DE CE A URÎT STALIN FEMEILE

By 5 martie 2021Graffiti

stalin 22

*** La 5 marite 1953 a murit Iosif Visaniovici Stalin dictatorul URSS

***„La 9 noiembrie 1932, dimineata, Nadia Alilueva, sotia lui Stalin este gasita moarta in apartamentul pe care il ocupa in Kremlin. Avea 31 de ani (n.1901). Un glont in inima. O intrebare care persistă pînă azi este dacă Stalin se afla in apartament. Dormeaua in camere separate, dar ocupau acelasi apartament. Pină acum răspunsurile se contrazic. S-a spus chiar ca el ar fi ucis-o…Neconfirmat. Pe 7 noiembrie, ca de obicei, participasera la parada militară din Piata rosie. A doua zi, seara, s-au intilnit la banchetul dat de Vorosilov. Aici cei doi s-au certat si Nadia a parasit singura banchetul….Cine isi putea imagina ca se va sinucide!?

S-au cunoscut in apartamentul familiei Aliluev din Petrogad. Un apartament confortabil unde se ascunsese si Lenin in acea vara, 1917, cind Politia il cauta sa il aresteze pentru colaborare cu dusmanul (german). In camera in care a stat Lenin, s-a instalat imediat Stalin. Alaturi , usa in usa, se afla camera Nadiei. Stalin se intilnise cu Serghei Aliluev, tatal, la Baku, inca din tinerete. Proveneau amindoi din reteaua clandestina bolsevica. Mai mult, s-a spus ca Olga, stapina casei, avusese o legatura amoroasa cu Stalin. Nadia era una din cele doua fiice ale Olgai. Pentru Nadia, Stalin era cineva din familie. Il privea cu admiratie, ca pe un erou care fusese deportat in Siberia, ca pe un revolutionar romantic si un conspirator. Toate ingredintele ca o adolescenta sa se indragosteasca, chiar daca diferenta de virsta era de 22 de ani. Stalin nici nu arata grozav. Era marunt, cu fata ciupita de varsat, cu un brat anchilozat. Ea era eleva de liceu. El facea politica. Complota sa preia puterea alaturi de Lenin, Trotki, Kamenev, Zinoviev, Buharin.

stalin 18Din casatoria care a urmat s-au nascut doi copii, un baiat, Alexei (1922) si o fata, Svetlana (1926). Stalin rece, cinic, indiferent, neatent la trairile sotiei. Nadia, emotiva, sudica, tempermentala (avea partial o extractie gipsy), pusa pe harță, nervoasa, chiar isterica. Din ciocnirea celor doua caractere atit de diferite nu avea cum sa nu se apara tensiuni si dispute. Nadia nu ezita sa il contrazica pe temutul dictator al Rusiei, sa isi manifeste dezacordul de cite ori credea de cuviinta. Era singura care iși permitea așa ceva. Viata lor nu era o fericire. Desi sunt scrisori care arată că s-au iubit. Si dupa căsătorie el ii scrie cu tandrete atunci cind este plecat. Ea raspunde pe acelasi ton. Nu puteau sta multa vreme separati, la distanta, unul de altul. Acaparat de politica – singura lui pasiune – lipsea adesea din apartamentul din Kremlin si din vila de linga Moscova. Stalin – deja dadea semne de paranoia – traia continuu in secret, ca un conspirator, desi se afla la putere. Nadia nu stia unde se afla niciodata, nici cind revine acasa.

stalin 16Cauza sinuciderii? O prima versiune – gelozia. Nadia isi suspecta sotul de aventuri extraconjugale. Ceea ce era adevarat. Dar singura femeie care conta pentru el era Nadia. Aventurile pe care le avea erau pasagere, partenere de o noapte. S-a spus atunci ca Stalin avea o legatura cu sotia fratelui Nadiei si cearta izbucnita intre ei la banchet era efectul faptului ca Stalin cocheta cu ea de față cu Nadia, ceea ce ea nu a suportat. Alta cauza, ipoteza cu privire la sinucidere este dezacorul intre ea si Stalin in ce priveste situatia dn URSS. Nadia a inteles care era adevarata natura a sotului ei, ca era de fapt un dictator singeros. Dupa 1929 Stalin trecuse la o politica dura de industrializare si colectivizare. O consecinta 1/ teroarea, alta 2/ foametea. Numai in Ucraina intre 1929-32 s-au inregistrat peste 5 milioane de victime. A fost un genocid. A incercat de mai multe ori sa ii arate situatia. Banuia la inceput ca Stalin nu stie. Dar a inteles ca era la curent, si, mai mult, era initiatorul masurilor draconice. A clacat emotional si s-a sinucis.

S-a vorbit despre scrisoare de adio lasata de Nadia penttu Stalin, dar nimeni nu a vazut-o. Stalin a aut o reactie extrem de egoist, obsedat de el insusi. Aceeasi paranoia care ii dirija trairile. A fost convins ca este un complot impotriva lui, menit sa-l compromita. Dupa părere lui Nadia s-ar fi sinucis ca il pedepseasca, sa se razbune, Pentrr ca lumea sa il condamne, s-o stirneasca impotriva lui. Era deci o chestiune pur politica. Nu era drama unei femei singure.. Dupa parerea lui, el era victima, nu Nadia. A fost vazut totusi plingind la catafalcul ei. Dupa Nadia nu a mai avut o alta poveste de iubire. S-a golit sufleteste. A devenit si mai rece, mai indiferent, incapabil de fapt de trairi omenesti normale. Isi reprima emotia. Pofta lui de a-si lichida fizic dusmanii reali sau imaginari s-a amplifcat. Nimeni nu a mai putut sa il opreasca sa parcurga drumul spre „Marea teroare” (1934-39). Si familia Aliulev, din care provenea Nadia, a avut de platit un pret greu in perioada epurarilor.

stalin 17Versiunea oficială pretindea că inima ei nu a rezistat in timpul unei banale operatii de apendicită. Pînă la moartea lui Stalin (5 martie 1953) este tot ce s-a știut în URSS. Subiectul a fost tabu. Funeralile – la catafalc s-a format o coada lungă de moscoviti care au tinut sa ii aduca ultimul omagiu. Stalin a zabovit citeva minute in fata catafalcului ca sa-si ia adio de la sotia sinucigasa. Era convins ca se impuscase pentru ca il dusmanea si ca să îi facă rău. Nu s-a organizat slujba, religioasa. Pentru ca Nadia era atee. Si de nu ar fi fost asa, Biserica refuza de regula sa slujeasca pentru sinucigasi. S-a format un cortegiu foramt mai mult din anturajul lui Stalin, Vorosilov, Orjonikidze Molotov, Buharin, Kamenev, Zinoviev, si sotiile lor. Dar si din moscoviti, care nu avea legatura cu liderii bolsevici. A parut o fronda la adresa lui Stalin sa participi la funeraliile sotiei dictatorului. Afetul de tun a traversat Moscova pina la cimitirul Novodevici aflat la periferie. Lenin isi ingropase amanta, pe Inessa Armand (m 1920 de tifos), in zidul Kremlinului. Ar fi putut s-o faca si Stalin cu Nadia. Nu a facut-o pentru ca o voia sa fie uitată.”

*** Fragment din volumul „Repertoarul amorului” apărut la editura Hyperliteratura, iunie, 2019. Il găsiți în rețelele de librării Cărturești și Humanitas. De asemenea on-line – pe elefant.ro libris.ro. esteto.ro hyperliteratura.ro carturesti.ro

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!