DĂNCILĂ LA CUMPĂRĂTURI DE TOAMNĂ

dancila 11Se cunoaște pasiunea pentru shopping a premierului VVDăncilă. Nu scapă niciun prilej să-și asorteze poșetele, taioarele, cu pantofii. Si nici să adauge o broșă la garderoba sa. Este cred unul din principalele ei reflexe conditionate. Nici in politică nu lasă acest obicei. Procedează ca-ntr-un butic la NY sau Bruxelles. Mă întreb de ce niciun jurnalist nu i-a pus intrebarea – Dnă prim-ministru, ce v-ați cumpărat în Manhattan? Asta pentru că întoarsa la Bucuresti se află iar la shopping. Cumpăra te miri ce – mai ales parlamentari. Nu orice fel de parlamentar, se înțelege, ci pe aceia din PSD care nu ar vota cu Guvernul la moțiunea de cenzură. În special pe cei care au semnat-o și care doresc căderea guvernului ei.

Ideea este – contra-cost, fireste- să îi întoarca la sentimente mai bune. Se cumpără cu bucata dar și la pachet, cum dă norocul. Prețul unui parlamentar de acest tip diferă. Ajunge și la 200.000 euro pentru un vot. Se acceptă și plata în natură. Ea consta orban ludovicintii de toate în fotolii de ministru. Pina ieri VVDăncilă scosese deja la mezat cca 20 de posturi de ministru în presupusul guvern care se va forma după cruciala zi de joi. Chestiunea este dacă guvernul va supraviețui. Asta este miza respectivei VVDăncilă. Nu vrea deloc să părăsească palatul Victoria, chiar dacă funia este aproape de par. Are șanse puține să scape. De știut, se poate plăti și mai putin decît cu un post de ministru, din cîte am auzit. Se tirguiesc secretari de stat, ambasade, posturi grase la Bruxelles, afaceri, șefii de tot felul în județe și multe fonduri de la buget. Piața s-a incălzit brusc, a devenit chiar frenetică în biata Românie.

VVDăncila pe post de broker a pus pe tarabă guvernul de la București. Merge pe principiul sănătos – „totul de vinzare!” Face oferte peste oferte, prețurile se schimbă de la un ceas la altul- ca la Bursă. Cumpărătorii și parlamentarii transformați in marfă se înghesuie. Deocamdată e cam ceață. Nu știi ce hram poartă fiecare. Cine a trădat și de cite ori! Dar joi vom afla. Se dezbate și se votează in fine moțiunea. Mane tekel fares! Poimîine vom ști o treabă. Sezonul se incheie miercuri și parlamentarii în cauza deja regretă. Au ocazia să facă rost de parale multe pentru o simplă ridicare de lăbuță. 200.000 euro pentru numai atît, bani nemunciți, negri, neimpozitați, nu-s chiar de colo. Cind mai fac așa profit! Azi/miine va fi ca în Curtea miracolelor. Destule conștiinte se vor livra. Cred că puțini vor rezista tentațiilor. Dacă va fi așa, trecerea moțiunii devine problematică. VVDăncilă are de ce să afișeze un aer increzător și sa ii turuie gurița, așa cum a făcut ieri pe toate televizoarele. Joi vom identifica vinzatorii de voturi, trădătorii și pegra parlamentară. Vor fi „la vedere”, cum se zice mai nou.

Dar jocul nu este încă jucat…Puneti-va centurile de siguranță.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 6 opinii publicate

 • Cristina spune:

  Pregătiți va si măștile de oxigen. V. V poate fi și otrăvitoare!

 • Mane tekel fares? spune:

  Excelent articol iar de data asta fără acele greșeli de editare care păreau, până mai ieri, inerente.

 • Pietraru Gheorghe. spune:

  Totul se negociază iar opoziția privește ? Ea nu cumpără, ci doar promite,că nu are încă banii pe mână ! Dle.Tanase,ce dezamăgire crunta o să aveți după ce ,,guvernul meu,,va ajunge la cașcaval !!

 • Franklin spune:

  Intreg procesul votarii unei motiuni este destul de complicat, in sine, iar rezultatul incert, prin definitie. Numarul de voturi necesar fiind, ca si la investitura, destul de mare, practic, pentru a creea probleme neprevazute: absente fortuite, boala, erori la vot cu bilele inversate, etc.

