CINE A DUS ŢARA ÎN PRĂPASTIE

By 21 ianuarie 2012Graffiti

foto: Ioana Moldovan

De o săptămînă România a apărut din nou in mass- media. Onoarea care ni se face se datorează protestatarilor din Piaţa Universităţii Bucureşti, şi celor din Cluj, Sibiu, Timişoara, Craiova etc. Pină acum zece zile,România era absentă, uitată. Singurele subiecte pe care le găseai într-un colt de pagină, erau despre ţiganii alungaţi din Franţa, sau cei arestaţi în Italia sau Marea Britanie pentru diverse infracţiuni. Acum toate televiziunile mari au dat ştiri, reportaje, din România (BBC, CNN, Euronews etc). Marile cotidiane alocă spaţii tot mai mari, titluri, fotografii…
New York Times a publicat un amplu articol după manifestațiile de joi: ”Protestatarii și-au îndreptat furia asupra lui Traian Băsescu, un fost comandant de navă al cărui stil de conducere este caracterizat ca fiind din ce în ce mai autoritarist. Oamenii sunt supărați din cauza salariilor mici de la stat, a pensiilor înghețate, a sporirii TVA, dar vorbesc și despre corupția adînc înrădăcinată și sentimentul că guvernul nu face decît să slujească propriile lor interese și pe cele ale celor mai bogați dintre clienții săi politici” (http://www.nytimes.com/2012/01/20/world/europe/romanian-protesters-urge-governments-ouster.html?_r=1)

Cotidianul spaniol El Pais a publicat și o analiză sub titlu: ”Îndatorați și fără speranță” (http://internacional.elpais.com/internacional/2012/01/19/actualidad/1326994929_023776.html). Articolul arată că oamenii cer demisia președintelui care a lovit în toate celelalte instituții ”ca și cum numai el ar exista”, că opoziția a fost luată prin surprindere de amploarea protestelor și că protestatarii au ieșit în stradă din cauza corupției care era pe cale să afecteze și serviciul de urgență, foarte apreciat. ”De ce să-l privatizeze? Ca să-și plătească ei campania electorală?”, este citată o protestatară din Piața Universității.

Le Monde a remarcat la rîndul său în această săptămînă că protestele nu sunt impresionante prin numărul manifestanților, care nu este mare, ci prin simpla lor re-apariție într-o țară a cărei societate civilă este dominată de apatie. Un adevărat șoc, remarcă ziarul.

O echipa de la BBC a fost prezentă la mitingul opoziției de la Arcul de Triumf. Estimînd participarea ca fiind de ordinul miilor, jurnaliștii au selectat declarațiile a doi manifestanți. ”Sunt pensionar, dar sunt aici pentru cei mai tineri care nu au nici un fel de viitor în România”, spune unul. ”Nu credeam că o să ajung să protestez aici din cauza unui alt președinte iresponsabil. A împins țara într-o prăpastie de unde va fi foarte greu să iasă”, este cel de-al doilea mesaj. Concluzia materialului este că, în România, prețul austerității este mult prea greu de plătit.Ideea este nuanțată pe pagina de internet de câteva opinii trimise de la București chiar de câțiva români ( http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-16644330 )

Foto: Ioana Moldovan

Și The Guardian a publicat punctul de vedere a lui unui contributor român, Cristian Cercel, de la Observatorul Cultural http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/jan/16/romania-politicians-protests ). El spune că Traian Băsescu a pierdut simțul realității cînd i-a acuzat pe români că își doresc ca sistemul lor de sănătate să arate ca acum, după cum la fel de puțin conectați la realitate sunt și Teodor Baconschi și Iulian Urban i-au jignit în modul cel mai direct pe protestatari – ”o masă diformă și incultă”, ”viermi care își merită soarta” devreme ce au respins legea prezidențială a sănătății.

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!