CUM SĂ FACI SĂ EȘUEZE ROMÂNIA

IMG_1409Politica românească in toamna anului 2017 pluteste ca un vas in derivă prin cețuri. Pare că are cirma ruptă. Nimic nu se intrevede, o viziune, o strategie, o directie – nici cu un binoclu f puternic. Nimic nu este clar in capul liderilor care ne decid soarta. Ei sunt prinsi intr-un asa zis razboi – cu mize mici, ca sa nu zic insignifiante- pentru ca nu pot gindi in mare. Orizontul lor este pina la virful nasului. Adică pe 2-3 ani, pîna cind vin alegerile.Astfel, singurul scenariu plauzibil este că România va eșua.

Nu există o direcție, un port, unde ar trebui să ajungem cu nația noastră. Dacă direcția totuși există ( ma indoiesc) ea ramine secretă pentru vulg, chibiți, curiosi, pentru toți cei interesați. Unora nu le pasă incotro ne ducem. E ceva prea abstract pentru dinșii. Important este pentru Cutarică să aiba ce pune pe masă in ziua aia și atît. Ce-i va fi miine, vom vedea. Dacă iși poate achita facturile împovărătore și bea o bere/zi, e totul în regula. Ca toți ceilalti merge legat la ochi, dus de mina de potentații vremii. Busola e defecta, nordul nu se intrevede. La București avem doar un marunt război de gueriilla – cu ambuscade, lovituri, atacuri cu bombe(de presă) cu zornait de catuse, cu scandaluri de doi lei in care care se reduce la ba pe-a mă-tii!

bratianu  ionelLa mijlocul secolul XlX direcția era un și clara inscrise in programe politice – ieșirea din feudalism, unirea Moldovei cu Tara românească, reforme, o constituție de factură europeană, independența, declararea regatului sub sceptrul unei mari familii monarhice din Europa, modernizarea. Apoi, la finalul acestui parcurs – Marea Unire, realizarea statului național unitar care să aducă sub același acoperiș toți românii. Acesta a fost viziunea generatiei pașoptiste și a celor care au urmat. Indiferent de dispute și conflicte, aceasta agendă a fost urmarită cu tenacitate de toată clasa politică. Avind o viziune tutelară, scopuri clare, e limpede de ce disputele liberalilor și conservatorilor au avut substanță. Nu erau niște scandaluri mondene și atît. Nici răfuieli personale, nici doar hărtuiri fără sens. Exista o viziune, care dincolo de dispute, dădea un sens acțiunilor lor.

carol regeAzi lipsa unei viziuni îngroapă politica româneasca în mediocritate. Asistăm la un război intern fără orizont. Nu duce nicăieri. Intreb – unde va fi România peste 2-3 decenii? dar peste un secol? Nu știm unde duc țara aceti politicieni de care depindem noi si urmașii nostri. Nu cred să existe cineva la virful politicii românesti de azi in stare să ne răspundă. Preocupările lor – la diferite niveluri, de la județ la Bucuresti – nu depășesc grija de a se imbogăți ei și famiile lor, de a-si conserva pozițiile, de a fi în centrul atenției. Aici s-a ajuns – printre alte cauze- în lipsa unor scopuri clare, la o frămintare pe termen scurt intre diversi insi care nici nu au legitimitate. Ar avea-o dacă ar prezenta o viziune care să fie imbrătișată de o majoritate a românilor. Politicienii din generațiile aflate în dispută în ultimii 27 de ani nu oferă decît scandaluri, vorbe goale, insulte reciproce, gesturi teatrale. Disputele lor sunt lipsite de continut real, și deci de un sens. Rămine totuși întrebarea – încotro!?

STELIAN TĂNASE

CITEȘTE ȘI DĂ MAI DEPARTE

Copyrighht DESKREPORT

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Rodica Cretu spune:

    Acum niste ani, in cadrul acelor dialoguri celebre cu domnul Dinescu, ati emis ipoteza unei Romanii neutre, un fel de Elvetie a Estului. A foster vandut chiar totul?

  • radu spune:

    Lipsa de viziune provine si din faptul ca, spre deosebire de cei din trecut, politicienii de azi sunt goi de continut, cu educatie precara etc

Spune-ți opinia, fă-te auzit!