DESCOPERĂ FILOSOFIA ACUM

tanase descopera filosofia 1Colecție recomandată de Stelian Tănase

În fiecare zi de luni, săptămânal, cititorii vor găsi la toate punctele de distribuție a presei și pe site-ul colectii.libertatea.ro, câte un volum din cele 40 care vor completa seria ”Descoperă filosofia” o colecție despre gândirea marilor filosofi cum nu a mai fost explicată până acum.

De ce citim si azi filosofie? Căror nevoi corespunde “vetusta” filosofie în acest secol? De ce gânditori ai Antichitatii se află încă pe rafturile librăriilor și captează atenția editorilor? De ce filosofi din alte vremuri – Sf Augustin, Descartes, Kant – au cititori și azi ? Care ar fi secretul?

Un răspuns frugal ar fi acela că ne preocupă dintotdeauna răspunsul la câteva întrebări:

– Ce este existența? Ce este realitatea? Există Dumnezeu? Ce este universul? Ce este omul? Ce este viața? Ce vine după moarte? Or, răspunsurile (atâtea câte sunt) la aceste întrebări nu le găsim neapărat în știință ci mai curând în filosofie. Este singura formă de cunoaștere care îți pune întrebări în legătura cu ele.

tanase descopera filosofia 5DESCOPERĂ FILOSOFIA este un proiect editorial ambițios care vizează familiarizarea cititorilor cu ideile marilor gânditori ai omenirii, îmbinând rigoarea maximă a expunerii cu un stil agreabil și informații istorico-biografice. Un prilej unic de a redescoperi și de a înțelege opera marilor nume ale filosofiei: Platon, Aristotel, Nietzsche, Descartes sau Kant, printre alții.

IDEILE MARILOR FILOSOFI EXPLICATE CU MAXIMĂ RIGOARE ACADEMICĂ

Un proiect coordonat de Manuel Cruz (Profesor de filosofie la Universitatea din Barcelona Autor a peste 20 de cărți (unele traduse în alte limbi), a fost recompensat cu premiile Anagrama de Ensayo 2005 pentru cartea Las malas pasadas del pasado, Espasa de Ensayo 2010 pentru Amo, luego, existo și Jovellanos de Ensayo 2012 pentru Adiós, historia, adiós) ; cu participarea unor specialiști de excepție, precum Víctor Gómez Pin și Miguel Morey, printre alții ; cu citate și trimiteri bibliografice, pentru aprofundare.

Prima carte – PLATON – apare luni, pe 21 septembrie, și costă 9.99 lei

tanase descopera filosofia 3Colecția de cărți va avea minim 40 de ediții;

  • Primul număr al colecției: Platon la prețul special de 9.99 lei, ziua de apariție este luni, 21 septembrie
  • Al doilea număr: Nietzsche la prețul de 29.99 lei, ziua de aparitie este luni, 28 septembrie
  • Pentru restul cărților din colecție, prețul este de 29.99 lei
  • Aparițiile sunt săptămânale
  • Fiecare volum este cartonat

PLATON Născut în ultimii ani ai Atenei lui Pericle, Platon este considerat pe bună dreptate întemeietorul Filosofiei, cu majusculă. În filosofia sa, conturată în nenumărate dialoguri și în faimoasele sale mituri, filosoful atenian a delimitat ceea ce, pornind de atunci, au rămas chestiunile fundamentale ale acestei discipline și a formulat categoriile esențiale ale gândirii filosofice pentru următorii 2 000 de ani.

tanase libertateaNIETZSCHE

Gândirea lui Nietzsche a fost mai mult decât o gură de aer proaspăt în istoria disciplinei: a însemnat o autentică ruptură cu întreaga tradiție filosofică a trecutului. Pretențiilor înșelătoare ale rațiunii și moralei sclavului, proprie creștinismului, le-a opus figura supraomului care răstoarnă valorile convenționale și acceptă jovial fatalitatea unui destin condus de voința de putere.

KANT

Însuși Kant nu a ezitat să își definească filosofia drept o „revoluție copernicană“ în istoria gândirii, dat fiind că opera lui a însemnat o revoluție echivalentă cu tanase kantcea reprezentată de heliocentrismul lui Copernic pentru știință. Iar Kant este indiscutabil întemeietorul filosofiei moderne: prin opera lui se încheie această orientare spre subiectivitate, începută timid de Descartes și radicalizată de Hume, ce va caracteriza întreaga filosofie până în zilele noastre. După publi carea celor trei faimoase Critici, nimic nu va mai fi la fel.

WITTGENSTEIN

Nu mulți filosofi au avut privilegiul de a revoluționa de două ori istoria filosofiei, iar Wittgenstein este fără îndoială unul dintre aceștia. Prima oară, odată cu publicarea faimosului Tractatus logico-philosophicus, text de referință pentru ceea ce va fi cunoscut drept atomism logic. Și, în a doua etapă, odată cu întorsătura pragmatică a gândirii sale, exprimată în Cercetări filosofice. Două opere care l-au transformat pe Wittgenstein în unul dintre cei mai originali și mai influenți filosofi din secolul XX.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!