DINESCU LA RAMPĂ

DinescuAm ales azi pentru rubrica „Să stăm de vorbă” un extras din scrisoarea adresata de Mircea Dinescu lui Klaus Iohannis pe tema pietelor si un fragment din replica lui Cristian Tudor Popescu.

Aștept ca de obicei comentariile dvs pro și contra

„Domnule Klaus Iohannis,

După ce am afirmat despre dumneata că ești la fel de inteligent ca un dulap săsesc, am revenit cerându-i scuze dulapului pentru nedreapta comparație. (…) Obiceiul strămoșilor iohanieni de a da afară micii negustori și târgoveții valahi din cetatea Sibiului înainte de apusul soarelului, să le fie sașilor somnul lin și porțile zăvorâte, văd că le-ați extins în această iarnă dând afară românii din piețele românești chiar în timpul zilei. Nu e de mirare că un lucru nevolnic atât de bine făcut i-a entuziasmat și pe semi-ungurul Ludovic Orban și pe arabul fugit de acasă Raed Arafat ca să nu-l mai pun la socoteală pe tătarul Nelu răspunzător cu număratul morților la ora micului dejun.Pe cât sunt de fericit că prin venele copiilor mei curge și puțin sânge înmiresmat de stepele cazace și de pusta maghiară, care le-au mlădiat frumusețea și caracterul, pe atât sunt de trist că alergia mea la naționalismul grobian și scârbavnic nu mă scutește de pedeapsa de a-mi ctp 1aminti că sunt român când văd disprețul neamțului pentru țăranul valah care nu mai are loc în propria-i țară. Vechea ură a lui Lenin față de micul producător care ar submina comunismul s-a întors, iacătă, ca un bumerang jalnic în mâna dumitale, speriat nu cumva băbuțele din târguri și piețe să nu arunce în aer supermarketurile cu papornițele lor burdușite cu explozive de arpagic și leuștean.Mă întreb dacă această tentativă de stârpire a micilor producători români ține de ticăloșie sau de prostie. (… ) Oi fi dumneata mândru de sparangheliada pe care ai lansat-o nu demult, îngenunchind o parte a poporului român în țărâna germană, dar tare mi-e că, dacă o să te mai joci în continuare de-a șahinșahul cu tabaragii amărâți din bazarele românești, or să iasă mulahii ortodocși din adormire cu rogojinele aprinse în cap să-ți cânte Prohodul de Crăciun sub ferestrele palatului” .

Cristian Tudor Popescu in Republica ro. „Am obosit de atita mizerie si uriciune umana cita a trebuit sa inghit in ultima vreme.”(…)

„Pot să spun că îl știu pe Mircea Dinescu, nu că îl cunosc. Am fost asociați vreme de un an la «Gândul», dar un contact omenesc, sufletesc, dincolo de discuțiile privind ziarul, nu am avut niciodată. La despărțire, am spus doar atât: «Nu fac parte din filmul în care joacă Mircea Dinescu».

N-am făcut parte încă de la început. Pe 22 Decembrie 1989, eu veneam cu coloana de demonstranți spre Televiziune, Dinescu stătea în genunchi în fața fostului magazin Bitolia, în Piața Dorobanți, și zicea ceva de Ceaușescu, copii, omorât, Crăciun. După ce militarii de pe acoperișul TVR și-au strâns armamentul și au dispărut, Dinescu a intrat în clădire, eu nu, blocat de teama de ridicol care mă urmărește de-o viață – m-am dus în apropiere, la domeniul lui Ceaușescu din Primăverii.

Nu vreau să vorbesc aici despre omul Dinescu. Sunt ani putrezi de când nu mai am nicio legătură cu el. Și nici nu ne vom mai întâlni în această viață. Dar există și un personaj Mircea Dinescu, care a simbolizat Revoluția de pe ecranul televizorului. Unul dintre puținii noștri disidenți, luptător împotriva național-socialismului, nazismului ceaușist, ceea ce m-a făcut să trec peste multe în legătură cu omul Dinescu. „

DESKREPORT

Alătură-te discuției 6 opinii publicate

 • gabriel mateias spune:

  Il cunosc pe Mircea Dinescu,ii stiu obarsia umila pe care acum incearca sa si-o renege am fost o lunga perioada un admirator al lui,pana a plecat de la revista Catavencu.Atunci cred ca a luat-o pe aratura si a inceput sa-si vanda putina demnitate pe care o avea pe 30 de arginti.Pacat,un talent de pamfletar irosit pentru o mana de bani.Sincer,sunt convins ca il doare in cot de grija pietarilor,dar in contextul actual,da bine unui public avid dupa can-can.Si fiindca veni vorba de ,,taranii si batranelele,,care nu au unde sa-si vanda marfa si carora le plange de mila domnul Dinescu,ei bine,ieri am fost intr-o piata deschisa de ,,tarani,,care vindeau portocale,banane si zarzavaturi de import la un pret dublu fata de supermarket.De unde am cumparat?Bineinteles ca de la supermarket.Nici urma de tarani care sa-si vanda marfa produsa in propria ograda.Intr-un cuvant,las-o mai usor nene Mirciulica fiindca deja ai cazut in ridicol.

