IMG_5144Ajung săptămîna trecută la Constanța. Ies din gară să iau un taxi. Libraria unde avea loc lansarea a uitat să trimita pe cineva să mă întîmpine. Politețe portuară! Sunt înhățat repede de unul care imi spune ca taxiul lui e cu suprapreț, si nu are facturier. Dacă nu-mi convine să mă duc să iau alt taxi. Ma uit in jur vreo – 10- 15 taxiuri pe același calapod. O bandă pare acest pilc de taxiuri, nu altceva, hotărită să jefuiasca turistii, clienții de oriunde ar fi.Episodul avea sa fie emblematic pentru orele petrecute la Constanta. Noroc că m-a recunoscut cineva ( după aparițiile teve) cînd parlamentam cu șoferul -ras in cap, umflat, mutră de hamal in port, de mardeias de bodegă – și mă extrage din taxiul buclucaș, oferindu-se să mă ducă la librăria Dorian Grey. Am prilejul să „admir” bulevardele cu clădirile delabrate, din altă epocă. Povestim despre oraș, despre lumea lui, despre tot felul de lucruri. Am mai fost la Constanța anul trecut cu altă carte. Constat că lucrurile nu s-au schimbat cu o iota. Întilnesc un oraș ca și mort, mizer, așa cum am scris cu acel prilej pe fb.

Constanța arată azi ca un oraș sovietic din anii 90. E antedatat, delabrat, pustiu, fără viață, uitat de lume și de istorie, fără dinamism, cu locuitori triști. Are o arhitectura de anii 60 ai secolului XX. Trecerea timpului nu a adus nimic în plus în ultimele decenii. Din 1990 aspectul orașului a rămas același. Asta pentru că vreme de 12 ani a fost condus de un „grup infracțional mafiot” – IMG_5154cum spune sentința tribunalului in dosarul Radu Mazare, primarul de cursă lungă al Constanței. Te miră adormirea orasului, letargia lui, aspectul agonic, sărăcia, fațadele coșcovite …Cazinoul este cel mai cunoscut vestigiu. Monument art-nouveau lăsat in paragină – un adevărat scandal. Dar nu numai cazinoul se prezintă astfel. Întreg orasul are acelasi aspect- ca după un lung război si o ocupatie străină. Jaful la scară mare din epoca Mazare a lăsat urme adînci, greu de eradicat pe termen scurt și mediu.

In același timp orasul are un potential uriaș. Portul este resursa lui majoră. Azi functioneaza numai cu o parte din capacități și acestea fagocitate de grupuri de interese înșurubate adinc in economia orasului. Mafia portuară face ravagii. Soluții ar fi! Întii de toate – după o lungă guvernare coruptă de sorginte PSD – care a trimis orasul inapoi in timp – liberalii au misiunea ca la alegerile locale din 2020 să preia orasul si să îl scoata din starea lui mizeră de azi. Nu este simplu, filiala locală PNL Constanta este in devălmasie, se mișca fix ca ochiul mortului. Nu are activitate, practic e dizolvata, sediul este pustiu. Am dat o tura sa verific, voiam să intilnesc niște liberali. E nevoie de un număr de oameni capabili care să facă o schimbare de proporții. Nu este admisibil un lucru- cel mai mare port din Europa dupa Rotterdam și unul din cele mai mari orase ale României, cu potențial economic pe măsura să continue sub tutela unui PSD slăbit, aproape de rupere. La situații noi trebuie oameni noi.

E cazul ca în anul care vine orașul și portul Constanța să își schimbe culoarea rosie – asta la alegerile locale, 2020. Se aude?

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 11 opinii publicate

 • Magda spune:

  Asa este dar totuși roșii au haladuit atâția ani prin votul populației. Asta și-au dorit asta au căpătat. Deci dacă populația nu își dorește schimbarea, progresul nu o sa îl primească pe tavă.

 • Joe Negut spune:

  Verificați și la sediul PNL din Pitești unde atârnă lacate

 • Cristina spune:

  O harta a unei Românii care plânge și unde din fiecare regiune sau județ se ridica câte o mănâ de om disperat cerând ajutor sau se aude cate un strigat. Au trântit o la pământ. La, greu. E jos. Orice vindecare parcurge un drum lung cam cât a durat si îmbolnăvirea.

 • Vighenia Ursache spune:

  De acord!

 • vali57 spune:

  Liberalii,ar putea face ceva f.simplu,ca să-i determine pe cetăţenii din Constanţa să-şi schimbe obţiunea politică,prin câţiva paşi uşor de realizat : 1.Să creeze o filială cu oameni de calitate ,loiali liberalismului şi condusă de un competent şi bun organizator-viitor candidat la primăria Constanţei ; 2.Să facă câteva filmuleţe cu imaginii din câteva oraşe model ,conduse de primari PNL (din Cluj,Arad,Oradea,Sibiu,Timişoara ,Alba-Iulia,etc),care au accesat fonduri europene pentru modernizare acestor oraşe şi au reuşit să le introducă-n circuitul turistic mondial-evident, să prezinte aceste imagini cât mai multori locuitori ai Consanţei şi să-i convingă cu aceste argumente concrete… că se poate .3.Să se invite pe aceşti primari (Bolojan,Hava,Boc,etc) ,la câteva dezbateri publice,unde omenilor din Constanţa,să li-se prezinte punctual cum acele oraşe s-au transformat radical în devărate oaze ale civilizaţiei moderne…şi bineînţeles să se apuce de treabă .Nu este uşor, să convingi un electorat letargic şi manipulat de ciuma roşie ,mai ales în Constanţa convieţuiesc oameni de mai multe etnii şi tradiţii specifice .Este nevoie de consecvenţă,răbdare şi tenacitate.Timpul este scurt până la noile alegeri locale,iar masivul electorat din Constanţa nu este de neglijat.Aşa că…la treabă băieţi !!!

