CUM VA IEȘI DIN SCENĂ BĂSESCU

de MIHNEA COLUMBEANU

MOTTO:

„Eşti nociv şi crud, Caius – ne stânjeneşti pe toţi. E firesc să dispari.”

– Cherea, „Caligula” (Albert Camus)

„Băsescu, ai să fii/Rezolvat ca Gaddafi! „Măturisesc că, în ianuarie, când am lansat în Piaţa Universităţii sloganul din titlu, mă animau mai mult pulsiuni afective, pamfletare şi poetice. Eram conştient (sau, cel puţin, aşa credeam) că în România nu se aplică, totuşi, condiţiile din Libia (sau, mai nou, din Siria) – şi nu mă aşteptam ca, în nici şapte luni, criza naţională să degenereze într-un asemenea hal, încât pronosticul meu de o natură mai degrabă artistică să devină îngrijorător de posibil… Să vedem de ce.

Fără a reitera toţi factorii definitorii, ştim cu toţii că, în acest moment, situaţia gravitează în jurul recensământului de anul trecut – pornind de la anomalia flagrantă a pragului electoral pentru referendum. A fost o greşeală de neiertat a actualei guvernări – şi majorităţi parlamentare. Dincolo de faptul că ideea acestui criteriu artificial, propus de P.D.L. evident ca soluţie disperată de autosalvare pentru pseudo-preşedinte şi îmbrăţişat de unii reprezentanţi ai U.E. din motive oportuniste, reprezintă o cochetărie exotică în plan european, şi era complet nelegitimă la nivel românesc, acceptarea lui de către Crin Antonescu, animată de motivaţii mai degrabă diplomatice, într-o tentativă de a le închide gura denigratorilor din U.E. (externi ca şi autohtoni), s-a bazat şi pe o arhisuficientă supraestimare a potenţialului electoral. NORMAL ar fi fost să avem o prezenţă majoritară la vot – dar un politician competent trebuia să înţeleagă coordonatele ANORMALITĂŢII din viaţa politică şi civilă a României zilelor noastre, şi să-şi ia măsuri de prevedere. Or, cea mai elementară soluţie ar fi fost oficializarea rezultatelor recensământului de anul trecut. Era perfect legală, accesibilă şi necesară. De ce n-au făcut-o? De fraieri: s-au îmbătat cu apa rece a şanselor iluzorii din sfera (atât de restrânsă, din păcate) a NORMALITĂŢII.

Au mai pierdut din vedere cel puţin un element crucial: conform articolului 15 din Constituţia României, orice lege se aplică în viitor – prin urmare, pragul era constituţional-invalid în raport cu un referendum aflat deja în curs de desfăşurare. Ce mai e de făcut în această situaţie eminamente încurcată, graţie tuturor factorilor politici din România – şi din Europa? Îndrăznesc să formulez un posibil pronostic: Rezultatele recensământului, publicate în Monitorul Oficial şi consacrate ca relevante, vor dovedi valabilitatea referendumului. Firesc ar fi ca, pe cale de consecinţă, Curtea Contituţională să valideze, totuşi, referendumul. La fel de posibil este, însă, să n-o facă, recurgând la binecunoscutele tertipuri avocăţeşti, aplicabile pe tot spectrul juridic – de la cei mai neînsemnaţi jurisconsulţi până la judecătorii supremi.

În ambele situaţii, U.S.L. va declara referemdumul valid (aşa cum şi este, de facto), şi-l va considera pe Băsescu demis. Dacă nu există şi acordul C.C.R., punând sub semnul îndoielii de jure decizia, situaţia va fi cu atât mai complicată – dar U.S.L. va trece şi peste asta. În acelaşi timp, Băsescu şi ai lui vor respinge soluţia, sub orice formă, sfârşind prin a încerca o revenire în forţă la Cotroceni. Acesta va fi începutul luptei propriu-zise – foarte posibil, degenerând chiar în violenţe fizice. În continuare, totul va depinde de forţele implicate pe teren – sau, altfel spus, pe „câmpul de luptă” (la propriu): poliţie, jandarmerie, S.P.P., poate chiar şi armată – plus civili, din rândurile celor activi politic (la demonstraţiile de protest, etc.). Nu se va ajunge în nici un caz la un „război civil” efectiv (în România actuală nu se întrunesc nici pe departe condiţiile pentru aşa ceva), ci la lupte civile. Factorul decisiv va consta în numărul şi, mai ales în opţiunea acestor forţe implicate în conflict – pentru că, aşa cum bine ştim, în toate instituţiile statului menţionate mai sus există curente anti-Băsescu. Nu numai că mulţi poliţişti, jandarmi, şi militari au avut de suferit de pe urma măsurilor abuzive ale regimului său, dar survine şi elementul cvasi-oportunist al perspectivelor (mai ales, la nivelul serviciilor speciale – care, la drept vorbind, sunt cele mai lucide): Băsescu a devenit nu numai caduc, ci şi periculos, inclusiv în domeniul lor de interes, pe lângă cel naţional de ordin general – pe care, la drept vorbind, aceşti slujbaşi ai statului îl plasează îndeobşte pe plan secundar. Eliminarea lui a devenit, şi pentru ei, un imperativ de supravieţuire. E foarte posibil ca, în această situaţie, să se ajungă la înlăturarea definitivă a lui Băsescu, poate prin arestare (în „regim de urgenţă”, deci abuzivă de jure, dar justificată de facto)…

Revenind la imaginea de pornire a acestei analize, o fostă căpetenie naţională linşată la marginea drumului e improbabilă – decorul ar putea fi, mai degrabă, o reşedinţă, un cabinet, incinta unui sediu politic, o stradă sau, in extremis, un „tribunal revoluţionar” ad-hoc, similar simulacrului de la Târgovişte. Important e ca indiferent de condiţiile concrete, zilele falsului câştigător al referendumului sunt numărate. Mai rămâne doar să vedem cu ce preţ – în plan moral, politic, social şi naţional.

