turcan 1Am ales azi pentru rubrica „Să stăm de vorbă” un scurt fragment din ce a declarat Raluca Turcan la DIGI 24. Meritul apariției ei teve este inventarea cuvintului „delaționist”. Felicitări. Văd că în DEX nu apare, dar bănuiesc că este o încurcătura. O observație – limba folosita de vicepremier este stilcită, greoaie, nu prea sună românește. RT nu are proprietatea termenilor. Încearcă să vorbeasca îngrijit, corect, dar nu îi iese. Nu cred că la Palatul Victoria este nevoie totuși de cine știe ce limba română. Merg bine și sudalma, cimilitura, îngînatul etc. Pînă la postul de ministru al culturii pe care îl dorește mai e ceva. Are timp să se pună la punct.

Să nu uităm tema centrală a zicerii – delațiunea. Raluca Turcan cere să ne apucăm să turnăm la Poliție!!! Vezi doamne, citez ” noi suntem o comunitate şi funcţionăm într-o solidaritate din aceasta care transcede statutul social.” Chiar așa, zău!

Aștept ca de obicei comentariile dvs pro si contra.

„Este o practică. Şi nu doar în România. Nu inventăm noi apa caldă şi nu sunt românii mai delaţionişti decât alţi cetăţeni din lumea aceasta. Şi în Germania şi în Elveţia unde sunt sesizate încălcări ale regulilor stabilite intervin organele de aplicare şi de respectare a legii. E ceva absolut firesc. Până la urmă noi suntem o comunitate şi funcţionăm într-o solidaritate din aceasta care transcede statutul social. Oamenii pot să sesizeze Poliţia, Poliţia aplică legea şi dorinţa noastră este, făcând publice acest măsuri şi pericolele care îi aşteaptă pe cei care încalcă legea, să creştem gradul de conformare. Nu stăm acum să avem o satisfacţie personală din numărul de amenzi date pentru că nu acesta este scopul, scopul este să prevenim îmbolnăvirea cu acest nou virus şi ne-am dori să creştem gradul de conformare. Dacă lumea nu se conformează şi nu înţeleg oamenii că până la urmă riscă să îşi omoare menbri ai familiei, membri ai comunităţii, atunci trebuie să suporte şi rigorile legii”.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!