CINE A CÎȘTIGAT DEZBATERILE DINTRE CANDIDAȚI

By 13 noiembrie 2014Jurnal de bord

tanaseFăcind un bilanț după dezbaterile Ponta-Iohannis de la Realitatea tv și B1, cred că Ponta a ieșit primul. În prima dezbatere el a cîștigat destul de detașat. Aseară Iohannis a cîștigat, dar la o diferență mai mică decît cîștigase Ponta în prima seară. Pe total, Ponta păstrează un avans, nu mare, dar îl păstrează. Agențiile de pariuri zic și ele că Ponta e favorit cu 1,2. Jucați un milion și cîștigați încă 200.000 lei la suma jucată, dacă Ponta iese președinte. Dacă mizați pe Iohannis cf agențiilor de pariuri și acesta cîștigă faceți ceva parale, de cca 3 ori mai multe decît ați pariat. În mediile online situația se prezintă invers. Partizanii lui Iohannis domină pe facebook, twitter, etc. Am citit cîteva sute de comentarii azi noapte, unele sunt de un haz nebun. Aici se află România plină de imaginație, relaxată, europeană. Dacă ar vota numai utilizatorii de online Iohannis ar cîștiga detașat. Dar numericește vorbind acest electorat este inferior numărului babelor din satele părăsite și bețivilor de prin cîrciumile rurale, al celor strînsi pe marginea șanturilor să povestească ce le scriu copiii plecați in occident la muncă. Că din ce trimit ei trăiesc. Ăștia ( spre deosebire de copiii lor ) nu votează cu Iohannis, ci cu Ponta la îndemnul primarului, mai ales dacă pune și cîteva kilograme de mălai și făină în sacoșa trecută peste gard. În plus amatorii de online nu ies din casă duminica nici măcar să se ducă la vot.

HANDICAPURI. S-a văzut și aseară că marele handicap al lui Ponta este partidul său, PSD. O parte importantă a societății românești, electorală sau nu, are resentimente față de acest partid căruia îi atribuie eșecul tranziției, sărăcia, capitalismul de cumetrie și mai ales corupția. După 25 de ani lumea s-a cam săturat de PSD. Sunt capabili Iohannis și ai lui să transfere în voturi la urne duminica asta acest fenomen de respingere ? Nu am idee. Marele handicap al lui Iohannis este unul personal – este atipic. Lumea așteaptă alt tip politician s-o reprezinte, mai înfipt, descurcăreț, etnic român. Vrea unul al cărui nume se termină în ESCU, unul care să aibe vorbele la el, ceea ce pentru Iohannis nu e cazul. Un alt handicap este TIMPUL. ACL s-a format prea tîrziu, abia după alegerile europarlamentare. Cînd ACL a început să se pregătească de campanie, PSD era departe cu pregătirile. Acest handicap l-a costat mult în aceste săptămîni de campanie pe Iohannis. Într-o campanie electorală, le spuneam mereu colegilor mei de staff în 1996 (CDR) și 2004, (ADA), că totul poate fi recuperat, oameni, logistică, bani. Dar nu se poate recupera TIMPUL. Dacă nu ești in calendar ai pierdut. Or ACL a plecat prea tîrzu în preparativele sale și această întîrziere se vede. Am observat-0 în fiecare zi de campanie. PSD&Ponta s-au mișcat ca o mașinărie care știe ce are de făcut. PSD a fost mereu cu 2-3 mutări în față. În tabăra ACL din această cauză a fost multă improvizație. Altă diferență este cea dată de resurse – între resursele nelimitate ale staffului PSD și lipsa cronică de resurse a ACL.

Acum Iohannis e la mîna nehotărîților, a celor care au votat dreapta, dar nu pe el. Depinde și de cei care nu au fost la vot în turul întîi, (tineri, generația mijlocie, populația urbană) dacă vin de data asta la urne. Sondajele pe care le-am citit in aceasta săptămînă, unele știute de toată lumea, nu sunt exacte. Servesc pe cel care a plătit, PSD/ACL. Distanța este alta decît ne spun ele oficial. Trendul este că Ponta și Iohannis sunt tot mai aproape unul de altul ca scor. Diferența reală este – făcînd o medie – azi joi – între 3-5 puncte, vezi și marja de eroare de 3%. Concluzia este că în ciuda aparențelor, cîștigătorul nu este încă stabilit. Nervozitatea staffului PSD și a candidatului lui de aici provine. Ponta are totuși prima șansă, fiind plasat în poll-position. Dar ecuația are încă necunoscute. De jucat se joacă.

Nu știu de ce, dragii mei, dar am impresia că pregătirile pentru alegerile locale și parlamentare din 2016 deja au început. Acest antract va dura numai 16 luni. Puțin, nu !? Nu sunt Mafalda, fac totuși o profeție – Cine va cîștiga acum, va pierde în 2016.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!