CLEPTOCRAŢIA A ACAPARAT ROMÂNIA

By 15 martie 2012Lifestyle

Interviu aparut in Mediaddict.

M. – Care credeţi că trebuie să fie principala calitate a unui talk-show? Cât de puternică este influenţa unui talk-show?

ST.- Subiectul fierbinte, calitatea invitatului, priceperea moderatorului, documentarea completă. Este o inflaţie de talkshow-uri. Sunt aceleaşi 20 de persoane pe care le doreşte toată lumea. Toată ziua zbârnâie telefoanele la birourile miniştrilor şi liderilor de partid. Raportul cerere/oferta de acum 10 ani s-a schimbat radical. Atunci erau puţine talkshow-uri, 2-3, acum sunt sute. Talk-show-ul nu mai este azi o dezbatere, a devenit un spectacol unde totul se face de dragul audienţei. Nu se mai urmăreşte calitatea, analiza corectă, informarea telespectatorului sau obţinerea de informaţii inedite, ci scandalul. O altă cauză a proliferării talkshow-urilor este faptul că producţia lor este ieftină. Este cel mai ieftin program. Două telefoane, trei camere tv, o ceartă, un studio tv, eventual un taxi şi ai umplut o oră de program. Extrem de ieftin ! Asta spun studenţilor mei de la Universitate, unde ţin un curs nivel masterat, numit ”Televiziunea şi impactul ei asupra societăţii.”

M.- Definiţi consumatorul român de televiziune, consumator ce a fost creat tocmai de aceste instituţii media? Va mai apărea vreodată în peisajul românesc consumatorul critic, de atitudine?

ST. – E un public mai puţin pretenţios decât cel de acum 10-15 ani. Acela era mai exigent, mai citit, mai critic. Ţineţi cont de faptul că 3,5, milioane de români au plecat în Occident, din categoriile cele mai informate, dinamice, mai active. Sociologic, avem alt public în comparaţie cu cel din anul 2000. Mai puţin şcolarizat, pasiv, mai uşor de mulţumit cu lucruri joase.

M. – Cum vedeţi piaţa culturală TV de la ora actuală?

ST. – Când arăţi o carte pe micul ecran audienţa scade la jumătate. Avem la multe categorii, cf.cifrelor UE de la Bruxelles, cel mai mic consum cultural din Europa. În schimb acem cel mai mare consum de televiziune.

M. – Ziaristul mai vorbeşte şi acum în şoaptă?|

ST. – Da.Telefoanele tuturor jurnaliştilor cunoscuţi sunt interceptate. Uneori observ că sunt filat. Informatorii nu au dispărut. Redacţiile sunt infiltrate de ofiţeri acoperiţi. Aşa că, inevitabil, trebuie să vorbesc şi în şoaptă, dar fără iluzia că nu sunt auzit. Azi un tip mi-a fotografiat casa în jurul orei prânzului, suprins de un vecin care mi-a spus. Nimic nou, s-a mai întâmplat.

M. – Care credeţi că este cel mai mare eşec al lui Traian Băsescu?

ST. – Nu şi-a ţinut promisiunile. A dezbinat societatea românească, a transformat-o într-o mahala, o lume de port. Corupţia este fără precedent. Băsescu nu are dimensiunea unui şef de stat din Europa la începutul secolului al XXl-lea.

M. – Cine credeţi că a câştigat Revoluţia din 1989?

ST. – Securiştii şi nomenklaturistii. Ei au transformat proprietatea de stat în proprietatea lor privată. Tranziţia asta a însemnat în esenţă. Azi deţin bănci, firme, companii, partide, televiziuni. Din primii 100 în Top Forbes, 80-85 fac parte din această categorie.

M. – Ce părere aveţi despre numirea lui Ungureanu în poziţia de prim-ministru? Cum comentaţi această mişcare politică?

ST. – Nu agreez şefi de servicii secrete în politică. Preferam un finanţist, un bancher, cum au ales Grecia şi Italia.

M.- În 2009, Gigi Becali spunea că s-a supărat teribil pe Băsescu după ce a trecut prin arest. Citez din memorie: „pe mine, prietenul lui de la Golden Blitz, cu care stătea până la 6-7 dimineaţa”. Se mai pun la cale treburi politice la crâşmă?

ST. – Mai ales la cârciumă, şi uneori prin hoteluri şi în alcov.

M. – Se lansează posturi de ştiri pe bandă rulantă. Ce se va petrece cu acestea după 2012?

M. – Cine dă drumul acum la o televiziune o va închide la anul.

ST. – Meleşcanu, PNL-ist de vază, şef la SRI. Cum vă explicaţi această mutare?

M – Băsescu a vrut pe cineva din afara PDL ca şi la SRI, unde a pus un PSD. A căutat pe cineva ascultător, controlat la dosar. PNL are o problemă de imagine. Are trei oameni, Predoiu, Ungureanu, Meleşcanu, trecuţi de la PNL în tabăra lui Băsescu. Plus vechea disidenţă Stolojan – Flutur trecută cu arme şi bagaje la PDL.

M. – Sunteţi pro sau contra ACTA?

ST. – E o discuţie lungă. ACTA nu e bună, detest să fiu controlat. Dar trebuie asigurată şi protecţia copyright-ului ptr muzicieni, autori de filme, clipuri etc. .

M. – De la o vreme, a devenit o modă „scrisul la tablă” în diferite emisiuni. Ajută acest artificiu la lămurirea mai cu spor a telespectatorului?

ST. – E un moft. Unii vor să facă pe profesorii având ca elevi telespectatorii. Li se pare că aşa capăta mai mult autoritate.

M. – Ce vă deranjează la clasa politică actuală? Dar la emisiunile de tip talk-show?

ST. – O clasă coruptă şi incapabilă, rapace, egoistă, prosteşte lumea, cinică, împărţită pe clanuri de tip mafiot. Sunt de acord aici cu Neagu Djuvara şi Florin Constantiniu. Politicienii vor să îşi facă suma şi se ocupa cu suişul spre fotolii cocoţate tot mai sus. Fiecare treaptă asigura accesul la resurse mai mari. România de azi este condusă de o cleptocraţie. Prea puţini politicieni se gândesc la binele public. Ei au adus ţara la sapă de lemn, nu altcineva. Ei au avut în diferite perioade puterea de decizie, şi puteau să facă mult bine. Dacă ar fi vrut, dacă s-ar fi priceput… Răspunderea e lor, toată. Ei spun că noi suntem de vină pentru că suntem leneşi, hoţi, necalificaţi etc…Ce banc prost !

M. – Se lansează în curând NasulTV. Ce şanse îi daţi pe piaţa existentă?

ST. – Nu ştiu nimic despre acest proiect.

 

 

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

Spune-ți opinia, fă-te auzit!