DINASTIA. CAROL l – AFACERI DE FAMILIE. EPISODUL 5

Ferdinand,prince of RoumanieAm ajuns cu povestea noastră la episodul cinci – AFACERI DE FAMILIE. După moartea prematură a unicului lor copil, Maria, la numai 4 ani, în 1874, s-a aflat că Elisabeta nu mai poate avea copii. S-a pus problema succesiunii la tron. Carol intii l-a ales pe nepotul sau de frate, prințul Ferdinand. În 1889 acesta sosește la București și este desemnat prinț moștenitor al coroanei României.

In 1891 se implinesc 25 de ani de la instalarea ca domnitor a lui Carol in mai 1866 si zece ani de la declararea Regatului. Serbatorile sunt tulburate de un scandal de familie, Printul Ferdinand și Elena Vacarescu – dintr-o veche familie de boieri români – trăiesc o poveste sentimentală. Criza izbucneste după ce cei doi se afiseaza in public ca logodnici, mai mult- se pune chestiunea căsătoriei. Se pare că regina Elisabeta îi susține pe Ferdinand si Elena Văcărescu in intentiile lor. Dar era o imposibilitate. Politicienii români de frunte se opun. Constituția interzicea căsătoria prințului moștenitor cu cineva dintr-o familie autohtonă, indiferent de rang. De aici, drama!

Serialul (21 de episoade x 26 de minute – scenariu și regie Stelian Tănase ) este istoria spusă pe înțelesul tuturor a celor patru regi ai României – Carol l, Ferdinand, Carol ll, Mihai. Textul comentariului (citit de Victor Rebengiuc) este reprodus integral în volumul cu același titlu „DINASTIA” semnat de Elena Vijulie și Stelian Tănase apărut la editura RAO în 2017.

Dacă nu il găsiți la librăria din colțul străzii unde locuiți,atunci scrieți pe adresele www.raobooks.com sau www.librariarao@rao.ro pentru a fi siguri că intrați în posesia unui exemplar. Un cadou perfect pentru familia dumneavoastră de Sărbători. Istoria așa cum a fost.

Muzica și ilustrația muzicală Gabriel Basarabescu. Producător executiv Șerban Georgescu.

Vizionare plăcută – cu un simplu click. Ne puteți urmări și pe telefonul mobil.

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!