DESPRE EMINESCU LA LENTILA DE CONTACT

By 11 ianuarie 2019Litere & Comp.

radio clasic

„…Anul 1889 este pentru Eminescu și ultimul. Este adus la București și internat pe strada Plantelor la sanatoriul doctorului Sutzu, cel mai bun din acea vreme. Moartea survine la 15 iunie. Slujba are loc la biserica Sf Gheorghe într-o mare veronica micle 4emoție. Veronica Micle participă și ea. Își ia adio de la omul iubit, depunînd un buchet de “nu mă uita”. E privită cu ostilitate de lumea bucureșteană, să o spunem, ca aducătoare de nenorociri pentru poet.E considerată vinovată pentru iubirea lui nefericită. După moartea lui Eminescu, Veronica Micle s-a retras la mănăstirea Văratec. La 4 august 1889 s-a sinucis – diagnostic – congestie cerebrală, se pare că înghițise arsenic.

Nu mai reiau aici scenariile, comentariile, versiunile, fabulațiile apărute vreme de 120 de ani despre moartea poetului. De la ravagiile nebuniei, la cele produse de sifilis, de la sinucidere, la eminescu 3asasinarea lui. Deși viețile celor doi au fost scotocite meticulos de mulți cercetători, gazetari, memorialiști, istorici marile enigme ale poveștii lor de iubire, ca și cele legate de moartea lor, rămîn intacte…”

STELIAN TANASE

LENTILA DE CONTACT se difuzeaza pe Radio Clasic in fiecare vineri la ora 12,00 si tot vineri în reluare la ora 20:00. Sâmbăta se reia la ora 10:00. Emisiunea se transmite simultan pe canalele Radio Clasic, în format video pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube. Astept ca de obicei reactiile dvs.

DESKREPORT

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!