DISCURSUL PREZIDENȚIAL

iohannis romexpo 2Surizător ca-ntr-un afis de propagandă, odihnit, bronzat, cu un zîmbet – forțat – pînă la urechi, strîngind mîini ca un robot, Klaus Iohannis a apărut aseară la Romexpo ca să țină discursul inaugural al campaniei sale. Pe scurt, a fost prezidențial. I-a ieșit, dar numai pentru liberali, cei cistigati dinainte – nu pentru cei de afară. Sala a fost umplută cu 4000 de militanti PNL care l-au așteptat înfrigurați să le dea lumină. E postura care îi place cel mai tare lui Iohannis – să fie adulat. Totul a început cu o baie de mulțime prelungită. Aseară am urmărit marele show oferit din acest prim mandat. Cum a fost? Binișor.

Iohannis a învățat să frazeze. O fi repetat cu oglindă…Pare că a devenit orator – ca Rareș Bogdan, (acesta născut,nu făcut) și, ceva mai puțin Ludovic Orban – care e totuși e mai interesat decit ceilalți doi de subtanța cuvintelor sale. Asta vine de la meserie, e inginer. Bogdan a absolvit știinte politice, Iohannis a terminat fizica si a fost profesor de liceu. Prefer ce a spus Orban, mai sec, dar mai cu miez. PNL merge pe urmele lăsate în zăpadă de alt orator – Crin Antonescu. Era capabil într-o zi bună să țină sub vraja cuvintelor o sală întreagă. Cînd PNL nu avea nimic de zis, nicio propunere de făcut și era înghesuit în corzi, îl trimitea la microfon pe Crin Antonescu. Problema este că după ce vraja se topea, constatai că nu rămîi cu nimic, nici măcar cu vorbele. Cam asta e cu demagogia, cu limba de lemn, cu discursurile electorale. Ce am văzut aseară e un exemplu bun, de manual.

iohannis orbanKlaus Iohannis a vorbit ferm, apăsat, în cîteva pasaje chiar bine. A rostit destule cuvinte cheie, potrivite cu prilejul. Ce a vrut lumea strînsă acolo? Să se înflăcăreze, să-și închipuie că are o cauză de apărat. A vrut de la Iohannis atit – să îi promita victoria. Lumea de la Romexpo l-a privit ca pe zeu care cu carul lui de foc o va aduce la putere. Că nu va cistiga numai în 10/24 noiembrie, dar și în vara 2020 la locale și în toamnă, la parlamentare, cind speră să formeze guvernul. Aceasta e ținta acestor 3 campanii, costisitoare, lungi și grele. Cum este de prea mult timp in Opoziție, mulți au stomacul lipit de șira spinării și-și așteaptă rîndul la binefacerile politicii. Vor să plece din cantina populară in care stau de prea multi ani. Restaurantele de lux încep să le rezerve locuri în separeuri și patronii își freacă deja mîinile mulțumiți. Pleacă pesediștii, vin liberalii, nimic nou. Circiuma se umple oricum. Cineva trebuie să ocupe fotoliile capitonate cu pluș vișiniu, să comande șampanie, icre negre, să dea bacșisuri grase. PSD e-n faliment, Liberalii vin energic spre putere – recte, spre bugetul statului. Va fi rîndul lor să se înfrupte din el.

iohannis romexpo 1In 30 de ani am asistat la toate campaniile electorale. Nu mă las impresionat de retorica electorală a nimănui. Nici măcar a prietenilor mei liberali, cu care de altfel votez. Spectacolul în stil american de aseară a căzut cam prost. Oare unde a fost soția lui Iohannis – Carmen, dacă tot îi imităm pe tipii de Washington!?… Nu trebuia să lipsească.

Spectacolul a sunat fals. Entuziasmul a părut factice, la comandă, ca o figuratie dintr-un film produs la Buftea. Fără convingere, dar plin de speranță. Fundalul tragediei de la Caracal a ecranat emoția. Este evident eșecul statului in a-și proteja cetățenii. Cu grija asta în suflet mi-e greu să dau credit cuiva care zice că va îndrepta lucrurile, mai ales că nu văd nicio baghetă magică.

Simbătă va fi un mare miting de protest împotriva Guvernului, la un an de la represaliile din 10 august. Ceva mai multă reținere și sobrietate ar fi fost foarte potrivite aseară. Momenyul nu era potrivit pentru bucurie, sărbătoriri, zeificări și aplauze. Show-ul în stilul ceremoniile premiilor Oscar putea fi amînat sau măcar redus ca dimensiuni. Ce să-i faci, politica își urmează cursul ei!

STELIAN TĂNASE

DESKRPORT

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • Franklin spune:

  Intr-adevar, mai pe scurt,

  1. Discursul lui Iohannis: politically perfect
  2. Conferinta (Consiliul) PNL, dezastru.

  „Spectacolul” mi-a lasat un gust amar, chiar mai rau de atat, a fost relmente groaznic, jenant pe alocuri. A fost tras la indigo dupa spectacolele PSD din zilele lor bune, cu diferenta ca nu era pe fondul culorii rosii ci albastre cu galben. In rest, la fel ca la PSD sau fostul PDL din epoca de glorie Blaga-Videanu sau Raluca Turcan-Boureanu. Discursuri belicoase, integrate intr-o lupta de clasa programatica pe cat de anacronica pe atat de puerila. Ca in anii 50′, ani de pe vremea luptei de clasa impotriva burghezo-mosierimii oricum invinse, sau ca in anii ’70-80 cand Ceausescu perora vehement impotriva unui inamic inexistent sau necunoscut noua sau ca in anii ’90 impotriva partidelor istorice care nici macar nu apucasera sa guverneze si nici macar sa fi apucat sa expuna cum ar guverna.