Alătură-te discuției 18 opinii publicate

 • George Călinescu “…numai cine luptă poate fi învingător. „
  Trimite fax, e-mail sau puteţi cere la : Sediul Curţii Constituţionale este în Palatul Parlamentului, Intrarea B1, Bucureşti, Calea 13 Septembrie nr.2, sector 5, cod postal 050725. FAX: (40-21) 312.34.84; E-mail: ccr@ccr.ro,
  VALIDAREA REFERENDUMULUI, prin respectarea votului a celor 8.297.135 de cetăţeni români, voturi valabil exprimate, întrucât s-a întrunit numărul de 50% + 1 din numarul cetăţenilor cu drept de vot , care conform :
  – Institutului de Statistică al României cetăţeni cu drept de vot sunt de 16.527.971, la care se adaugă procentul de 18,3% minori.
  – Situaţiei Biroului Electoral Central din 09.07.2012, numărul cetăţenilor cu acte de identitate valabile, care le va permite votarea, este de 15.714. 403.

  În concluzie, dacă ne raportăm la evidenţa Institutului de Statistică au votat 8.297.135, iar numărul 50%+1 din ce cetăţenii cu drept de vot este de 8.263.985, s-a votat cu 33.150 mai mult, astfel s-a depăşit pragul şi REFERENDUMUL ESTE VALID.
  Dacă, ne raportăm la situaţia Biroului Electoral Central, 50%+1 din ce cetăţenii cu drept de vot şi acte de identitate valabile este de 7.857.201, rezultă că, au votat cu 439.934 mai mult şi REFERENDUMUL ESTE VALID.

 • Miapya spune:

  Destinul unui dictator este ireversibil.

 • MC spune:

  Vreau si eu ce-ai fumat!

 • MIA spune:

  Domnule Columbeanu … imi face placere sa va recitesc dupa ce nu v-am mai vazut pe cinemagia de cam multisor ! :)

 • Grecu Steluta spune:

  Doamne ajuta, asa se intample lucrurile…fain articolul!

 • bigone spune:

  „orice lege se aplică pentru viitor ” !
  orice, sau doar cele care vă convin , ori pe care nu le veţi omiteţi cu graţie bovină. articol lipsit de logică elementară (deoarece criteriile sunt doar două: true vs false !), dar şi de bun – simţ, slogan liberal, rămas doar în … enunţare.
  cât despre chemarea la judecată tribală , cred că justiţia ar trebui să decidă ea dacă e, sau nu criminală, chiar ca incitare la… !

 • razvandmn spune:

  Cel mai tare comentariu , cel al lui MC.

 • NELU FIERARU spune:

  ESTE ODIOS CE SE INTAMPLA!!!!
  Absenţa de la vot (ne-votul) a fost consideratã vot,

 • Nora spune:

  Ce halucinaţie periculoasă!

  Arestare? Pentru ce? Cu ce mandat? Cu ce acuzaţie? Unde vă credeţi? În scări de bloc moscovite?

 • Name spune:

  Fiti si voi atenti ce va doriti ca s-ar putea sa vi se implineasca

 • Laura spune:

  Domnule Tanase,
  schimbati la finalul articolului, la paragraful cu arestarea „de facto” cu „context politic”.
  Daca contextul politic a ajuns sa fie sinonim cu arestarea unui om, idiferent cine e acel om, eu propun sa va lasati de analize.
  Cam rusinos pentru un om de calibrul dumneavoastra.
  Si da, am votat pentru demitere.

 • corneliu spune:

  ..iar in frunta maselor, pe Bd. Maria, plecat spre Cotroceni, in maini cu doua pietre smulse din pavaj , parul valvoi, in pragul apoplexiei, insusi celebrul Miiiiihnea Columbeanau!!.. din pacate a fost trezit de asistenta, in rezerva de la spitalul 9.., ca sa poate sa i dea pastillele la desfacut un pic la camasuta

 • Stan spune:

  Correctie: In mesajul anterior ma adresez d-lui. Columbeanu nu d-lui.Tanase. Imi cer scuze pentru greseala.

 • Adina spune:

  Ei, sa vedem ce trece de cenzura in afara de Doamne ajuta si `”Sa va auda Dumnezeu!” ha, ha, ha. Ha. A, si probabil extrase din Vocea Raketilor. Asa. Deci era ceva despre cainele care moare de drum lung. In alta ordine de idei, nu mai stiu nimic de scrisoarea catre Barroso si Reding, ati primit raspuns? Scrisoarea aia in care le explicati ce este Curtea Constitutionala. Le-o fi fost mila.

 • ADRIAN TRIFOI spune:

  Brovo , Mihnea , ma bucur ca ma numar printre prietenii tai :))

 • m s spune:

  poate explicati la un moment dat de ce ACELEASI liste electorale NU au fost „invinuite” si la alegerile locale din 10 iunie 2012!

 • Titus Suciu spune:

  E clar că Băsescu nu mai are ce căuta la Cotroceni! Nu cred că cei 7,2 milioane de votanți antibăsescu se vor lăsa umiliți în asemenea hal încât să tolereze o restaurație băsesciană și apoi o vânătoare de vrăjitoare, de chestori ingrați și de primari penali, care va urma cu siguranță. Într-un astfel de scenariu, consecința inevitabilă și imediată este o nuă revoluție de tip 1989, adică abia atunci va vedea și Băsescu o adevărată ,,lovitură de stat,, pe care o tot pomenește de o vreme încoace… Jos Băsescu… dacă e nevoie chiar cu luneta!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!