CU TRENUL DE NOAPTE PRIN TRANSILVANIA

IMG_6222Am călătorit două nopți la rînd cu trenul pe ruta București-Bistrița și retur. Total ceva mai mult de 18 ore pentru 880 km în Europa, 2018! Cam tot atit se făcea și în secolul trecut, poate chiar mai puțin. Rostul acestui avatar – să prezint „Dinastia”și Nocturna cu vampir opus1″ cititorilor mei la Librăria Casa N Steihardt marți. Luni am fost la Palatul Regal să primesc (alaturi de Mugur Isarescu, Stefan Caltia, Sorin Dumitrescu etc.) o decoratie („Nihil sine deo”) din partea Casei regale cu ocazia aniversarii zilei de nastere a Custodelui Coroanei. Ținuta black tie, lume multă, televiziuni, jurnaliști, invitati de onoare. Ceremonia a avut loc in Sala tronului. A urmat un frugal cockteil, fanfara a intonat imnul regal și Multi ani trăiască. Reintilnesc multi amici Dan Grigore, Pino Caramitru, Radu Calin Cristea IMG_6157s.a. Plec înainte de final cînd deja peste Bucuresti căzuse intunericul. Ajuns acasă, ramin cit să-mi schimb hainele și să-mi iau bagajul. Fug la Gara de Nord. Am rezervat o cușetă la trenul de noapte de la 21,00 spre Bistrița.
Nu dorm mai deloc, zgîlțieturile vagonului, zăpușeala, trenul vechi, delabrat, mi-au tăiat pofta de a călători romantic ca altadată cu trenul de noapte ca-ntr-un roman de mistere. Mă duceam la Bistrița, orașul din Dracula lui Bram Stoker! Cind te gindesti ca volumul doi din Nocturna cu vampir opus1 1 se petrece aici, poti sa spui că este o quasi-călatorie de documentare.

Ajung la 5,30, mă așteapta în gara Bistrița Nord doi bistrițeni care imi vor fi gazde, amabile, atente cu mine, un scriitor cu părul și barba albe. Le mulțumesc aici pentru grija lor. Deși nu dorm la Bistrița au rezervat o camera de hotel ca să mă pot odihni totuși. La librărie nu va fi ușor. Cineva zice ca era mai bine să iau avionul pina la pînă la Cluj și de acolo cu o mașină pe șosea, lua cam o oră jumăte. Nu mi-am dat prin minte, așa aș fi calătorit numai 4-5 ceasuri nu 18, si as fi fost si mai odihnit – cu bani mai puțini, CFR-ul e prost si scump! zice. E un semn ca sunt defazat și demodat. .

IMG_6186
Ziua decurge OK. Incepe cu un lung interviu pentru postul local de televiziune. Apoi vizitam Biblioteca Judeteana, loc remarcabil.

Gazdele mele sunt foarte amabile, prevenitoare, au ceva ce nu găsești în Regat, la București mai ales. Aici a fost cindva Imperiul Habsburgic. Se simte damful regimentelor granicerești și ramasițelor admnistratiei vieneze. Altă educatie, altă politețe și curtenie, alte maniere. Orașul a avut și norocul să nu stea prea mult in calea lui Ceaușescu și s-a salvat în buna parte zelului lui demolator, spre deosebire de Pitesti, de ex, unde de asemenea am fost sa-mi prezint cărțile. Tradiția aici este incă IMG_6205vie în arhitectură, în atmosferă, etc. Iau imagini foto cît pot, cam contracronometru pentru că la 16,00 are loc intilnirea pentru care am urcat din sud din Valahia. Petrec cîteva ceauri foarte placute in compania amfitrionilor mei. Depănăm amintiri, rîdem, descoperim ca avem destule amintiri în comun. Am intinerit brusc, suntem ca niste veterani care se reîntîlnesc după ani si sunt bucurosi ca sunt între ei. Foști rockeri, monarhisti, PAC-isti, liberali,penețiști, etc.

IMG_6215Ajung la 16,00 la librăria Casa N.Steinhardt.E plina ochi de lume. Mă prezintă dr Tiberiu Podani, Oliv Mircea, Virgil Rațiu personalitati marcante ale urbei. Urmează și o rundă consistenta de intrebari si IMG_6147raspunsuri. Selfie, sesiune de autografe. E un tur de forță, aproape că îmi cad ochii de somn, m-a ajuns oboseala. La final, rezist și la o cină de adio intre prieteni. Iar depănăm amintiri și ne amuzam de diferite episoade din trecut. Facem si planuri. Ideea este să lansez aici „Partida de vinătoare” scris in anii din urma la Nisa, Praga, Bucuresti,roman care trebuie să apară în luna mai la editura VREMEA.

Ajung la hotel pe la 21, 00, inhaț bagajul și fuga la gară. Trenul pleacă la 22,40, ajunge la 8, 20 la Gara de Nord. Sfirșitul aventurii. Ziua de miercuri nu fac decit să dorm ca să recuperez.

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE!

Copyright DESKREPORT

,

Spune-ți opinia, fă-te auzit!