ELITELE SĂRACE

tanase 999Mă gîndesc să-mi dau votul la următoarele alegeri, nu pe criterii ideologice cum am facut în ultimii 30 de ani, ci pe criterii practice. Să dau votul acelui candidat/partid care propune măsuri serioase de îmbunătățire a vieții artiștilor și intelectualilor. Fac parte din tagma scriitorilor. Nu sunt multi, dar au avantajul că sunt săraci. Este o lume care o duce greu, scriitorii sunt total neglijați de autorități, deși ei sunt ziditorii limbii si literaturii române de ieri și de azi. In Occident domeniul este protejat prin legislație, prin oportunități, instituții, prin investiții, prin regimul de taxe și impozite. De ce? Pentru că scriitorii, artiștii în general, aduc enorme beneficii de imagine și prestigiu țării respective. Banii băgați in cultură se întorc însutit. Cultura este o uriașă afacere pentru cine pricepe.

Avem o legislație prea invechită, depășită, prost croită, care îi transformă pe autori în muritori de foame. Profesiile liberale au mult de suferit în România. La noi statul&birocrația sunt protagonistii, nu privatul&piața liberă, cel care de fapt face lucrurile sa existe. Cunosc mai bine situația scriitorilor – adesea jecmăniți de editori&librari, ținuți la periferia societății. Scriitorul primeste 7-8, cel mult 10% (cind îi primește!!!) din prețul unei cărți. Librarul ia între 50-65 %. Asa se face ca scriitorii trăiesc – cca 90% dintre ei – în sărăcie. Nu mă număr printre ei pentru că am lucrat 25 de ani profesor la universitate și 20 de ani în televiziune. Printre scriitori mai nici unul nu trăiește din profesia lui. Au un second hand job – în presă, la o școală, te miri unde. Exersează profesiile cele mai umile, fac munci necalificate pentru a reuși să treacă de la o lună la alta cu banii – să-și țină copiii, să plăteasca facturi, să cumpere medicamente, etc.

IMG_1139Legea drepturilor de autor este învechită. Nu mai corespunde. Tehnologiile, în ultimii 20 de ani, s-au schimbat radical și au produs transformări enorme în domeniu. Multe inovații au apărut după votarea legii. Asistăm la ofensiva on-line-ul, a e-book-urilor, a altor produse derivate. Piața s-a schimbat masiv. Legea trebuie rescrisă în acest sens, e un aspect. Alt aspect- trebuie făcute precizări în lege pentru a clarifica relatia dintre autor și editor, astăzi viciată. Azi e total în defavoarea celui care scrie. Ca un exemplu – de obicei editorul trăieste într-o vilă confortabilă,iar scriitorul într-o mansardă sau garsonieră la periferia orașelor. Firește, dacă autorul nu are un soț/o soție să îl țină acasă, să creeze. Dar ăsta e un basm.

Am vorbit aici despre scriitori, dar o situație dramatică au și actorii, muzicienii, artiștii plastici, regizorii, compozitorii, etc. Electoral vorbind sunt adesea persoane cu mare vizibilitate, credibile și iubite de public. Pot fi excelenți vectori de imagine. Mult mai buni decît au partidele. Partidele -in campanie sau nu – ar trebui să cultive (chiar si din interes) acest mediu cu personalitățile lui. Să se intereseze de dificultățile prin care trec artiștii…

Cultura este esența unei societăți. Nu nr-ul de tractoare și strunguri pe care le produce într-o epoca, nici nr. de apariții tv ale ministrilor. Mă întreb cine se gîndește să privească lucid spre acest mediu si cine va propune măsuri? Acelui candidat ii voi da votul meu. Mă uit, firește, spre PNL si USR, care ar trebui să sprijine profesiile liberale și sectorul privat. Voi da votul meu cui va incuraja teatrele, cui va ajuta filmul românesc și va deschide săli de expoziție si muzee. Cui va incuraja producția de carte prin diminuarea de taxe si impozite. Cui va finanța construcția unor săli de concert. Întreb – Cine are un program adevarat de sprijinire a culturii romane contemporane? Cine se preocupă de îmbunătățirea concretă a condiției artistului? Acel candidat va merita un vot de la mine. Mult, puțin…

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

 

Alătură-te discuției 6 opinii publicate

 • Vighenia Ursache spune:

  Sunt de acord cu Dvs., desi nici eu nici Dvs. nu cred ca-i vom trada pe liberali, pentru ca exista riscul ca ceilalti sa promita si sa nu faca nimc.Deci se prea poate sa fim pacaliti.Asa ca mai bine ne focusam pe liberali si le cerem sa reglementeze corect profesiile liberale.

 • Costash Stacon spune:

  Un eseu care pune degetul pe rană. Lumea s-a schimbat, cui îi pasă de artist? A răspunde la întrebarea cine suntem cu adevărat este o cheie a existenței. Artistul o poate face alături de omul de știință (sportivul?). Lumea literară reflectă acest capitalism sălbatic. Și distribuitorul de pepeni sau roșii, cel de usturoi sau pătrunjel câștigă mai mult decât cel care face agricultură direct. Ceva trebuie schimbat. Din păcate oamenii politici nu pipăie fenomenul. Au alte preocupări. Lumea culturală e prea divizată. Sigur, Internetul a schimbat paradigma culturii. Sunt megatendințe care pun în mișcare lumea literară și cea culturală. Artistul e prins la mijloc, în menghina intereselor globalisto-belicoasă. Notă. Am primit cartea! Felicitări! Voi da un semnal pe blog… Spor în toate!

 • Bucur Dinu spune:

  ” Mă întreb cine se gîndește să privească lucid spre acest mediu si cine va propune măsuri ? ” Daca gasiti raspunsul va rugam sa il faceti cunoscut si noua !

 • Doina Papp spune:

  Domnule Tanase , aveți o trista dreptate.Dar nu spuneți nimic despre solidaritatea de breasla, despre concordie și discordie în aceasta lume de individualități. Drepturile se obțin prin lupta comuna ori noi trăim vremurile descurcatului pe cont propriu .Si a descurcaretilor.Cei care stau prin mansardéle lor pe acolo și raman.

 • Negru Mircea spune:

  Diferenta intre o pseudo-democratie și una funcțională ține de modul în care este folosită puterea între două alegeri. În interesul celor aleși, respectiv în interesul celor ce aleg. Aici mai avem de experimentat vreo generație sau două.

 • Adrian Taman spune:

  Doar Casa Regala …..

Spune-ți opinia, fă-te auzit!