DE CE POPULARII EUROPENI REACŢIONEAZĂ DUR CONTRA ROMÂNIEI

By 9 iulie 2012La zi

de GABRIEL SĂVULESCU

Partidul Popular European pierde prin debarcarea lui Băsescu majoritatea in Consiliul European. În prezent Partidul Popular European este reprezentat în Consiliul European de 14 şefi de guvern şi de stat. Majoritatea este fragilă şi balanţa se inclină spre partidele liberale şi social-democrate. Dacă luăm in calcul că în Olanda în septembrie alianţa de stânga formata din social-democraţi si socialişti va câştiga alegerile parlamentare, iar creştin-democraţii olandezi se vor retrage în opozitie, popularii pierd în numai şase luni trei şefi de stat şi de guvern: Franţa, România şi Olanda.

dePrin alegerea lui Crin Antonescu drept preşedinte al României, geometria politică la nivelul instituţiilor europene se schimbă în mod fundamental. Liberalii europeni ar deţine prin Crin Antnonescu o poziţie de veto în Consiliul European. Liberalii europeni ar deveni king-makerii politicilor europene. Fără voturile liberalilor nu ar exista majoritate în Consiliul European. În urma acestor schimbări, popularii europeni pierd posturi cheie la toate nivelurile administraţiei europene. Nu este exclus ca viitorul preşedinte al Comisiei Europene să provina din rândul social-democraţilor europeni.

Temeriile popularilor se bazează însă pe faptul că „regime change made in Romania” s-ar putea repeta şi în alte ţări membre UE. Ungaria a ignorat toate ameninţările venite din partea Uniunii Europene şi şi-a impus propria Constituţie. Cum ar arăta Germania dacă social-democraţii germani rup consensul politic şi înţelegerile subterane cu Uniunea Crestin-Democrată şi alcătuiesc alături de Noua Stângă, Mişcarea Ecologistă şi Partidul Piraţilor o majoritate parlamentară solidă în ambele camere legislative?

Daca modelul USL face pui în Europa, atunci hegemonia partidelor creştin-democrate aparţine de domeniul trecutului. La 29 iulie 2012 poporul suveran decide şi destinul Partidului Popular European. Traian Băsescu ar putea trage dupa el şefi de guvern si de stat, care în prezent apar intangibili şi de neclintit: Angela Merkel, Boris Borisov sau Viktor Orban. Aceste considerente explică reacţia dură adresata liderilor USL venită din partea popularilor europeni.

 

 

 

 

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

 • Gelu Tudose spune:

  Ale cui erau oile? (Tacerea Mieilor)

  Credeam că acţiunile domnului Antonescu sunt animate obsesiv de Traian Băsescu. Abia dupa ce am aflat de obiectivul lui de a miniaturiza PDL, pentru a face din PNL singurul partid (mare) de dreapta din România, am înţeles că motivaţia îi este indusa nu de o obsesie ci de logica unui plan de revigorare a PNL.

  Pentru reuşita acestui plan PNL continuă asocierea cu Victor Ponta. Desigur de la un anumit moment petele date la iveala în CV-ul distinsului domn, pun în pericol orice mîini curate. Dar asocierea este inteligentă – actualul premier este foarte vulnerabil. La momentul oportun PNL se poate spăla pe mâini. Cum? Un PNL (abia acum şi în sfârşit convins de falsificarea CV-ului şi de plagiat) îl va ataca pe Victor Ponta şi va colecta (prezumptiv) atât din electoratul PSD cât şi din al PDL. Aşadar riscurile imense pe care şi le-a asumat Crin Antonescu pentru reuşita planului ar putea aduce câştig de cauza grupului pe care îl reprezinta – PNL. Desigur întreaga construcţie este (poate) un castel de nisip. Acest grup a folosit instituţiile statului, a încălcat legea şi a pătat reputaţia Romîniei, pentru a-şi atinge obiectivele. Să ne imaginăm pentru o clipă următorele titluri: “Autoritatile europene refuză intrarea României în Schengen”. “Ordonanţele de Urgenţă, emise de guvernul Ponta, revocate!…” în urma ultimatumului autoritaţilor de la Bruxelles. Sau şi mai dramatic: “Românii din Italia şi Spania siliţi să se întoarcă acasă în urma deciziei Bruxelles de a anula ….”.

  Citeam undeva ca puciul USL e comparabil cu ce s-a întamplat în Italia (Monti il inlocuieşte pe Berlusconi forţând un pic legea). Nu am cercetat daca aşa s-a produs schimbarea in Italia (cu abuzuri la fel de grave asupra legii). Un lucru e sigur însă. CV-urile domnilor Monti si Ponta nu pot fi comparate.

