EȘECUL STÎNGII RADICALE

aldo moroNefericirile stîngii, mai ales a celei radicale, duc la extremism și terorism. Prin 1978 făceam zilnic naveta cu un tren personal spre un liceu din Bărăgan. Intr-o zi, în tren, de la un radio cu tranzistori am aflat că Aldo Moro prim-ministru al Italiei a fost răpit. Mi-am spus că trebuie să fie o informație falsă, o confuzie sau o minciună a propagadandei regimului de la Bucuresti care voia să ne arate putrefacția capitalismului. Cum să răpești un prim ministru în inima Occidentului, pe o stradă din Roma? Totuși informația s-a confirmat.

Coloana oficială a lui Aldo Moro se îndrepta in ziua de 16 martie 1978 spre Parlament. Pe o stradă a fost blocată de mai multe mașini și a fost atacată cu pistoale mitralieră K47 de un grup al Brigazilor rosii condus de Mario Moretti. Gărzile de corp, polițiștii au fost uciși, Aldo Moro răpit. A urmat un scandal mediatic monstru, unul politic și o anchetă de maximă anvergură a Poliției și Serviciilor secrete. Toate cartierele Romei au fost scotocite pentru a găsi locul in care era ținut prizonier Moro. Atentatul a fost revendicat de Brigazile rosii, o grupare de extrema stîngă. Răpitorii au incercat să deschidă negocieri cu autoritățile, au emis revendicări, au făcut diverse apeluri la revoluție etc. Guvernul italian a refuzat orice negociere cu teroriștii. brigate rosse mario moretti.Două luni mai tîrziu, 9 mai 1978, dupa 55 de zile, cadavrul lui Aldo Moro a fost gasit in portbagajul unei mașini abandonate pe o stradă din Roma, după ce o redacție a fost anunțată telefonic. Fusese executat de Mario Moretti dupa o sentință unanimă a răpitorilor. Cadavrul se găsea la egală distanță de sediile celor două mari partide – Democraţia Creştină şi Partidul Comunist. Brigazile roșii au dorit să împiedice compromisul istoric dintre cele doua mari partide- care ar fi anihilat sanasele unei revolutii. OR, scopul Brigăzilor rosii era sa declanșezeze prin teroarea haos și o situatie de criza care sa ducă la o revoluție de tip comunist.

In totul a fost o mare tragedie, întii de toate una personală pentru Moro și familia lui. Doi/a pus in discuție bazele democrației italiene și a statului de drept. Trei/ episodul a dus la distrugerea rețelelor Brigate Rosse, dar și la esecul ideologiei stingii radicale, terorist-comuniste care dusese la răpirea și asasinarea lui Moro. In perioada care a urmat mulți brigadiști au fost arestați, judecați, condamnați la termene grele de închisoare.

Dar nu justiția a nimicit gruparea Brigate Rosse și a aruncat-o în afara istoriei, ci societatea italiană. Ea nu a răspuns cum au crezut teroriștii. Teroristii visau la dictatura proletariatului, dar proletariatul nu s-a răsculat. Ridicarea maselor impotriva statului burghez, de asemenea, nu s-a produs. Haosul generat de atentat ar fi trebuit să ducă la o situație revolutionară, credeau ei, dar nu s-a întîmplat așa. Lumea nu a fost nerăbdătoare să scape de democrația liberală. Dimpotrivă spiritul de ordine si vigilența pentru apărarea regimului democratic au crescut la stinga ca și la dreapta. Acestea au strins rîndurile pentru a nu permite bascularea brigatte rosseRepublicii.

Lumea a fost terifiată de răpire și asasinat. Dacă pină atunci un soi de aură romantică mai plana asupra acestor grupări clandestine, după criza din martie/mai 1978 orice înțelegere, admirație pentru mesajul Brigazilor rosii s-a prăbușit. Proletariatul a privit impasibil, chiar cu ostilitate apelurile la baricade, violență și răscoală. Nu a luat episodul răpirii lui Moro ca începutul revoluției, ci ca o amenințare. Martie 1978 nu a insemnat un declic al schimbării. Nu a fost începutul răsturnării burgheziei. Calculele liderilor Brigate rosse s-au dovedit false, fără un suport real. Niște fantasme ideologice și atît. Stînga radicală a înregistrat un eșec decisiv. Ea nu și-a mai revenit de atunci.
Ca fapt divers astazi, membrii Brigazilor rosii, sunt spasiti, afirma ca regrete. Au publicat cărți , acorda interviuri tv, etc. Fiecare are cam 30 de puscarie in spate. Pot fi vazuti in mai multe filme documentare pe youtube, unele bine facute.

Răpirea lui Moro a arătat și fundătura in care se afla deja stînga politică, gîndirea de acest tip, după evenimentele fierbinți din anul 1968 (Paris, mai 1968) din Occident dar și din Estul și Centrul Europei, (martie Polonia, Primăvara la Praga, doctrina Brejnev, apariția disidenților ). Acest eșec duce direct la anul 1989.
Fragment din volumul „Sunt un copil al războiului rece ” în curs de apariție.

Ilustratia – Aldo Moro, Mario Moretti,

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!