CUM A VÎNDUT CHURCHILL ROMÂNIA LUI STALIN

By 15 aprilie 2014Graffiti

stalin 3Azi Cotidianul.ro publică un articol sub titlul „Perfidul Albion nu se dezminte. După acordul Churchill-Stalin, din octombrie 1944, spionajul englez l-a trădat pe Iuliu Maniu”. Subiectul m-a pasionat intotdeauna și l-am discutat in contradictoriu adesea cu regretatul meu prieten, istoricul Florin Constantiniu, amintit în articol. Tema articolul reia o legendă istorică frecventată de destui jurnaliști, comentatori și istorici conform căreia Churchill a vîndut România lui Stalin. etc. Despre ce este vorba ? Despre „Acordul de procentaj”- o înțelegerea incheiată între intre Iosif Stalin și Winston Churchill, de fapt o împărțeală a Europei Centrale și de Est la finalul războiului. Este o acuzație adusă Londrei, care l-ar fi trădat pe Maniu, etc. Pot să înțeleg amărăciunea retroactivă a autorului (Dumitru Constantin) , și altora, arătată și de titlu, dar trebuie să renunțăm să tratăm istoria din perspectiva sentimentelor și să ne întoarcem la fapte. Prefer o analiză rece, singura care poate oferi măcar o parte de adevăr.

churchill 5In 1944 Armata roșie se îndrepta pe un front de mii de km, de la Baltica la Marea Neagră, spre vest și amenința să ocupe Europa. Era un adevărat coșmar politic pentru occidentali. Roosevelt era preocupat de frontul din Pacific și de o utopică societate a națiunilor care ar fi trebuit să asigure pacea mondială. Mai pragmatic și bun cunoscător al bolșevismului, fără iluzii în ce îl privește pe aliatul de atunci IV Stalin, Churchill, s-a grăbit să se ducă la Moscova în octombrie 1944 să găsească un acord. În lipsa acestui acord Churchill vedea o Europă ocupată de Armata roșie. Era obligatoriu să se înțeleagă cu Stalin înainte ca rușii să ajungă la Berlin. Churchill avea un interes mare aici. Nu dorea ca Armata roșie – aflata deja la București și Sofia – să ocupe în stalin 4intregime peninsula Balcanică. Două erau inconvenientele 1/ apropierea de Bosfor și Dardanele, visul rușilor fiind cucerirea Istanbulului. 2/Voia să prevină ocuparea Greciei care i-ar fi apropiat pe ruși periculos de Canalul de Suez, esențial pentru supraviețuirea Imperiului Britanic, drumul spre India.

La 9 octombrie 1944, Churchill și Stalin s-au întîlnit la Kremlin, unde s-a încheiat celebrul acord pentru împărtirea Europei, notat pe un banal șervețel și aprobat de cei doi lideri. Moscova lua 90% influență, Londra 10%; din România. Grecia: Moscova 10% , Londra 90%; Ungaria și Iugoslavia: Moscova egal, cîte 50%; Bulgaria:Moscova 75% , Londra 25%. Churchill i-a intins servetelul lui Stalin, care a fost de acord și i-a înapoit-o. „Oare nu este cinic să dispunem în această manieră de soarta a milioane de oameni ? Hai să ardem hârtia!”, a spus Churchill. „Nu, păstrați-o!”, a zis Stalin. La Kremlin s-a mai negociat pe 10 și 11 octombrie 1944, cu miniştrii de externe. O primă observație – chiar și așa, Stalin nu a respectat acordul, preferind să ia 100% din Europa Central și de est.

Pe baza acestui episod s-a considerat că Chuchill a vindut România lui Stalin. Că el a adus comunismul in România, deschizînd calea Armatei roșii. I s-a reproșat că churchill 4nu s-a opus invaziei Armatei roșii. etc. Churchill din cauza asta nu are o imagine bună în România. Greu de acceptat totuși. Churchill nu a făcut decît să constate că Armata roșie ocupase deja România și Bulgaria. În acest sens îi „ceda” lui Stalin ceea ce deja avea. Marea Britanie nu avea resurse să îl determine pe Stalin să se retragă cu Armata roșie în Rusia. Stalin considera Europa pradă de război și credea că nu va mai pleca de aici niciodată. Era visul revoluției mondiale al lui Lenin, dar și o ambitie imperiala tipic rusească. Peste tot unde se găsea Armata roșie aveau să instaleze regimuri comuniste, așa cum i-a spus Stalin lui Milovan Djillas, trimisul lui Tito. Interesul major al lui Churchill era să țină Grecia în afara zonei de ocupație sovietică. La rigoare s-ar putea spune că a fost un troc – România contra Greciei. Să nu uităm, Winston Churchuill era liderul Marii Britanii și rolul lui era să salveze Imperiul Britanic, nu România, Bulgaria, Ungaria etc. Acuzația că Churchill a vîndut România, pe care am auzit-o, uneori chiar și printre istorici, nu se susține.

STELIAN TĂNASE

 

 

 

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!