  În schimb CV-ul dlui Ponta poate fi comparat cu al lui Scott Thompson, fostul CEO al Yahoo. Precum Victor Ponta Scott Thompson, CEO Yahoo – acum o luna sau doua, a fost găsit cu un CV inflorit. Un acţionar instituţional (Daniel Loeb/Third Point) care îi dorea demisia a fost cel care a arătat cu degetul. Scott Thompson a modificat la repezeală CV-ul pretextând erori de tipar. Numai dupa reacţii vehemente ale lui Daniel Loeb care a iniţiat un “proxy fight” (solicitare adresată adunării acţionarilor), micul fals din CV-ul respectivului CEO l-a silit (în sfârşit) pe acesta să demisioneze. Alături de Daniel Loeb au răsunat vocile majorităţii acţionarilor instituţionali ai Yahoo. Niciunul dintre ei nu a găsit măcar umbra unor circumstanţe atenuante pentru domnul Thompson. A demisionat invocând motive de sănătate.

  Avocatul Poporului ar fi trebuit să reacţioneze la cele întîmplate în România. Dar pentru că aceasta instituţie nu există, la noi “merge şi aşa”. Iar multe dintre marile voci ale societăţii civile, deşi revoltate iniţial, au găsit cu resemnare circumstanţe atenuante celor întâmplate (Constituţia şi PDL au înjurat primii, nu-i aşa? Lasă să vadă şi ei cum e un viol … ). Mergem în tăcere spre ceaţa referendumului (care ce va rezolva pentru tine dacă legea rămîne neputincioasă în faţa unor grupuri? dacă mâine eşti tu luat în vizor de Ponta, Antonescu sau cei care îi vor înlocui?). Ca mieii la tăiere?

  Îmi aminteşte de ciobanul mioritic care acceptă resemnat planul celor doi. Dar ale cui erau oile? Erau ale satului ori ale ciobanului? Pentru că dacă nu erau ale lui ci ale satului …ciobanul avea datoria (profesională) să cheme un câine, nu să se lase ucis.

  Marile voci ale micului ecran (şi societăţii civile) merg în tăcere spre referendum.
  Poate vine câinele singur să apere oile satului.
  Ne salvează Bruxelles de ei toţi?

  PS: O singură voce a strigat cât a putut. Domnul Flavius Baias, când şi-a dat demisia din funcţia de decan a facultăţii de drept. Iar strigătul lui a fost auzit. Cinste lui şi Universităţii Bucureşti!

 • din păcate PPE a fost tras pe sfoară de niște impostori … li se rupe pedeștilor de principiile creștin -democrate …

 • lavinia spune:

  domnul…eu sunt in Franta…si pot sa va asigur ca francezii au inceput sa planga dupa liberali…si,stati asa ca-i numai inceputul…mare mi-ar fi mirarea daca socialistii isi termina mandatul!