  Prima intrebare care se pune este daca motiunea se joaca pe bune sau daca e regizata de undeva mai de sus.
  Daca e sa fie regizata, atunci rezultatul nu poate sa fie decat pozitiv, in sensul ca motiunea va trece. Argumentul principal este siguranta surprinzatoare afisata de presedintele Iohannis sambata trecuta ca motiunea va trece. Contraargumentul principal ar fi, dupa cum a punctat si dl Stelian Tanase, dezastrul economic predat de PSD noii guvernari care atarna atat de greu si este atat de descurajator pentru oricare partid dispus sa preia guvernarea acum. Acest contraargument poate fi inlaturat de „regizorul” votarii motiunii pe considerentul ca dezastrul exista oricum chiar si acum iar trecerea timpului nu poate decat sa-l amplifice, astfel incat e mai bine ca schimbarea sa vina acum decat mai tarziu.
  Daca motiunea nu este regizata si se desfasoara corect, dupa constiinta, inteligenta, moralitatea si interesul fiecarui parlamentar, atunci, raspunsul nu poate veni decat de la parlamentarii PSD si ALDE, singurii amenintati cu ramanerea in afara forului legislativ dupa urmatoarele alegeri. Parlamentarii ademeniti deja de Ponta vor vota motiunea de cenzura, lista Pro Romania fiind inca necompletata pe locurile eligibile, iar ALDE pare decis sa voteze (in mod destul de surprinzator, totusi). PNL si USR sunt in crestere, deci locuri eligibile pe liste vor fi destule, in primul rand pentru cei deja existenti in parlament, iar UDMR si alte minoritati isi vor conserva numarul de membri si in urmatorul parlament, in mod traditional. Asadar, si in acest caz motiunea pare sa treaca. Daca mai pui ca unii pesedistii cei mai grei ar vrea sa cedeze guvernarea (acceptarea votarii in zi de lucru si acceptarea unui nou parlamentar PMP) putem spune ca motiunea trece si in varianta dezvoltarii neasistate a procesului.

  A doua intrebare care se pune este ce se va intampla dupa caderea guvernului Dancila. Aici nu trebuie cautat raspunsul in sensul in care incearca cei mai multi sa o faca, respectiv ce guvern va urma la palatul Victoria. Pentru ca Iohannis va incerca sa forteze alegeri anticipate, caz in care la Palat va ramane tot Viorica Dancila. Este mult mai usor decat se crede, dar nici bagatela nu e. Sa observam mai intai faptul ca PNL si USR se pot alinia catre anticipate, in spatele lui Iohannis, fara regretul intreruperii mandatului, iar UDMR si jumatate dintre minoritati ii secondeaza de aproape. Insuficient insa. Este aproape sigur ca la cea de-a doua nominalizare a prim-ministrului, daca nu chiar de la prima, vom avea parte de cele mai ridicole scene imaginabile, anume PSD si ceilalti vor cam vota un guvern al opozitiei boicotat de opozitia insasi, de teama de a nu se dizolva intregul parlament. O si vad pe Viorica Dancila justificandu-se: „PSD considera ca opozitia trebuie sa dovedeasca prin fapte promisiunile sale mincinoase facute poporului si va vota guvernul PNL …”.
  La o prima nominalizare, probabil Ludovic Orban, este de asteptat ca multi penelisti sa voteze pe invers, in timp ce USR (care declara ca vrea anticipate) si Pro Romania (impotriva lui Orban) sa nu voteze guvernul. Este deci probabil ca PNL sa nu „stranga” cele 233 voturi necesare, dar este posibil si contrariul.
  La a doua nominalizare va fi posibila orice varianta.
  De aceea, Iohannis trebuie sa joace la doua capete, de tip win-win. Poate propune un guvern 100% al sau care, fie ramane la guvernare si incepe reformarea administratiei centrale, fie nu e votat si se merge la alegerile anticipate cu victoria inevitabila a „dreptei”. Si asta, atat la prima, cat si la a doua nominalizare.

 • Constantin I spune:

  Ei Doamne! Toata Romania a fost pusa pe taraba inca din 1990 prin legea 15/1990.

 • Xantippa spune:

  Venalitatea publicata a unor vanduti deja in totalitate, pe linia genealogica principala, asta e gluma specific securista romaneasca. Provoaca un mare ras, de ce sa nu spunem adevarul.
  Dar adevarul este matematic. Care e diferenta dintre 322 si 233? Numaratoarea securista, egal suta plus una de curci patate ca dalmatienii de odinioara, aproape dalmatii zilelor noastre.
  SIE isi poate baga dementa de stat in istoriile de buzunar, ca acum echipele mixte comanda printre cei fara de putere. Dar kapi, aproape papi.
  Nu imi place, suna a crima, dar Richelieu ar spune ca este un accident necesar. La scara istoriei leninist-marxiste.
  Pariati, ca veti castiga!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!