CUM A FOST ASASINAT TROȚKI

ageloffSuntem in vara 1938 la Paris. Sylvia Ageloff, ( o tinără de 28 de ani, educata, poliglotă, evreică cu origini rusești care trăia la NY, asistentă socială ) intilneste intr-un bistro parizian un tînăr foarte prezentabil. Le face cunostința o prietenă, Rudy Weil, tot din USA, care o insoțea la Paris. Cele doua impărtăresc opinii politice comune. Fac parte din cercurile trotskiste. Silvia Ageloff mai are două surori, ( Hilda si Ruth),toate trei sunt simpatizante trotskiste devotate. Ruth fusese secretara lui Trotki. Sylvia o va înlocui în curînd.

Ce nu stie Silvia Ageloff este că întilnirea nu este o intimplare. Rudy Weil lucreaza pentru sovietici. Intilnirea fusese aranjată, scopul ei era sa il prezinte pe cel care iși spunea Jacques Mornard, pretins belgian, fiul unui diplomat, om de afaceri. E chipeș, politicos, instărit, șofeaza un Buick decapotabil, se imbracă elegant, este educat, frecventează restaurante scumpe. Este un seducator, un playyboy, un Făt Frumos. Ea este Cenușăreasa, urîțică, (alții spun că e draguțăa), genul fatei bătrine care viseaza la măritiș. E mai în virsta decit cuceritorul ei, trotski28/24 de ani. El o invită să ii arate orașu. Între ei se petrec scene romantice – ca-n filme. Ce-ti trebuie sa te indrăgostești la Paris? Mai nimic. Cei doi devin amanți.

Dar nimic bun nu dureaza. Ea trebuie să se intoarca la NY, la școala din Brooklyn, unde este asistentă socială. El este acaparat de afaceri. Dar ii scrie la NY cu pasiune, frecvent. Ea ii răspunde la fel. Iși promit să se revada. Curios, intîlnirea lor s-a produs in 1938 la putin timp după ce Stalin a dat ordin ca Lev Trotski să fie asasinat. S-au format trei echipe ale mortii. Într-una dintre ele – tinărul prezentabil, “indragostit” de Sylvia Ageloff.

Se numea in realitate Ramon Mercader del Rio Hernandez, născut (1914) in Catalonia, la Barcelona și era agent sovietic. Luptase in războiul civil spaniol. Fusese recrutat chiar de mama lui. Caridad Mercader provenea dintr-o familie bogată din Cuba. Cind americanii au ocupat insula, părintii ei s-au retras in Spania. A avut 5 copii pe care i-a luat cu ea cind și-a părăsit sotul și a plecat in Franța. Aici a dus o viata boema si a devenit comunistă. A fost recrutata de sovietici in 1928. In timpul războiului civil devine amanta lui Leonid Eitingon, general GPU, rezidentul spionajului sovietic in Spania (sub numele de Kotov). Odata recrutat, Ramon Mercader este trimis la Moscova (1937) pentru un stadiu de pregătire in spionaj, diversiune, asasinate. Revine in Occident, la Paris. Acum se produce intilnirea deloc intimplătoare cu Sylva Ageloff care participa la Paris la congresul Internationalei a 4-a, inițiata de Trotski pentru a continua revolutia bolșevică dar mai ales pentru a-l combate pe Stalin. Scopul lui Ramon Mercader în prima fază este să se introduca in cercurile trotkiste, să culeaga informatii. Interesul lui pentru ea crește brusc cind află că va lucra ca secretara a lui Trotki si se va muta la Mexico City, unde acesta trăia ca azialant politic din 1936. Mizele se ageloff 3 ramonschimbă peste noapte. Mama, Caridad Mercader si Eitingon – care il insoțeau peste tot – trimit mesaj la Moscova cerind ordine pentru noile circumstante.

Sylva Ageloff nu observă ce se petrece chiar dacă unele detalii nu erau în regulă. Iubitul ei apare la New York pretextind afacerile. Apoi se duce in Mexic cu alt nume, Frank Jacson, avînd de data asta pașaport canadian fals. Ea este prea indrăgostita ca să judece desi stia ca Trotski era vînat de agenți sovietici pentru a fi ucis. Credea că l-a găsit pe omul vietii ei. Iluzia este totală. Vorbesc despre căsătorie. In anturajul lui Trotski formeaza un cuplu de indrăgostiți. Ea il introduce in casa transformată în fortareață unde locuieste Trotki – păzit de Politie și de gărzi de corp înarmate. În mai 24, 1940 se produce – ceea ce asteptau toti – ageloff trotski, 7un atentat de proporții. Noaptea mai multi oameni înarmati echipați în polițiști pătrund în curte și trag sute de gloante spre ferestre. Mai ales spre dormitorul familiei Trotski. Cei doi scapă ca prin minune cu viață, ascunzindu-se sub pat. Desantul este condus de celalalt mare pictor mexiccan Alfredo Siqueiros, comunist. Politia face arestări.

