CITEȘTE „W” PE BLOG !

By 18 iunie 2017Lifestyle

410*** CITEȘTE „W” – UN ROMAN FOILETON ! CUM FACI ASTA !? Intri pe blog. Sus găsești bara cu rubricile. Ultima din dreapta este „W”. Apeși click și ai toate episoadele apărute pînă azi. Lectură plăcută!

*** REZUMAT. Acțiunea romanului începe într-o noapte cînd Ticu Naum, bărbat care se apropie de 40 de ani, ins cu o condiție incertă, este trezit de un telefon. Picat cam prost, Ticu Naum se afla in pat cu ultima lui cucerire, dintr-un șir lung, blonda Zizi. Vocea îi cere să se ducă la o adresă de la periferie, unde s-ar găsi un cadavru. Lucru care se confirmă.

Ce este neobișnuit este că 1/ victima este un general (r) Eftimie Gogu, veteran al serviciilor secrete, retras in afaceri, și 2/modul de operare. Generalul a fost tras in țeapă. Ancheta este condusă de comisarul-sef 267Iorgu Arsene, șeful Brigăzii criminale, o mai veche cunoștință a lui Ticu Naum, care lucrase 2 ani in Poliție, înainte de a pleca voluntar in Legiunea străina pentru 5 ani. Gogu este doar prima victimă. Apare încă una, găsită la un patinoar, cu același ritual. Un telefon nocturn dat lui Ticu Naum. Și tot trasa in țeapă. E vorba tot despre un general, Spiț Buburuz, activ de data asta, șeful contrainformațiilor. Apoi mogulul Bran Stecker, personaj pitoresc și influent. Urmează Pilu Donose, un lider politic important, cunoscut ca Nichita in arhive – informator al Securității.

Ancheta intră repede în impas. Poliția se confrunta cu un ucigaș profesionist care nu lasă urme, în afara de un inscris enigmatic, lîngă fiecare cadavru. Este o semnătură – W, de unde titlul romanului. Pentru 429a descîlci ghemul acestei afaceri de stat, (victimele aparțin toate establishment-ului) se instituie un comandament operativ (Servicii secrete, Poliție, procuratura, ministerul de interne ) care întoarce imprejurarea pe toate fețele, prilej pentru cititori de a afla o sumedenie de informații neașteptate.

Cine este W ? este întrebarea cheie, la care deocamdată nu avem un răspuns. Poliția și presa formulează tot felul de scenarii cu privire la identitatea lui. Presa îi este favorabilă acestui serial-killer, care a devenit peste noapte un erou popular. W. este văzut de bucureșteni ca un justițiar care pedepseste elemente ale clasei suprapuse pentru fărădelegi. W. răspunde unei mari frustrări. Metoda de a ucide care amintește de Tepeș contribuie si ea la crearea legendei. Cei doi Iorgu Arsene ( aflat în prag de pensionare) și Ticu Naum (deveniți parteneri) încearca să dezlege misterul acestei serii de asasinate, ducînd propria lor anchetă – neconvențională, la marginea legii, scotocind prin diverse medii realizind pas cu pas un puzzle – imaginea unui Bucuresti terific, decăzut, aflat în era post-industrială.

grafitti 39*** „W”(Vampirul valah) este pastișa unui „polar”, a unui roman detectivistic pe care americanii il numesc „pulp fiction”. Este o traditie care ne parvine din anii 20 ai secolului XX reprezentată de Dashiell Hammet și de Raymond Chandler. E un roman negru, un pretext de a vorbi despre un oraș în agonie. Avem obligatoriu o poveste cu suspans mult. „W ” spune istoria unei serii de crime terifiante petrecute în București în ultimii ani. Victimele o termină trase în țeapă ca în Evul Mediu. Cu acest modus operandi bizar, nu este de mirare că presa îl numește pe ucigaș „Vampirul valah”. Ca în orice polar, există un ucigas ( aici serial-killer) , fireste un detectiv (Ticu Naum), un polițist (Iorgu Arsene), cîteva femei fatale (Pușa, Zizi), figurație ( un procuror, granguri civili&generali, un patron de ziar, secretare, ciripitori, vagabonzi, barmani, etc). Sunt apoi partide de sex, beții, cafteli, urmăriri – tacîmul obligatoriu al unui roman de acest tip. „W” ne poartă într-un peisaj post-industrial, cu o atmosferă apăsătoare, uneori insuportabilă. Intriga se învîrte in jurul întrebărilor clasice – cine este asasinul, de ce ucide, cum își alege victimele, cum să fie capturat. Dar nu doar atît.

CITITI SI SERUITI

Spune-ți opinia, fă-te auzit!