 • Pionul Basescu

  Dragi colegi, prieteni, cunoştinţe, şi oricine aţi fi ! Mă adresez cu preponderenţă către cei care ar fi dispuşi să voteze “NU” la referendum. Adică către cei care ar fi dispuşi să-l suporte încă aproape 2 ani şi jumătate pe Traian Băsescu. Îi anunţ că au tot dreptul din lume să facă acest lucru. Delictul de opinie nu mai există şi sperăm că nu va mai exista. Ceea ce îi rog însă, pe cei din categoria “NU”, este să reanalizeze cele întâmplate în perioada 2009-2012. Să vadă cum D-l Băsescu s-a substituit în premier, şi a făcut declaraţii în contul lui Emil Boc. Să vadă promisiunile fără acoperire făcute de tripleta Stolojan, Băsescu, Boc, cu toate că cei 3 ştiau din primăvara lui 2009 că, criza începuse deja. Au tăcut intenţionat, deoarece veneau alegerile prezidenţiale. Nu şi-au dorit ca populaţia să-şi dea seama că toate promisiunile făcute, nu aveau nici un fundament şi reprezentau doar nişte minciuni sfruntate. Declaraţiile referitoare la o viziune economică, căt de căt coerentă a guvernului Boc, erau tot atâtea apologii demagogice făcute în bătaie de joc. “Modernizarea statului”, cuvinte folosite foarte des de actualul preşedinte suspendat, au fost ridicate la rang de doctrină. Visam şi la noapte, la această modernizare, dar când ne-am trezit şi am văzut ce înseamnă, ne venea să adormim la loc. Votând “NU”, admiteţi automat, că modernizarea statului înseamnă desfinţarea de şcoli şi spitale. Dar mă rog, nu mă supăr, fiecare cu părerea lui. Sistemul ticăloşit, pe care Băsescu vroia să-l desfinţeze, nu a rămas la fel ca înainte, ci s-a întărit, s-a perfecţionat. Abuzurile au atins un nivel alarmant. Dar mă rog, nu mă supăr, fiecare cu părerea lui ! Am învăţat să furăm cu acte în regulă. Am descoperit furtul legal şi am demonstrat cât de inventivi suntem. Nu-i rău sa fi inventiv, totul e sa-ţi alegi o cauza mai buna !!! Mă refer bine-nţeles la licitaţiile falsificate. Ziua licitaţiei era adusă la cunoştinţă doar firmei care era “desemnată” să-şi adjudece contractul. Restul nu se prezentau deoarece nu erau informate de ziua licitaţiei. Şi uite-aşa, şi tot aşa, şi iar aşa, fonduri grase din bugetul public s-au scurs în buzunarele naşilor, finilor, nepoţilor şi în general rudelor. Iată ce s-a întâmplat, sub aripa oblăduitoare a lui Traian Băsescu. Dar mă rog, nu mă supăr, fiecare cu părerea lui !
  Deasemenea a fost reinventat statul securist. Serviciile secrete şi ofiţerii acoperiţi, care sunt oriunde printre noi, ne urmăresc pas cu pas. Ei sunt plătiţi regeşte din banul public, dar pentru că sunt “băieţi deştepţi”, s-au gândit să-şi mai ajusteze veniturile, prin firmele lor intermediare din domeniul energiei. Şi uite-aşa s-a mai scumpit curentul cu 5% !
  Mă veţi întreba însă, cum rămăne cu Pionul băsescu ?! Cum un astfel de dinozaur politic, cu multe capete şi multe feţe, este doar un Pion ??!! Da, doamnelor şi domnilor, este doar un Pion. Este Pionul Partidului Popular European, care a girat neoficial Partidul Democrat Liberal. Mai precis, P.P.E. a fost complice la tot ce întâmplat în Romania. Chiar şi când a fost vorba de scurgeri de fonduri. Membrii P.D.L., de altfel, s-au crezut mai mult membrii P.P.E. decât membrii P.D.L.. Din acest motiv şi-au permis să facă orice fel de abuzuri şi să nu ţină cont de nimeni şi de nimic. Ei ştiau că, dacă se va încerca îndepârtarea lor de la putere, atunci va sări în sus amicul Joseph Daul, preşedintele P.P.E., care va declara sus şi tare, că nu mai există stat de drept in Romania. Aşa s-a şi întâmplat. Această afirmaţie avea “să pună la pământ” pe nedrept, imaginea Romaniei. Complicitatea P.P.E., a fost demonstrată şi de faptul că, amicul Joseph Daul a închis ochii cu bună ştiinţă, la hoţiile săvărşite de membrii P.D.L.,şi de clientela lor politică. Chiar dacă Curtea Constituţională a declarat în scris că sunt constituţionale, atât procedurile de înlocuire a Preşedinţilor celor 2 camere ale Parlamentului, cât şi procedura de revocare a Avocatului Poporului, totuşi “fumigenele” care aveau drept scop defăimarea ţării au continuat. Era şi normal să se întâmple aşa, din moment ce senatorii şi deputaţii P.D.L., erau de fapt reprezentanţii P.P.E. în Romănia şi nicidecum aleşii noştrii în Parlament !!!
  Reţelele din serviciile secrete rămase loaiale preşedintelui suspendat, fac ceea ce ştiu mai bine să facă adică diversiune şi mai ales dezinformare. Ele sunt ajutate neprecupeţit de câtre slugile credincioase lui Traian Basescu, vezi Monica Macovei. Acesteia din urmă, i-ar trebui retras complet sprijinul politic, şi ar trebui să răspundă în faţa legii, pentru subminarea imaginii statului de drept din Romania. Iată care sunt soluţiile prin care Traian Băsescu se zbate să revină în fruntea statului romăn. Ce părere aveţi, doamnelor şi domnilor ?? Sunteţi de-acord cu astfel de strategii folosite de un preşedinte suspendat, în scopul de a convinge pe cetaţenii unei ţări(oricare ar fi ea) să nu voteze pentru demiterea sa ????!!!!!!!!!!!
  În încheiere, vreau să scriu că, cunoscuta melodie : “pleac-ai noştrii, vin ai noştrii, noi rămănem tot ca proştii”, nu mai este valabilă. Regret enorm, dar să ştiţi doamnelor şi domnilor că, fosta putere, respectiv actuala opoziţie, nu prea au fost ai noştrii de loc, au fost mai mult ai altora !!! Au fost complet străini de sufletul şi spiritul romănesc. Nu mai merită să mai conducă Romănia vreodată. Sunt vinovaţi până peste cap. Trebuie să fie judecaţi şi să plătească pentru faptele lor. Altfel riscăm să mai apară şi alţii ca ei. Doamne Fereşte !!!
  Stimaţi colegi, prieteni, cunoştinţe şi oricine a-ţi fi, dacă însă, după tot ce v-am scris eu aici, vreţi totuşi să votaţi “NU” pe buletinul de vot, atunci nu aveţi decât să o faceţi. Nu vă pot împiedica. Nu mă supăr. Oricum rămănem prieteni. Nu vreau să le dăm apă la moară celor care vor să împartă Romania în două. Ce-i drept, o Romănie ciuntită, e mai uşor de stăpănit. Suntem condamnaţi să rămănem împreună, aşa cum scrie în Constituţie, un stat naţional, unitar, independent şi indivizibil. Vă doresc multă sănătate şi ne vedem la referendum. Nu trebuie să lipsească nimeni, indifferent de opinia care o are.
  Dicran Kundacgian – fost sef Sect.1 ( U.F.D.,si A.P.)

Spune-ți opinia, fă-te auzit!