IMG_0758CURS a lansat un sondaj pentru a măsura piața politică, acum cind incă nu a inceput campania pentru cucerirea Cotrocenilor. Lucrurile stau așa cum știe toată lumea, nu sunt surprize, nimic nou. E un clasament previzibil. Klaus Iohannis este in pole position, porneste favorit. Ar cistiga in primul tur 41%, si se claseaza fara probleme în turul al doilea. Are avantajul că este susținut de PNL, primul partid în România prin numar de voturi, cistigător al alegerilor din 26 mai. Cu mașinăria de vot a liberalilor, cu ascendentul lui Iohannis (pus in fața unor candidați slabi) nu văd cine l-ar putea devansa în 2019.

Vine la rind Călin Popescu Tariceanu, cu 21% – nici jumatate din optiunile pentru Iohannis. Cei doi și-au exprimat de multă vreme intenția de a candida. Nu e clar în acest clasament dacă va candida singur (susținut doar de ALDE) sau si dePSD…Cu ALDE nu are nicio șansă (se va clasa mai cel mult pe locul 4), astfel că nu va trece in turul doi. Susținut de PSD ar avea ceva șanse, dar e la mina USRplus. Cu cele 4% procente obținute la 26 mai la euro-parlamentare, Tăriceanu nu poate emite pretenții pentru Cotroceni. Mai are defectul că e un politician expirat. Nu mai inspiră pe nimeni.

PSD va hotărî intr-un nou congres cine va fi candidatul la prezidențiale. Pînă atunci face sondaje să vadă cine are o mai mare capacitate de a colecta voturi toamna care vine. Favorit în cursa internă PSD este Orlando Teodorovici, preferat de VV Dăncilă. Numai că e în sondajul CURS abia la 9% – e adică nicăieri. E mult sub partid, aflat la 22%. Nu este așadar o locomotivă. Va fi un candidat de fațadă și un pion de sacrificiu. În plus Teodorovici (cu Vâlcov și Socor) sunt autorii dezastrului economic, după model grecesc, spre care ne îndreptăm (creștere pe consum intern nu pe investiții). Nu o văd pe Firea. Ea are totuși dintre pesedisti cel mai mare punctaj în alte sondaje.

USR in ciuda faptului că Dan Barna este abia la 9%, poate rezerva surprize mari și are prima șansa să-si trimită candidatul in turul al doilea contra lui Klaus Iohannis…E pe val, cum se spune, cu cele 22% din voturi obtinute pe 26 mai. USRplus e dorit de electorat si pare nou. Motivul- nu a participat la nicio guvernare și nu i se pot reprosa scandaluri si afaceri de coruptie. In plus sunt politicieni tineri, fețe noi – exact ce dorește lumea. Mai cred că destui useriști totuși vor vota Iohannis la prezidențiale, mai ales dacă PSD va deveni periculos și va putea fi demonizat.

Mai sunt măsurați de CURS în ultimul sondaj urmatorii 1/ Laura Codruta Kovesi ( 11%), 2/ Corina Crețu( 4%) și 3/ Kelemen Hunor (2% ) – neinteresanți. Jocurile care se fac sunt previzibile și tot mai strînse. Deocamdată partidele se pregătesc să strîngă semnături pentru candidații lor. Apoi vine septembrie, vacanțele se termină și se intră în linie dreaptă pentru primul tur, 10 noiembrie. Va fi o toamnă fierbinte, garantez.

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Adrian spune:

    O proza scurta, un poem evanescent sau o viziune pentru uz public ar face totul pentru adevarata reputatie a Dlui Tanase. Ceva oniric, un happening subtil ar face gloria blogului pe toata perioada care urmeaza. De razboi, si ura complice, si nestiute distrugeri, dar si frumuseti inaparente din strazile pline de spirit romanesc, care serpuiesc printre marile repere ale Bucurestiului de altadata.
    Un paragraf contra uitarii, sa-i zicem, pe langa povestile curente, ale tutoror, despre putere si statul controlat de fiinte nestiute, dar mai ales de reguli, ca la Marx, genialul Marx,
    cam asa vad o mai mare optiune pentru toata lumea sa se inteleaga, pe sine insine,noua.
    Propunem, nu suntem inca Stalin, desi statia lui ramane valabila la Paris.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!