DOSARUL ROŞIA MONTANĂ: WILSON ŞI MATTINGLY VS. PONTA/BARBU & COMP

370Studiul lui Andrew Wilson, profesor la Institutul de Arheologie al Universităţii Oxford şi al lui David Mattingly, profesor la Şcoala de Arheologie şi Istorie Antică a Universităţii Leicester, demonstrează că ansamblul arheologic şi istoric de la Roşia Montană este de importanţă culturală inestimabilă şi că poate fi înscris oricînd pe lista monumentelor UNESCO de importanţă deosebită.

Raportul, publicat de portalul de ştiri Think Outside The Box: http://totb.ro/wp-content/uploads/2013/10/Rosia-Montana-MD.pdf ) spune că masivul Cârnic, primul vizat de exploatarea minieră Gold Corporation, că este parte a unui peisaj cultural mai vast de o mare semnificaţie, un peisaj comparabil cu cele pe care UNESCO le clasifică ca fiind de „valoare universală deosebită”. Ansamblul de la Roşia Montană este unic, continuă documentul, din perspectiva faptului că este cel mai extins şi mai adînc complex minier rămas pe cuprinsul Imperiului Roman.

226Raportul a fost scris între iulie şi septembrie 2010, a fost completat în vara lui 2011, şi este de fapt o evaluare a importanţei sitului de la Roşia Montană din perspectivă istorică şi arheologică. A fost secretizat încă de pe vremea ministrului Kelemen Hunor, care l-a şi comandat, împreună cu Fundaţia Pro-Patrimoniu, ONG care a plătit o parte din factură, adică 10.000 de euro. Documentul a fost ţinut în continuare la secret de ministrul Daniel Barbu care a semnat alături de ceilalţi miniştri ai guvernului Ponta, proiectul de lege favorabil Gold Corporation, şi implicit pentru distrugerea unui patrimoniu inestimabil.

068Profesorii Wilson şi Mattingly consideră că ansamblul de la Roşia Montană nu numai că intră în categoria de ansamblu de importanţă universală deosebită, dar îndeplineşte patru din cele patru criterii necesare pentru acest calificativ în condiţiile în care numai unul dintre ele ar fi suficient (vezi p.8 a raportului).

Ei insistă asupra faptului că situl minier de la Roşia Montană este deosebit de important ca moştenire culturală a umanităţii tocmai pentru că pînă acum s-a păstrat în integralitate sa. Cei doi experţi spun că valoarea ansamblului este mult mai mare decît suma părţilor sale luate la un loc. Profesorul Wilson şi profesorul Mattingly avertizează şi subliniază că „descărcarea de sarcină arheologică împotriva oricărei părţi a ansamblului va provoca daune ireparabile asupra integrităţii peisajului minier ca întreg”.

099Întreg studiul abundă în calificative la superlativ în privinţa valorii extraordinare a locului. O sinteză mai cuprinzătoare găsiţi la Think Outside The Box http://totb.ro/exclusiv-totb-citeste-integral-raportul-specialistilor-straini-despre-importanta-rosiei-montane-pentru-patrimoniul-mondial-a-carui-existenta-a-fost-negata-de-ministerul-culturii/ , dar iată un exemplu:

„Peisajul cultural de la Roşia Montană este unul de importanţă internaţională deosebită (outstanding internaţional significance). Minele romane de la Roşia Montană sunt cele mai extinse şi mai importante mine de exploatare a aurului din Imperiul Roman descoperite vreodată. Luate împreună, lucrările din subteran, zonele de prelucrare de la suprafaţă, aşezările, incintele religioase şi cimitirele, ca şi 018istoria documentată pînă acum a localităţilor din zonă, alcătuiesc o extraordinară mărturie a exploatărilor miniere din perioadele romană, medievală, modernă şi premodernă, şi din epoca comunistă. Avînd în vedere şi potenţialul ansamblului de la Roşia Montană de a ilustra perioadele de tranziţie între aceste etape istorice, toate acestea sunt argumente puternice pentru ca minele de la Roşia Montană să capete statutul de sit protejat de UNESCO”.

Î081ncă un exemplu: „Valea Nanului (parte a ansamblului Roşia Montană) – De mare importanţă. Structurile religioase din Valea Nanului au o relevanţă culturală foarte ridicată, atît în context românesc, cât şi european. Este vorba despre un extraordinar complex de temple, neobişnuit ca stil, şi cu o serie întreagă de zei reprezentaţi pe numeroasele altare ridicate acolo. Aceste situri sunt foarte rare. Cercetarea şi publicarea cercetărilor din zonă ar trezi cel mai viu interes şi este posibilă şi descoperirea de noi structuri şi inscripţii prin arheologie de suprafaţă şi arheologie subterană”. Şi încă un exemplu: „Numeroase elemente subterane din minele romane sunt unice şi de excepţională importanţă internaţională. Secţiunea trapezoidală a minelor romane este o trăsătură caracteristică minelor romane din România, dar e posibil să fi fost adusă din Moesia sau din 026Dalmaţia. Această formă a fost aleasă probabil pentru o deplasare mai uşoară în galerii, păstrîndu-se şi stabilitatea structurii”, etc, etc.

Urăm lectură plăcută procurorilor DNA, Serviciului Român de Informaţii, DIICOT, ca şi avocaţilor domnului preşedinte Traian Băsescu, domnului prim-ministru Victor Ponta, dommnului ministru Dan Şova şi, desigur, domnului ministru Daniel Barbu. De asemenea, mulţimii de parlamentari pe cale să devină complici la o infracţiune condamnată cu pînă la 20 de ani de închisoare.

086Asta pentru că articolul 360 din Codul Penal, varianta actualizată sub ghidajul Uniunii Europene şi al mult invocatului Mecanism de Cooperare şi Verificare în domeniul Justiţiei, spune aşa: „Distrugerea sub orice formă, fără necesitate militară, de monumente sau construcţii care au o valoare artistică, istorică ori arheologică, de muzee, mari biblioteci, arhive de valoare istorică sau ştiinţifică, opere de artă, manuscrise, cărţi de valoare, colecţii ştiinţifice sau colecţii importante de cărţi, de arhive, oro de reproduceri ale bunurilor de mai sus şi în general a oricăror valori culturale ale popoarelor, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi”.

 

 

 

 

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!