CÎRTIȚA LUI WILLY BRANDT

By 21 octombrie 2020Graffiti

markus wolf***La 21 octombrie 1969 Willy Brandt devine cancelar al Germaniei federale. Caderea sa se va dattra unei afaceri de spionaj incredibile.

***Markus Wolf – “omul fără faţă” – a fost cel mai bun agent al URSS în timpul războiului rece. El a condus serviciul secret al RDG, Germania de Est din 1954 pină in 1986 cind a ieşit la pensie. După căderea zidului de la Berlin a fost judecat de tribunalul din Dusseldorf, printre altele pentru trădare şi corupţie. Într-un proces care a duratmarkus wolf 1 şapte luni şi a fost intens mediatizat, s-a apărat sigur de sine, intrebînd retoric – Ce ţară am trădat! Nu RDG, ţara mea pină în 1989 ! Totuşi a fost condamnat la 6 ani de închisoare. După doi ani a fost însă eliberat în urma casării sentinţei.

Prin originea sa, nimic nu părea să il îndrepte spre spionaj, ci mai vurînd spre profesii intelectuale. Provenea dintr-o familie de intelectuali evrei comunişti, tatăl luibrandt medic a fost şi dramaturg. În 1933 cînd Hitler ajunge la putere, familia Wolf se refugiază la Moscova. A mai avut un frate, Konrad, scenarist şi regizor de film. La Moscova a absolvit Şcoala pentru activişti Komintern şi KGB. În 1944 se intoarce cu Armata roşie în Germania infrîntă şi se stabileşte la Berlin. În 1954, la 30 de ani, ( n 1924) a fost numit in fruntea serviciului secret al RDG.

zidul de la berlin 1Operaţia în care a excelat şi despre care sa vorbiti mult a fost înfiltrarea celor mai importante instituţii vestgermane cu spioni. Una din metode a fost numită “Romeo”.Erau trimişi la Bonn, agenţi care arărau bine avînd misiunea să seduca femei singure care lucrau în posturi interesante. Ofensiva cuceririi secretarelor a dat roade, unele dintre ele fiind colaboratoare ale unor miniştri, parlamentari influenţi, şefi de partide, generali. Manipulate de către agenţii lui Markus Wolf, au furnizat mii de dosare cu informaţii extrem de sensibile despre NATO, despre guvern, despre economie, despre relaţiile est-vest, etc.

Altă operaţie imaginată de Markus Wolf – a strecurat spionii săi printre refugiaţii est-germani care treceau în vest. Erau markus wolf 3trimişi să se infiltreze şi să culeagă informaţii. Cazul cel mai spectaculos cu o “cîrtiţă ”care a ajuns pînă la vîrful ierarhiei a fost cel care a dus la demisia cancelarului Willy Brandt. Demisia a fost provocată de descoperirea faptului ca Gunther Guillaume, unul din consilierii săi, era agent al lui Markus Wolf. Soţii Guillaume a fost infiltratí în Germania occidentală încă de la mijlocul anilor 50, cu misiunea să penetreze PSD şi să transmită informaţii din acea zonă.

Şi-a petrecut ultimii ani din viaţă (m. în nov.2006 ) scriind romane de spionaj şi dînd interviuri. Avea ce spune şi ce scrie, ştia multe despre Occident, despre URSS, despre războiul rece. Nu degeaba fusese paznic al lagărului socialist la graniţa lui de vest. The master spy.

FOTO 1. 2. Markus Wolf. 3. Willy Brandt sursa www. docstoc.com
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!