  Ce legatura exista intre PSD si consiliul national al PNL? De ce a trebuit sa se faca o analiza a guvernarii PSD aici, in acest moment? De ce nu am aflat cum anume vor ei sa reformeze statul roman, ce vor sa faca cu organigramele de bugetari, cu politica salariala, cu pensile speciale si cele de contributivitate, cu pilonul II, cu jandarmii, cu 12,000 de sereisi, cu spitalele sau cu infrastructura feroviara, etc. La urma urmei asteptam macar o idee cat de simpla si nevinovata despre un program simplu de investitii, nimic, nada, niente … In locul lor, dai si lupta si dai si musca din dusmani, da-te rau si fa-i praf cu vorbe si ditirambe ca la caminul cultural din epoca lui Dej.

  M-a mai frapat ceva. Fiecare vorbitor s-a intercut pe sine in critica PSD, exact ca in anii ’50. Si toti au vorbit ca sa scape de obligatia de a vorbi, fara sa spuna nimic interesant sau remarcabil, cat de cat. Cu exceptia mentionata deja a presedintelui Iohannis care iata, se pare ca isi depaseste cu mult partidul care-l sustine.

  In sfarsit, o declaratie ingrijoratoare a lui Rares Bogdan (in ce calitate?) in doua faze: mai intai ca guvernul se va forma „in jurul PNL” (cace chestie?) si apoi ca PNL „trebuie sa obtina la parlamentare peste 35%”, spus foarte apasat. Wow, nu vi se pare ca PNL calca pe urmele PSD, partid pe care vrea cu ardoare sa-l inlocuiasca? Asta vrem, un PSD numit PNL? Vrem pe Petrache in locul lui Pandele? Pe Mobutu in locul lui Lumumba? Pai nu era mai bun un secretar de partid anonim sau Moises Chombe decat ilfovetii nostri? Sau vrem politicieni si abordari complet noi? Cine este acest pulique de Rares Bogdan sa fie uns numarul 2 intr-un partid totusi istoric si foarte respectabil? Sunt sufficient de remarcabile viata si opera tanarului patriot national atat de tare in clanta? Am aflat de la Orban ca a muncit, ca s-a implicat in campanie si nu a fugit de munca de partid. Incredibil! So what, deci daca a muncit sa va aduca voua voturi si sa va aranjeze familiile e bun. Deci e bun ca-I prosteste pe fraieri mai cu talent, spre deosebire de altii mai talambi sau poate cu mai mult bun simt. Pai atunci sa va votati intre voi domnule Orban, sa-l acompaniati pe Rares la mandolina. Eu nu votez cu unul care munceste cu ardoare la propaganda voastra electorala, eu votez cu unul care ma convinge ca urmareste (si) interesul public. Cu fapte, nu cu clanta.

 • AT spune:

  Johannis este o suita de erori, produsul unei manufacturari prostesti. Carora li se va pune capat la Washington, tocmai inainte de 23 august. De aceea omul a uitat sa fie precaut, si uman. Stie ca i s-a dat deja foc la valiza, de aliatii sai.Maine 10 august va fi anost, poate masiv, imensa multime prea decenta, dar anost. Cronica unei valize obsolete.

 • AT spune:

  Johannis crede, in deplorabila-i inadecvare, ca 10 august inseamna reconfirmarea sa populara. Revirimentul. Ca si cum romanii sunt niste imbecili care, din ura fata de PSD, il vor ridica pe el si pe locotenentii sai la fel de bronzati si demagogi habarnisti,Bogdan si Hellvig, in slavile popularitatii. Cum sa preferi un triumvirat altuia?
  Sigur este ca o sa le cam dispara bronzul de pe fata, si o sa li se strepezeasca dintii aia falsi, cand vor intelege cam cum se raporteaza societatea inclusiv la ei. Sa nu cada cumva in slava unui ascensor statal defect fara rest, dupa primele pupaturi si efuziuni orgiastic-narcisiste.

 • AT spune:

  Un robot in combinezoon albastru, special, dar cu ochelari iradianti a tinut si o sezatoare ieri, in Piata Universitatii. Chemand la lovitura „reconstruirii statului” aproape in intregime.
  Un robot alb astru inconjurat de interlopi datatatori din cap a incuviintare, ca niste roboti.
  Democratia populara este totusi inca valabila, pe noi circuite fara patent, si marca identificabila. Afara de un bronz nefiresc, de sub combinezoane

 • krudus spune:

  Toti romanii stiu ca dl presedinte si-a tras niste case cu acte false, identic si la fel ca cei din clanul Carpaci Ionelas.Ok, nu chiar asa multe dar si-a tras.In conditiile in care tinerii romani pleaca afara la munca, in conditii nesigure, departe de parinti pt a-si cumpara o casa, al nostru presedinte nu returneaza nici macar banii incasati ilegal din chirii.Cumva beneficiaza si el de amnistia fiscala data de PSD pt Robert Negoita de la sectorul 3?Pt mine este o rusine ca roman sa aflu dupa ce l-am ales ca presedintele meu face parte din categoria nehalitilor care vor sa devina exploatatori de locuinte.Oare astia, ii vor mai oferi la expirarea mandatului, sigur e primul si ultimul,o alta vila de protocol?!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!