DR JIVAGO ÎNDRĂGOSTIT

By 23 octombrie 2020Litere & Comp.

boris pasternak

In Occident Boris Pasternak este cunoscut pentru o singură carte, romanul „Dr Jivago”. S-a născut la Moscova in 1890 intr-o familie evreiască, burgheză, instărită – tatăl pictor cunoscut, membru al Academiei de Arte. Mama profesoară de pian. Primește o bună educație, pleacă în Germania să studieze filosofia. Renunță după un timp si se întoarce acasă. Scrie poezie, frecventează mediile literare moscovite. Încep să îi apară primele volume…Critica literară îi saluta aparițiile. Prestigiul lui se consolidează în anii 20 cu fiecare volum. Are o relație ciudată cu regimul și chiar cu Stalin care într-o zi (1934) il sună la telefon să-l întrebe despre geniul lui Osip Mandelstam. Stalin îi citea poeziile și – cum se vede – nu numai pe ale lui Pasternak. Povestea acestui telefon inopinat a făcut înconjurul Moscovei, iar lui Pasternak i-a asigurat un statut aparte. Trece chiar drept un protejat al lui Stalin deși alte semne nu sunt. Primește o vilă la Peredelkino – o așezare lingă Moscova unde locuiau artiștii agreați de Kremlin. Aici trăiește tot restul vieții sale.

pasternak jivagoA început să scrie „Dr Jivago” după incheierea războiului pe baza unor note disparate din anii războiului civil. Scrierea romanului coincide cu povestea de dragoste pe care o trăiește alături de Olga Ivinskaya. Romanul urmărește pe lingă drama revoluției și drama personală a d-rului Jivago care doreste să se mențină departe de evenimente. Nu e preocupat de transformarea lumii, nici de revoluție. Il pasionează iubirea, viața, lucrurile esențiale. Nutrește iluzia că poate rămîne în afara istoriei – dar istoria vine peste el și îl distruge. Este spusă – ca într-o oglindă – povestea iubirii eroului pentru două femei, fără să se poate hotărî la una dintre ele. Le iubește și este iubit. E o dramă trăită chiar de autor. Interferențele cu biografia lui sunt numeroase.

Cînd se cunosc, în redacția revistei literare Novîi Mir, el este căsătorit, tatăl unui copil. Ea are doi copii din căsătorii diferite. Primul soț s-a spînzurat, al doilea a fost ucis în război. Ea (n 1912) are 34 de ani, el 56. Nu par să fie candidați la o mare poveste de iubire. Totuși este dragoste la prima vedere. Pentru Olga, Pasternak este un semizeu, precedat de imaginea lui de geniu în viață al literaturii ruse. Se văd în micul ei apartament (plin de pisici) din Moscova. Mai tîrziu el îi cere să renunțe la Novii Mir si îi inchiriază o căsuță în Peredelkino, ca să fie lîngă el. Ea începe să îi serveasca de asistentă, secretara, dactilografă, impresar, traducător. Are nevoie de cineva să îl ajute și ea ințelege să-și sacrifice cariera. Pasternak duce de acum o existență dublă între două case și intre doua femei – care își accepta situația.

pasternak 3„Dr Jivago” este respins de cenzură pe motiv că autorul susține că „ revolutia” a adus mari suferințe poporului rus și a distrus inteligenția. Deși nu era un roman politic, a stîrnit ostilitatea regimului lui Hrusciov. Pasternak nu are impresia că ar comite un sacrilegiu cu romanul său. Citește în diferite cercuri, prezintă primele capitole unor edituri. Cum era văzut ca un „protejat” al lui Stalin si încă unul celebru, autoritățile se rezumă să-l descurajeze să mai continue. Cînd constată că nu reușesc, și că Olga este cea care îl inspiră, se reped asupra iubitei. Olga este arestată și trimisă în 1949 în Gulag. Era însărcinata și pierde copilul. Va fi eliberată abia după moartea lui Stalin, în martie 1953.

