CUM IEŞIM DE AICI

Azi ţara este împărţită în două, ca pîinea. Jumătate merge la referendum, jumătate stă acasă cu un alibi perfect – e prea cald. Mulţi din această a doua jumătate rîd de primii, de cei pe care îi văd pe strazi cum se duc la secţiile de votare. Rîd pentru că încă o dată i-au prostit- indiferent cum vor vota, tot omul lor, Băsescu, iese învingător. Asta chiar dacă are doar 10 procente în sondaje, iar acum la referendum a ajuns la piciorul broaştei în intenţia de vot, la cca 25%. Cealaltă jumătate dintre cei care stau acasă nu prea ştie ce sa facă. Cei din acest grup sunt îngrijoraţi, le este lehamite sau pur şi simplu le este frică să nu fie depistaţi de vecini, voluntari PDL sau delatori că Doamne fereşte sunt impotriva lui Băsescu şi că merg la referendum să voteze demiterea sa ! Le îngheaţă limba în gură cind se gîndesc la aşa ceva.

Cum românul nu prea e om de atitudine, cam face pe el în pantaloni, mai bine priveşte strada ascuns după perdele. Oricare ar fi rezultatul votului, eh bine, nu s-a pus rău cu stăpînirea. Se va ocupa cu refacerea dosarului de luni incolo. La o adică va deveni un susţinător necondiţionat al lui Băsescu şi îi va urî din inimă pe uselişti, mai ales pe cei doi lideri – nişte plagiatori, repetenţi, puşcăriabili, mincinoşi ! Va acuza tentativa la lovitură de stat, ah, din fericire parată de înţeleptul preşedinte. România a fost pe marginea prăpastiei, dar s-a salvat în ultimă clipă graţie Marelui Cîrmaci. Totul spus la cîrciumă ca să fie bine auzit de cartier, în jurul cîtorva beri reci. Au vru, bre, să îl dea jos pe domnul Băsescu tocmai acum cînd e criză în Europa. Săracul, şi cîte a făcut pentru noi.

Dacă rezultatul va ieşi invers, aceiaşi Mitici-mititici se vor plînge de cîte au păţit în timpul regimului Basescu – li s-au t[iat salariile cu un sfert, dacă nu chiar cu mai mult. Si-au pierdut slujbele, au rate la bănci pe care nu le mai pot plăti…Îşi vor aminti că omul de la Cotroceni e un beţiv, corupt, scandalagiu, curvar… Aşteaptă ora 23,00 ca să ştie ce să simtă, ce să creadă, ce atitudine să ia. E omul vremurilor…

Camelonismul este una din trăsăturile noastre naţionale bine desenate, trăsătură rezultată dintr-o lungă istorie cu ocupaţii străine, cu regimuri extremiste, şi cu mari demagogi în timp de pace. Mereu a stat cu capul plecat şi mîna întinsă. Şi acum aşteaptă să îi hotărască alţii soarta, să voteze alţii pentru el. Se va plia pe situaţie, indiferent cum se iese de aici. Îşi va plînge soarta cum îi este obiceiul. Va miorlăi pe la colţuri, va petiţiona prin anticamere cerînd un favor pentru suferinţa lui. Va lăcrima cu ochii în batistă înduioşat de ţărişoara lui.

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • Cornel spune:

  Greu de raspuns la aceasta intrebare.
  Ambiguitatea, cameleonismul, duplicitatea si, nu in ultimul rand, tradarea sunt sunt cele mai „gustate” caracteristici, de care nu ar trebui sa fim mandri, dar care ne definesc si cu care ne mandrim, la cel mai inalt nivel.
  Deunazi, cineva imi povestea cum, intr-un autobuz cu mitingisti PRO- USL, coordonatorul ii indemna pe oameni sa nu se prezinte la vot, sau daca se duc sa-l sustina pe suspendat. Trebuie sa mentionez ca acel coordonator facea parte din staff-ul unui primar local, proaspat plecat din PDL inainte de locale.
  Daca vom IUBI, incontinuare, TRADAREA, dar ii vom URA pe TRADATORI, nu vom avea solutii pentru iesirea din tavalug.
  DACA VOM REDEVENI VERTICALI, CORECTI, CONSECVENTI, poate mai avem o sansa de redresare.
  Acum o saptamana imi exprimam urmatoarele ganduri (le redau cu permisiunea Dumneavoastra):