Prima incercare de a-l asasina pe veteranul bolsevic eșuase, urma a doua. E rindul lui Ramon Mercader – cf ordinului de la Lubianka – nimeni altul decit iubitul secretarei lui Trotski, Silvia Ageloff. Era deja familiar cu gărzile, care il lasau sa intre fără a mai fi controlat. Il intilnise de citeva ori pe Trotki, ii vorbise, au băut ceai împreuna. Etc. Este deja de-al casei. Datele se schimbă, din spion devine – la ordin- asasin. In ziua de 20 august 1940 își lasă iubita la hotelul unde locuiau impreuna si se duce la vila lui Trotki cu pretextul că ii aduce un articol scris de el pentru a fi corectat. E urmat de mama lui și generalui Eitingon, în mașini. Ei ar fi trebuit sa-l extraga după asasinat. Mercader are in căptuseala trenciului un ciocan de spart gheața. Odata patruns in biroul lui Trotski, se plaseaza in spatele batrinului, si il ageloff ramon 5loveste puternic în crestet. Pentru că acesta se miscase in ultima clipa, lovitura nu loveste în plin. După un țipat care a alarmat gărzile de corp, se tiraste afară din încapere. Garzile de corp il prind pe asasin, îl bat, Trotski le cere să-l crute ca să mărturisească cine l-a trimis. Troțki mai traieste 26 de ore de la groaznica lovitură.

Silvia Ageloff, femeia care făcuse prin naivitate ei posibil asasinatul, afla în curind nenorocirea. Cele mai negre bănuieli i se adeveresc. Iși dă seama că a fost folosita și că nu a fost nicio iubire intre ei. Cel pe care-l cunoscuse ca Franck Jacson și Jacques Mornard nu era deloc eroul ei romantic, ci un ucigaș cu sînge rece. Țeful Poliției organizează o confruntare intre cei doi pentru a afla dacă ea fusese amestecata în crimă. Scena pare dintr-o tragedie antică. Mercader este adus in incapere flancat de doi politisti. Are palmele si capul bandajat, sînge pe pansamente, poartă are semnele bătăilor pe care le incasase de la gărzile de corp și Poliție pentru ca refuza sa isi decline identitatea. Sylvia Ageloff este intrebata daca il recunoaste pe acest om! cum este procedura. Ea se ageloff 4 ramonrepede cu picoarele si pumnii asupra lui, il scuipă. Politistii abia reușesc s-o indeparteze. În loc de răspuns ea strigă – Lașule, trădătorule, ucigașule! Ai trădat prietenia, iubirea, totul…” Asa se incheie această falsă poveste de iubire. Si ea si el vor păstra tăcerea asupra celor intimplate pentru tot restul vieții lor.
In Mexic nu exista pedeapsa cu moartea. Ramon Mercader – sub numele Jacques Mornard – primeste maximum de pedeapsă, 20 de ani de închisoare. Șase ani Politia nu a stiut cine este asasinul în realitate. In ciuda anchetelor si bătăilor, nu a spus cine este, sustinind continuu că este belgian, trotskist, și că se numeste Jacques Mornard. A sustinut repetat că l-a omorit pe Lev Trotki pentru că a vrut sa il despartă de iubita lui și să-l trimita in URSS să il ucidă pe Stalin. Cind un spion sovietic a defectat in Occident, a spus povestea. Asa s-a aflat care este numele real al ucigasului – Ramon Mercader, din Barceloan, care luptase in razboiul din Spania. Ițele afacerii se descîlcesc, complotul condus de la Moscova de Stalin iese la iveală.

trotski mort

In mai 1960 este eliberat. Are 46 de ani. Prin Havana si Praga ajunge la Moscova. Rămine in URSS unde primește o pensiede general, un apartament și cea mai înalta decorație sovietică – erou al URSS. Se insoara cu o femeie pe care a cunoscut-o în timpul detentiei. Este o perioadă consilier al lui Fidel repertoarul amoruluiCastro la Havana. Moare în Cuba in 1978 (avea 65 de ani) și este inmormintat lingă Moscova in cimitirul din Kutsevo, sub un mume fals.

Sylvia Ageloff, a trăit la NY, luînd numele mamei ei, Maslow, pentru a nu fi recunoscută. A refuzat să vorbească despre trecutul ei, rolul jucat în asasinarea lui Trotski sau despre “iubirea” cu Ramon Mercader. A murit la 85 de ani, în 1995 in deplin anonimat.

https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

*** Fragment din REPERTOARUL AMORULUI volum apărut la editura Hyperliteratura, 2019. Comandați pe elefant.ro, libris.ro, librarie.net, ccarturesti.ro, hyperliteratura.ro cartepedia.ro, esteto.ro. In librării, la raft, în lanțurile Cărturești si Humanitas din toata tara.

STELIAN TANASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!