In tot acest timp, cit au fost separați, Pasternak a avut grijă de familia ei, (mamă, doi copii). La întoarcerea din lagăr cei doi își reiau povestea de iubire. Sunt cei mai buni ani pentru Pasternak. Scrie inspirat de ea, are din nou poftă de lucru. Trecuseră destui ani de cînd nu mai scrisese. Romanul prinde contur și în 1955 reușește să-l termine, zece ani după ce începuse să-l scrie. Trei edituri îl refuză, cenzura îl interzice. În 1957, manuscrisul ajunge prin intermediul unui jurnalist italian la editura Feltrinelli, care îl publică. Pasternak este primul scriitor sovietic care are curaj să încalce ucazul cenzurii și scoate în Occident un manuscris interzis. Era un delict care se pedepsea cu închisoarea. Vezi cazurile azi celebre – procesul lui Andrei Siniavsky și Iuly Daniel (1966). Numai succesul mondial al romanului a împiedicat Kremlinul pasternak 5să-l trimită în lagăr.

Scandalul legat de apariția romanului „Dr Jivago” în Occident a fost uriaș. A fost preluat rapid de cele mai mari edituri in USA, UK, Germania, Franța. „Dr Jivago” devine peste noapte cea mai vîndută și comentată carte. În timp ce era glorificat peste tot în lume, în URSS era ostracizat. Este dat afara din Uniunea scriitorilor din URSS și supus unei uriașe campanii de presă in care este denigrat copios. Este acuzat ca este „dușman al poporului” trădător al revolutiei, vindut Occidentului. Numărul agenților KGB la Peredelkino creste, telefoanele îi sunt interceptate, la fel convorbirile pe care le purta în casă. Corespondenta sa este intii citită de agenți, abia apoi îi este înmînată, parțial. Este tot mai izolat.

I se acordă premiul Nobel pentru literatură în 1958. La presiunea Kremlinului, amenințat cu procesul și pușcăria, este obligat să refuze. In 1960, 30 mai, hărțuit,bolnav, obosit, moare la Peredelkino. Are 70 de ani. Familia Pasternak (nu a iertat-o niciodată pe Olga Ivinskaya) nu o lasă să-l vegheze, nici să-și ia adio de la el. Este ținută în stradă. Apare la înmormintare – plînsă, cernită – pierdută în cortegiul funerar înțesat de agenții KGB care filmează.

pasternak 4Dar tragedia ei personală nu se termină aici. KGB o arestează în același an, împreună cu fiica sa. Sunt trimise în judecată. La proces primește o pedeapsă de 8 ani închisoare, iar fiica ei 4 ani. IIrina este eliberată după doi ani, iar Olga după patru grație presiunilor externe. Pretextul sentinței a fost – trafic de valută. Cele două femei sunt acuzate că făcuseră legătura lui Pasternak cu editurile occidentale si îi mijlociseră încasarea drepturilor de autor din străinatate. Ceea ce era fals, drepturile de autor au rămas în băncile din Occident. Era de fapt vorba despre răzbunarea lui Hrusciov și a KGB-ului față de niște ființe lipsite de apărare, după ce Pasternak – care sfidase regimul bolsevic ca nimeni altul pina atunci – dispăruse. Olga Ivinskaya a executat în total (1949-53, 1960-3) – opt ani de repertoarul amoruluilagăr si de pușcărie. Este prețul uriaș plătit pentru iubirea pe care a purtat-o unui mare scriitor.

In 1988 „Doctor Jivago” este publicat pentru prima data in URSS. Este si anul in care este reabilitată juridic. Olga Ivinskaya moare în 1995 la Moscova. Ultimii ani din viață i-a dedicat unei cărți de memorii( aparuta in Occident cu titlul „A Captive of Time”) si recuperării arhivelor rămase de la Boris Pasternak, confiscate de KGB la arestare. Autoritățile, dar mai ales familia lui Pasternak, s-au opus categoric să-i fie inapoiate. De fapt contestă și azi acest drept (urmașilor) asupra manuscriselor rămase în grija Olgai în 1960. Nici viața, nici moartea nu i-au oferit un răgaz de liniște. Care a fost vina ei!?

Fragment din volumul „Repertoarul amoruilui” volumul 1, aparut la editura Hyperliteratura 2019.

STELIAN TĂNASE

Spune-ți opinia, fă-te auzit!