DONALD TUSK A VORBIT ROMÂNEȘTE

tuskIată textul integral (cf adevarul.ro) al discursului ținut aseară ( în limba română!!!) la Ateneul român de Donald Tusk, președinte al Consiliului European. Merită citit cu mare atenție.

„Sunt foarte mândru şi fericit că voi conduce, împreună cu dumneavoastră, afacerile noastre europene comune în acest semestru al primei preşedinţii române a Consiliului Uniunii Europene. Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. Sunt sigur că preşedinţia dumneavoastră va fi la fel de energică, de românească şi de europeană ca muzica lui George Enescu. Şi nu o spun doar pentru că ne aflăm la Ateneu în această seară. O spun pentru că ştiu cât de rezistentă şi de creativă este naţiunea română. Cred că, sub bagheta dumneavoastră, orchestra va găsi sunetul potrivit şi că veţi face tot ce vă stă în putinţă pentru a lucra ca o echipă pentru apărarea intereselor Europei.

Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului: Omul sfinţeşte locul. Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial. După cum spunea Nichita Stănescu într-o frumoasă poezie: Se apropie viitorul, se aude, se vede Gândurile pe care le trimit spre el se-ntorc mai repede ca altădată. Şi-mi trec scântei şuierând în viteză prin suflet, vestindu-l întruna.

În mare măsură, depinde acum de România dacă şi în ce fel Europa va depăşi provocările viitorului. Depinde numai de dumneavoastră dacă politica românească va fi pentru Europa un exemplu bun sau un avertisment sever. La reuniunea informală de la Sibiu a Consiliului European va fi în joc concepţia noastră comună în privinţa viitorului Europei. Celor care, îşi imaginează că în Uniunea Europeană, e un semn de putere să acţionezi în afara regulilor convenite şi să găseşti scurtături , le spun că se înşală. Este un semn de slăbiciune. Celor care fac eforturi pentru a apăra valorile europene, libertatea şi drepturile noastre, le spun: continuaţi lupta! Nu uitaţi că provocări vor exista întotdeauna şi că uneori, după cum spunea Mircea Eliade: Lumina nu vine din lumină, ci din întuneric. Şi amintiţi-vă şi de aceste vorbe ale lui Andrei Pleşu: Toate obstacolele ne par ziduri. Problema e să le tratăm drept oglinzi sau ferestre.

România are puterea de a fascina şi de a încânta. În familia mea, prima maşină a fost Dacia o mie trei sute (1300) a socrului meu. Întâmplarea face că, astăzi, socrul fiului meu conduce şi el o Dacie Duster. Totuşi, mai mult decât maşinile româneşti mă fascinează intelectualii şi sportivii români. Mircea Eliade, pe care l-am citat mai devreme, Emil Cioran, dadaistul Tristan Tzara, Eugen Ionescu sunt toţi eroi ai imaginaţiei mele. La fel ca sportivii de seama Nadiei Comăneci şi a Simonei Halep, care încântă publicul din întreaga lume. Dar episodul care mi s-a întipărit cel mai bine în memorie a fost finala Cupei campionilor europeni la fotbal de la Sevilla, din o mie nouă sute optzeci şi şase (1986), când Steaua Bucureşti a învins Barcelona. Şi aş vrea să fac un apel la toţi românii, să apere, în România şi în Europa, fundamentele civilizaţiei noastre politice: libertatea, integritatea, respectarea adevărului în viaţa publică, statul de drept şi constituţia. Să le apere cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la rând. Atunci, şi mie mi s-a părut imposibil! Dar el a reuşit. Şi voi veţi reuşi. Pe această cale, vă asigur de tot sprijinul meu.”
DESKREPORT

Alătură-te discuției 8 opinii publicate

 • ROMEO STOICA spune:

  Tulburator de sincer si direct acest Donald Trusk ! El vorbeste ca cel mai bun roman, iar politicienii nostrii ca cei mai „buni” bolsevici ! Trist, dureros de trist !!!

 • Diana spune:

  Omul asta a vorbit in romana ca sa fie convins ca mesajul lui de atentionare va fi inteles de toti analfabetii din Guvernul roman si nu numai. Felicitari pentru un asa discurs, pt finetea cu care a marcat problemele existente in societatea romana amintindu-ne de valorile noaste pt a ne mobiliza sa depasim actuala criza. Singura problema este ca, desi in romana, discursul este la un nivel prea inalt pt politicienii nostrii! Credeti ca un abalfabet care nu-si cunoaste nici macar limba materna stie cine sunt Enescu, Eliade, Nichita Stanescu, Cioran, Tzara, Eugen Ionescu???

 • mladin aurel lucian spune:

  acest OM este un exemplu de spirit european,de modestie,de dorinta de progres.Mult succes!!!Toata stima mea.

 • Ovidiu spune:

  Da , merita citit cu atentie , bine ca a auzit de marile somitati romane , un discurs diplomatic fara pic de simpatie pentru Romania, pledezi pentru libertate intr-o tara tinuta la periferia Europei fara acces in spatiul Schengen , pentru stat de drept intr-un stat care inca functioneaza cu legi mostenite de la Macovei si lista ar putea continua. In plus…..sa-l amesteci pe Eliade , Cioran cu …….Plesu ( sa ne reamintim pe cine a sustinut acest Plesu?????) , se zvarcolesc in mormant primii care au fost anticomunisti convinsi. In fine…..trebuia sa-si tina discursul…..

 • ilie spune:

  E bine să te poţi apera cu succes… Şi mai bine e să fii respectat, iar oponentul să nu îndrăznească nici măcar să te înfrunte!

 • Barligeanu George spune:

  Excelent discurs !Cred ca va fi viitorul Președinte al Comisiei Europene ! Felicitări ,domnule Președinte, Donald Tusk !

 • Dan Petrescu spune:

  Discurs remarcabil mai ales prin forma sa, laudativa la adresa Romaniei dar care este un avertisment de fapt. Eu il citesc ca un avertisment catre Europa si provocarile prin care va trece intr-o presedintie slaba, car are nevoie de o prestatie exceptionala de tip „Duckadam” ca sa reuseasca… Nu este incurajator…

 • purdel maria spune:

  Excelent discurs!Felicitari!

Spune-ți opinia, fă-te auzit!