iorga 1

La 27 noiembrie 1940 la ora 17,30 un grup de legionari se prezintă la reședința lui Nicolae Iorga de la Sinaia. Alcătuiau un escadron al morții cu misiunea de a-l executa pe savant. Pentru a nu provoca panică, îi spun soției savantului Ecaterina ca sunt de la Poliția legionară și trebuie să-l conducă la București unde va fi interogat.

A doua zi 28 noiembrie trupul neînsuflețit al lui Nicolae Iorga este găsit ciuruit de gloanțe în pădurea Strejnicu/Snagov. Citez din procesul verbal cf arhive.„Dimineaţa, la orele 07.15, s-a găsit cadavrul profesorului Nicolae Iorga, pe moşia domnului Radovici din marginea de est a comunei Strejnic, judeţul Prahova. