DE ZIUA SFINȚILOR ÎMPĂRAȚI CONSTANTIN ȘI ELENA

contantin si elena 1Sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena. Astăzi, pe 21 mai, creștinii sărbătoresc pe Sfinții Împărați Constantin și Elena. În România, peste 1,7 milioane de persoană poartă aceste nume: Constantin, Elena, Costel, Costică, Costin, Costinel, Lenuța, Ileana, Constantina, Constanța. La Mulți Ani tuturor!

Sărbătoarea este una dintre cele mai importante ale creștinismului întrucât cei doi împărați sunt cunoscuți drept cei care au dat libertate creștinismului și au devenit protectori ai creștinilor. Convertirea Împăratului Constantin la creștinism a avut loc în anul 312, odată cu bătălia de la Podul Vulturului, împotriva lui Maxențiu. Înainte de această luptă, Constantin a văzut pe cer o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripția cu inscripţia „in hoc signo vinces” (prin acest semn vei învinge) iar noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale Sfânta Cruce, ca semn protector în lupta care urma.

constantin si elenaCercetătorii sunt de părere că deciziile împăratului, favorabile creştinismului, s-au datorat mai ales mamei sale, Împărăteasa Elena, care, „cu mână de fier şi credinţă tare”, s-a aflat în permanenţă alături de el. În timpul domniei sale, Împăratul Constantin a adoptat o serie de măsuri în favoarea Bisericii și a preoților iar mama sa, împărăteasa Elena, se spune că ar fi eliberat slavii și i-ar fi ajutat pe creștinii persecutați. În timpul domniei Împaratului Constantin a avut loc Consiliul de la Niceea, în anul 325, în care s-a hotărât ca Paștele să fie constantin si elena 4sărbătorit în prima duminică de după lună plină a echinocțiului de primavară. Datorită Împăratului Constantin şi a mamei sale Elena, creştinismul a intrat într-o perioadă de înflorire, în care au apărut operele unor minţi luminate, precum Sfântul Ioan Gură de Aur, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul, ce expuneau în operele lor doctrina şi spiritul creştin autentic. Împăratul Constantin a construit pe malul stâng al Bosforului, o cetate impresionantă pe locul vechii cetăţi Bizantion. Cetatea, care îi va purta numele (Constantinopol), va fi noua capitală a imperiului, care va rivaliza cu vechea Romă. Aici a zidit și măreaţa catedrală închinată Sfinţilor Apostoli, unde a fost şi înmormântat.

constantin si elena 2În tradițiile populare, sărbătoarea Sfinților Constantin și Elena este o sărbătoare a păsărilor de pădure, cunoscută sub numele de Constantin Graur sau Constantinul Puilor. Tradiția populară spune că în această zi păsările își învață puii să zboare. Obiceiurile și suprerstițiile din această zi fac referire la vara ce urmează și anume:

– agricultorii nu lucrează în această zi pentru a evita pagubele aduse holdelor de păsările cerului;

– este ultima zi în care se mai poate semăna porumb, ovăz și mei, deoarece, în popor, se vorbește că tot ce se seamănă după această zi se va usca;

– podgorenii respectă ziua de Constantin Graur în ideea că, dacă vor munci, graurii le vor distruge strugurii;

constantin si elena  2– ziua de Sfântul Constantin și Elena este ziua în care păstorii hotărăsc cine le va fi baci, unde vor amplasa stânele și cine le va păzi pe timpul pășunatului;

– țăranii aprind un foc mare și stau în jurul lui, prin acest foc obișnuiesc să treacă și oile, pentru a fi ferite de rele pe timpul cât vor sta la stână.

– femeile tămâie și stropesc cu aghiasmă pentru a alunga duhurile rele și necurate, pentru a se apăra de forțe malefice;

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!