ministrului de externe, Teodor Baconschi. El amestecă aparent alandala idei, fapte, dar mai ales expresii cu mare forţă de sugestie, ca să-l dezvinovăţească pe Traian Băsescu şi să pună în cârca opoziţiei violenţele de stradă din ultimele zile.

Sigur că aşa o treabă grea nu putea fi făcută de un începător. Un număr mare de inepţii şi ticăloşii cu aer doct, nu pot fi puse împreună de vreun oarecare. E nevoie de cineva obişnuit cu întorsături de frază lungă, de cineva cu exerciţiul jumătăţilor de măsură al amestecului de sensuri.

Vă aduceţi aminte de „oamenii de bine” la care apelau acum 20 de ani Ion Iliescu şi ai lui să apere cînd revoluţia de „terorişti”, cînd FSN de Corneliu Coposu şi Radu Câmpeanu, cînd televiziunea de „legionari” în iunie 1990? Teodor Baconschi e „de dreapta” aşa că renunţă la internaţionalistul „oameni” şi spune neaoş: „români de bine”.

Carevasăzică, înţelegem din text, cine nu e de acord că USL e de vină pentru tot răul, nu e chiar aşa „român de bine”. Ori e „imbecilizat” de televiziuni devreme ce nu s-a prins că „bătăuşii pe străzi” fac parte din „arsenalul (Opoziţiei) moştenit de la Ana Pauker, Teo, Luca şi Dej”. Ori e victima „scenariilor apocaliptice mereu dezminţite de realitatea” (cînd scenariile sunt talentul şi boala nr. 1 a lui Băsescu, dar ce contează?!).

Fraza cea mai şocantă dintre toate este însă alta: „Ne acuză că vom fura alegerile doar pentru că vrem ca românii să voteze, în diapora şi acasă”, când de fapt „ei” vor ca lumea să fie imbecilizată şi să respingă reforma Statului. Omul care tocmai declara lucrurile astea ieri, că cei care se opun votului prin corespondenţă vor să prostească lumea cu televizorul şi scenariile apocaliptice, a primit tot ieri misiunea de partid să împace PDL societatea civilă. Aşa că balivernele lui Baconschi nu mai sunt nici măcar propagandă. Sunt prostie curată.

Centrul de Resurse Juridice, Pro-democraţia, Societatea Academică Română, partidele de opoziţie, chiar şi unii PDL-işti, au criticat dur deciziile Guvernului în materie de alegeri, inclusiv comasarea şi grămada de populism ieftin numit somptuos „votul prin corespondenţă”. Acum, în stradă, oamenii spun pe toate vocile că PDL se pregătea să falsifice alegerile, iar tu, Baconschi, vii să-ţi aperi mult hulitul proiect în mijlocul tensiunii generale? Vrei să enervezi lumea şi mai tare? Teodor Baconschi este de-a dreptul inconştient.

Chiar nu-şi dă seama că acutizează tensiunile? Cu vorbele lui Teodor Baconschi vrea PDL să împace oamenii? Cu Baconschi alături va încerca Emil Boc să deschidă discuţii cu opoziţia? Ăştia chiar ne cred imbecili.

 

 

Foto: Palatul Cotroceni, în prima zi a protestelor

 

 

Alătură-te discuției 8 opinii publicate

 • Daniel spune:

  Când te gândeşti că acest Baconschi este reprezentantul „curentului” creştin-democrat din PDL. Cred că Corneliu Coposu s-a întors în mormânt.

 • Este aceeași bălăceală de fațadă prin care sunt apărate interese meschine individuale,ca cele ale lui Baconschi,sau de grup,ca cele ale partidului sau partidelor lui Băsescu.Însumate,aceste partide se vror un partid unic prin care strategul eminent să domine întreg spectrul politic.În democrație nu poți conduce de unul singur,pentru că nu îți permite principiul de bază care este separația puterilor în stat.Atunci,soluția dictatorului camuflat, dar care iese cu nerușinare în față,este să aibă oameni peste tot : la președinție,în guvern,în sistemul represiv,justiție,în toate punctele cheie,acolo unde se iau decizii importante dar mai ales unde se vântură mari sume de bani.În aceste condiții „democrația”este una bolnavă sau schiloadă.Iată de ce,o asemenea situație naște convulsii sociale ca cele pe care le traversăm. Este sau nu PDL un partid democrat ?! Categoric nu ! Desprins din trunchiul comun comunist al FSN,trecând prin mari „prefaceri”în epoca postcomunistă,el este purtătorul „genetic”al ideologiei comuniste și se manifestă ca atare ,într-un nou cadru internațional care îi permite.Blazonul ascunde originile comune cu cei care se recunosc de stânga.Atrag atenția,însă,asupra situațiilor ce îi pot uni cu așa zisa opoziție,atunci când societatea civilă se pronunță ferm împotriva întregii clase politice,care este compromisă,părtașe la dezastru și acoperită de ridicol.Ambele orientări politice apără sistemul,așa cum îl știm și despre care nu mai vreau să vorbesc.Nu vreau să prefigurez cu nimic viitorul,dar soarta democrației de mahala, prin demagogie,cum susținea Aristotel,duce inevitabil tot la dictatură.Poate „aleșii” o știu.Poate așa se explică siguranța cu care vorbesc despre viitorul lor și despre imbecilitatea noastră,a celorlalți,care suntem înfricoșați de scenarii sumbre,de care ei,cu siguranță,nu sunt străini…

 • Nu cred ca Bakonski a vorbit in cunostiinta de cauza ;a fost ca un elev care la geografie il intreaba profesorul de cursul Dunarii si el iti raspunde ca Nilul ….
  Sau ,diversele compartimente din PDL ,nu mai reusesc sa se puna de acord unele cu altele ;sau la brifingul cu Basescu ,a fost asa de incurcat mesajul presedintelui ,ca una i a spus si alta a raspuns Bakonski [intentionat !].

 • Si ar mai fi ceva : ce naste din pisica ,tot soareci maninca .
  Tatal sau Anatol E. Baconsky a inotat in doctrina si viata comunista ,mai bine ca pestele in apa .
  Sint destul de cunoscute ,relatiile lui Anatol cu securitatea si slava Domnului nici bietul Tudor nu a fost departe .
  Ca sa prinzi o bursa in strainatate inainte de 89 si continuarea studiilor dupa acea ,tot in strainatate ,se poate folosi expresia englezeasca : CLOSE ENOUGH !

 • Stelian Tănase spune:

  @rp Aveti si probe, sau e doar un pamflet? ST

 • Viata lui Anatol Baconsky este scrisa in weekepedia destul de clar iar usurintele pe care le a avut fiul sau Teodor Baconschi [???? ]in efectuarea studiilor si apoi ajuns pe o treapta superiora a societatii civile romane [CARE ESTE ! ],ma indreptateste sa cred ce am spus mai inainte .
  Cunosc pe cineva care desi a prins o bursa in USA in anii 80[a terminat cap de serie Teologia ],s a intors in Romania si nu i s a dat decit o catedra de profesor la un liceu .
  A mai facut 2 facultati acolo si a plecat si cu doctoratul in buzunar .
  Dar nu a avut nici un ajutor de la nimeni si nici misiuni de executat .
  Atunci v am zis ce v am zis despre acest domn Teodor Baconschi .

Spune-ți opinia, fă-te auzit!