 • Mihai spune:

  Pai mai nene Tanase, stam de vorba singuri? Nu lasi si matale comentariile la vedere – in masura in care au fost, desigur…
  Despre Dinescu, ca de altfel si despre CTP eu cred ca sunt amandoi dusi cu pluta – diferenta este ca unul -Dinescu- este mai arghirofil, sau nu se sfieste sa arate asta, iar celalalt respira acelasi aer, doar ca merge cu capacul pus!

 • dan puscaciu spune:

  …Cind ii este atins ”naturelul simtitor” Dinescu face risipa de talent, e devastator, incintindu-ne de-a dreptul!…Cind scrie dintr-un interes de gasca sau de complezenta, si o face de cite ori e nevoie,slava Domnului, e de nerecunoscut!…Popescu are obsesia epatarii in comportament, tinuta, scris, a biciuit, adesea, cu dreptate si talent dar pentru mine ramin de neuitat scrierile de la mineriada, articolul cretin scris despre Constantinescu la inscaunarea acestuia in ’96, dar, mai ales, puseul de memorie precum ca n-o cunoaste pe amanta lui Tinu al carei musafir a fost in repetate rinduri!…

 • Valy57 spune:

  Ce să spui despre Dinescu ? Un poet pierdut în negura timpului, care s-a refugiat în „ Politică și delicatețuri ”…și mai deseori, la România9,de la Tvr1, moderată de Ionuț Cristache, un slujitor obedient al lui Voiculescu ( Dan ). Păi, să ne uităm pe internet și să vedem toate prostiile și jignirile adresate de poetul nostru obscur, la adresa politicienilor de dreapta. Să nu avem noi minte și să ne facem că nu vedem, că nu spune nici un cuvânt de: Ciordache, Dragnea, Tăriceanu, Tudorel Toader, Veorica Vasilica , Carmen Dan, Orlando, Olguța &co. ! Când această adunătură de ticăloși a pus țara pe butuci, timp de 3 ani…și să nu ne aducem aminte cum îl mângâia pe creștet pe Ion Iliescu-în perioada FSN-ului, când acesta, în stil Stalinist, făcea tot felul de măgării la adresa opoziției de atunci și aducea jigniri de neconceput manifestanților din piața Universității ! Când afirmi cu tărie că Nelu Tătaru omoară , voit , oameni în spitale ?…Păi, nene Mircea, fă o radiografie a ultimilor 30 de ani al sistemului de sănătate publică…și apăi vezi ce au preluat oamenii ăștia de când sunt la guvernare , cu o pandemie pe cap și cu un buget vai de mama lui. Cu un DSP-ostil, care nu-i coordonat de Minister, etc., etc., etc. Concluzia este că: Jupânul-moșier-de la Cetate , ori ciugulește niscai „mălai” (ca în reclama cu găina ) de la PSD, ori beneficiază de ceva privilegii. Cam pe aceiași poziție cu cei doi șantajiști : Sorin Roșca Stănescu și Bogdan Chireac. Iar, CTP, un rebel justițiar, încruntat, îmbufnat și supărat mai tot timpul…,dar, care de multe ori mai are și dreptate. Pe de altă parte , trebuie să recunosc că actualii guvernanți mai fac și greșeli… ori bâlbe… probabil neintenționat ! Dar, una peste alta trebuie să fim conștienți că traversăm o perioadă extrem de grea, care poate aduce schimbări neașteptate, imprevizibile. Să auzim numai de bine ! Sănătate maximă, vă doresc tuturor !

 • Ernest spune:

  Mare specialist in morala de tot minima a intelighentiei disidente intrauterin, cotoroanta zdrentuita de atata sedentarism pamantean isi da aere de exceptat al uniformei. Adicatelea, tot asteptand oferta combinezonului maoist care sa il duca infrigurat la intalnirea cu siderantul vid moral neimputabil, sufrageta imprecatiei trece cu vederea imperialismul extraterestrilor taman pe fituica lui de pauper in ale spiritului. Neputand fi om, dispretuind elanul sacrificial ilogic si balacindu-se elitist in nesemnificativul propagandei jenante si al paradelii de stat criminal,
  incropceala adusa de spate isi foloseste ghearele ignorantei sale vehemente sa disrupa viata, adastand incercuit in solilocviu-i de papagal al impotentei clandestine de stat.
  Cotoroanta da mereu tonul unor strategii ale insecuritatii tuturor, pe baza de decret-lege in sovietul suprem al patriei a priori ilegale. Improbabila cum ne va fi descrisa, viata cea indeobste razbunatoare ne va solda pe toti pozitiv la virusul cela revolutionar in adormire. Zgandarit de vaccinul prostiei perfect organizate genocidar, morala a saibei si maturii lipsite de inbarligatura dorintei. Covidul dictaturii de sangerete securist isi va construi afina sa republica inepta, jegoasa moral si scarboasa spiritual, sardonica caragata fiindu-i fantast portavoce prin lumea omului nou.
  Un vaccin cat o disidenta incubata prea mult timp, iata ce le trebuie logicienilor zdrelelii, apoi libertate, tacere, reconciliere cu autocenzura tipica genei proletare, salopeta de vidanjor detasat la buda unui vid cotrocit peste tot prin tesutul social fascist.
  Chitibusarul ricanarii sa stea incovrigat in continuare asupra propriului neant satisit, digitalul mare al regresiei spre abisalul public ii va rasplati cum nu se poate mai libidinal ultima-i luare de pozitie, Dreepti, culcat!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!