  DUMINICĂ, 22 IULIE 2012

  Ganduri despre consecventa, intelepciune si credinta

  In incercarea de a continua seria gandurilor despre caracter, m-am lovit de cateva situatii cel putin bizare, daca nu jenante: prima priveste mediatizarea pozitiei Societatii Timisoara ( sau a unei parti din aceasta) care l-a facut membru pe M.R.U. si a incheiat un parteneriat cu proaspat-infiintata organizatie de dreapta (?) a respectivului. O alta situatie priveste modul in care presedintelui suspendat i se face campanie de catre PDL (daca in Constitutie se subliniaza clar: ” (1) În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată.”, de ce trebuie sa asistam la o sustinere care nu isi are justificare, deoarece T.B. se sprijina pe popor si chiar daca este suspendat este, inca, presedinte si „nu are nimic de a face cu membrii acestui partid” – citat din memorie ?). In fine, ultima situatie care mi se pare cea mai jenanta este cea creata de concetatenii mei care, din motive mai mult sau mai putin mediatizate, au reusit sa inlature ultimul guvern Boc, au permis inchegarea USL si inceperea pregatirilor pentru „debarcarea” iar acum, cand urmeaza ca demersul lor sa fie si concretizat, dau inapoi.
  Toate aceste situatii ma determina sa ma gandesc la un trecut plin de inconsecventa, din care am avut numai de pierdut si, probabil, din cauza caruia inca mai avem de suferit.
  Si ma duc cu gandul la o nevoie absolut esentiala pentru consecventa actelor noastre, CREDINTA, pe care vreau sa o redau mai jos (in copie):

  „Dacă vreunuia dintre voi îi lipseşte înţelepciunea, s-o ceară de la Dumnezeu, Care dă tuturor cu generozitate şi fără să mustre, şi ea îi va fi dată.Dar s-o ceară cu CREDINTA, fără să se îndoiască, căci cel ce se îndoieşte este ca valul mării, purtat de vânt şi dus încoace şi încolo.Un astfel de om să nu se aştepte să primească ceva de la Domnul fiindcă este un om nehotărât şi nestatornic în toate căile lui.”

  Daca in ultimele postari promovam nevoia sustinerii unui OM DE CARACTER, este momentul, punand punctul pe I, cand trebuie sa demonstram ca, asa cum s-a aclamat in decembrie 1989, asa este si acum : „NOI SUNTEM POPORUL !” si suntem hotarati sa mergem pana la capat.

 • madlenuta spune:

  aveti mare dreptate,,,,,,,,,,,,,,,iar eu am tristetea mea in plus ca prieteni(nu pun ghilimele), nu vor sa auda de mers la vot ……….asa vor ei!

 • Lupu V. spune:

  E prea tarziu, iar lamentarile nu-si mai au rostul!
  Politica lui „nu te duce la vot!” a dat rezultate doar pentru cei care se lasa inselati de ideea ca am fi vreo 19 milioane de electori. De fapt noi nu stim nici cati suntem si asta-i o alta piesa in domino-ul hotiei. Trebuie insa sa recunoastem ca hotii au fost mai inteligenti, si-au facut calcule mai bine, iar USL-ul s-a ales cu un alt „prostanac”, ce si-a permis sa se ia de „Nea’ Nelu” in campania pentru referendum si in cuvantari prin Parlament.
  „Domnul Profesor”, asa cum ii era numele de cod prin vremea legendarului dosar al „hegirei” – (fugii) lui Haissam – i-a dat un examen in materia smecheriei politice imberbului Crin. Dupa ce acesta l-a pierdut la masa verde, „domnul profesor” a venit si cu metoda de „rezolvare a subiectului”. Aflam astfel ca „aparatorul democratiei”, „marele barbat” isi radea in barba de prostia grabei Crinutului de a promulga solutia Curtii Constitutionale, cand mai putea astepta 10 zile, termenul legal, fapt ce facea ca referendumul sa nu fie dependent de intrunirea unui numar utopic de alegatori.
  Dar oare, daca asa s-ar fi intamplat lucrurile si „smecheria” s-ar fi produs, ce atitudine ar fi avut Baselul, Macovei si toti plangaciosii la Inalta Poarta?!
  „Vai! Nu se respecta Constitutia! Nu se aplica o hotarare a instantei constitutionale, formata numai din judecatori competenti, neimplicati deloc politic!”
  Iar Coana’ Europa ar fi zbierat si amenintat cu „Barosul” fragila democratie romaneasca, chemata sa dea testul „referendumului nedemocratic”.
  Ramane insa o intrebare: in schimbul a ce Victor Orban, premierul maghiar, s-a facut agent electoral al regimului „anticomunist” de pe Aleea Modrogan? (Basescu nu era si el un comunist?) Se vrea schimbarea comunismului cu nazismul sau celebra AUTONOMIE pe criterii etnice?
  Si daca tot e vremea intrebarilor, caci ce altceva ne-a mai ramas, bine ar fi sa ne gandim si la consecintele „fracturii” din societatea romaneasca. Va exploda sau va fasai mamaliga?

 • Ma indoiesc de faptul ca cetateanul de la coltul blocului mai este speriat in ziua de astazi de eventuale persecutii datorate parerilor sale politice.
  Poate ca acest lucru este valabil in cazul functionarimii, a celor care au intr-o forma sau alta sefi politici directi.
  Cred ca daca le era frica ar fi si reusit sa si-o invinga la oricare tur de scrutin (in 2009?). Dar nu le este, drepturile civile pentru ei nu inseamna nimic, acesta fiind si motivul pentru care Traian Basescu foloseste termeni ca „puscariabili”, tocmai pentru ca lipsa de cultura civila este crasa.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!