DEMISIA PREŞEDINTELUI GERMAN

By 17 februarie 2012Graffiti

de GABRIEL SĂVULESCU

Demisia preşedintelui federal Cristian Wullf a basculat scena politică germană într-o perioadă de agitatie. Preşedintele demisionar este acuzat de acte de coruptie. Capetele de acuzare cuprind urmatoarele: trafic de influenţă, evaziune fiscală, abuz în serviciu, încălcarea jurămîntului de premier al landului Saxonia, fals în acte, atribuirea unei garanţii de stat în valoare de patru milioane euro unei firme.

Într-un alt dosar, acţionarii minoritari al holdingului Volkswagen îl acuza pe Cristian Wullf, care în anul 2008 ocupa postul de preşedinte al consilului de supraveghere al holdingului Volkswagen, că a ţinut sub tăcere intenţia concurentului Porsche de a cumpăra pachetul majoritar de acţiuni. În vara anului 2009 Porsche a achiziţionat pachete importante de acţiuni Volkswagen, determinând astfel creşterea acţiunilor Porsche şi decăderea acţiunilor Volkswagen. Prin această manevră, acţionarii minoritari Volkswagen au înregistrat pierderi in valoare de 300 de miliarde euro. În acest dosar acţionarii minoritari au deschis un proces împotriva lui Cristian Wulff.

Procuratura de la Hanovra, începe astăzi cercetăriile penale. În cazul unei sentinţe Wullf riscă să îşi piardă pensia specială (cca. 200.000 euro) şi privilegiile unui fost demnitar de stat. În mandatul său Cristian Wullf a fost un preşedinte deseori incomod, ieşind prin declaratiile sale publice din neutralitatea care este impusă de fişa postului. Demisia a fost provocată şi promovată de holdingul media Springer, care prin intermediul tabloidului BILD a intreprins o intreagă campanie împotriva presedintelui Wulff.

In urma demisiei, funcţia de preşedinte va fi ocupată de preşedintele Bundesratului (camera landurilor), Hort Seehofer. Horst Seehofer, este totodată premierul landului Bavaria şi preşedintele Uniunii Creştin Sociale din Bavaria. Prin aceasta mutare, liderul bavarez este neutralizat din punct de vedere politic. Seehofer este cuprins de febra eurosceptică şi se opune in mod deschis plasei de ajutor acordate Greciei. Febra eurosceptica a cuprins însă şi filialele Uniunii Creştin Sociale din Bavaria CSU, in care se discută iniţierea unui referendum asupra ajutorului acordat ţărilor aflate în incapacitate de plată din zona euro. Prin preluarea mandatului de preşedinte interimar, Merkel neutralizează un oponent al coaliţiei guvernamentale.

Viitorul preşedinte federal va fi ales la data de 18 martie. Adunarea Electivă este formată din 1140 de membri. 620 de membri reprezintă parlamentul german, 620 sunt desemnaţi de către cele 15 landuri. Coaliţia guvernamentala creştin-liberală deţine o majoirate subţire de 2 mandate. În urmatoarele zile liderii coaliţiei creştin-liberale se vor intîlni şi vor desemna un candidat comun. În discuţie se află fostul ministru al protecţiei mediului Klaus Töpfer, ministrul apararii Thomas de Maziere şi Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen, ocupă în prezent portofoliul protectiei sociale. Opoziţia parlamentară favorizează un candidat transpartinic. În discuţie se află pastorul Gauck. Candidaturii lui Gauck i se opune însă Noua Stanga. Foştii comunişti est-germani favorizează ocuparea postului de către o femeie. Prin această strategie, Noua Stânga susţine candidatura creştin democratei Ursula von der Leyen. Ursula von der Leyen, in varsta de 55 de ani, de profesie medic, căsătorită cu profesorul de medicină Heiko von der Leyen, cu care are şapte copii.

FOTO Cristian Wullf era protejatul cancelarului federal Angela Merkel(in imagine).

Spune-ți opinia, fă-te auzit!