 • Magdalena-Maria Grosu spune:

  Da, foarte de acord cu vali57. Văzând exemplul orașelor ca Oradea, Cluj-Napoca, Alba-Iulia și eu am ajuns să zic în ultima perioadă că poate chiar ar trebui detașați prin rotație măcar, acești primari la Constanța, căci acest oraș este al nostru, al tuturor, cel puțin de fiecare vară. La momentul acesta Constanța este cel mai jos din toate privințele față de potențialul propriu. Poate și Roterdamul ar da o mână de ajutor cu spiritul olandez mai deschis și non-conformist. Dar e nevoie de o strategie a unor oameni cu minte și mai ales cu suflet pentru aceste locuri fabuloase, acum, trist de „antedatate”… Parafrazând titlul și ținând cont și de constatările extrem de pertinente ale autorului, mai cuprinzător ar suna „CONSTANȚA ROȘIE, LIBERALI PREA GALBENI”.

 • olaru stefania spune:

  Subscriu,din pacate mai activi in Constanta sunt USRistii.Pe la mitinguri si alte activitati civice organizate in oras ,nu am vazut liberali.Poate nu-i cunosc eu.

 • NicoletaN25 spune:

  Ha ha haaa. Pai cum sa scoată liberalii Constanța din rahat, când ei au fost partenerii de hoții ai grupării de tip mafio mai sus amintite. Nu există opoziție liberală în Constanța.

 • Ionu spune:

  Din pacate domnule Stelian, PNL Constanta este un cerc inchis condus de niste habarnisti in frunte cu Septimiu, combinator de meserie si interesat de parandarat nu de Constanta. Acesti indivizi nu au viziune si nu sunt in stare sa se bata cu PSD. Singurul lor scop este blatul cu PSD , sa si impuna cativa directorasi sa mulga institutii si 4 parlamentari pt vontinuitate! Daca Ludovic nu se va apleca asupra organizatiei nu ne va mira ca acest oras va fi identic si peste 20 ani! Socru, nepotul, finul, cumatrul conduc PNL Cta ca niste catei, balind la banii statului
  Respect pt material si poate data viitoare va aplecati mai mult asupra acestui oras minunat dar lasat de izbeliste!

 • Iobag lastat spune:

  Domnu’ Stelian Tănase, care liberali? Toți liberalii de care am auzit sunt bugetari. Unii se mai numesc antreprenori, când de fapt ei sunt un fel de pfa, cu un singur client, da, ați ghicit, bugetul.
  Ce să facă liberalii la Constanța? Să’l jelească pe Capo Piselli. Au avut și ei parte, proporțional cu procentul din consiliul local, cum altfel nu a fost nicio opoziție atâta vreme?
  Ia mai lăsați cărțile și veniți la șpritzuri, să vedeți cum ciolanul i-a înfrățit cu ciuma roșie.
  Nominalizați vă rog un politician care nu este bugetar sau care nu face afaceri cu statul. O fi vreo excepție, care probabil a intrat în politică să-și protejeze afacerea de mafia controalelor.
  Să nu uităm de gruparea organizată a protecției, marea familie a machedonilor care a monopolizat orașul. Nu există deconcentrată, locală, zonală, bazinală, fiscală … care să nu fie a lor. Cum de afacerile machedonilor sunt bine merci, nu le controlează nimeni, iar restul sunt exterminați de amenzi inimaginabile, suspendări de activitate, șpăgi și protocoale?
  Cine ar trebui să trezească populația? Presa. Cititoare de servite. Recitatoare de comunicate de presă, unica implicare fiind ligușitul, presă care bineînțeles beneficiază de publicitate. Sau de toleranță.
  Nu este suficient să iasă lumea la vot. Oamenii trebuiesc educați, trebuie să cunoască, în primul rând, ce înseamnă să fie liberi. Numai atunci când oamenii vor fi liberi și egali în fața legii vor putea alege pentru binelele lor, adică al nostru.
  Așa că nu mai căutați liberali la Constanța, umblă cu trandafirii roșii vopsiți.

 • Ana Bangu spune:

  Domnule Tanase, nu va fi bine in tara asta decat daca vor veni la putere oameni noi, puternici, profesionisti, onesti, oameni care sa doreasca sa faca ceva concret pentru aceasta tara frumoasa si buna, fara sa se opreasca si sa stea la „taclale” cu nemernicii sau care sa se gandeasca in primul rand la interesele personale…Trebuie sa se nasca oameni „grei”, un Mihai Viteazul, un Stefan cel Mare, un Al. I. Cuza… Asta ne trebuie, patrioti adevarati si profesionisti. Nu ne trebuie liberali, PSD, PMP si alte litere si alfabetul latin. Suntem satui…

Spune-ți opinia, fă-te auzit!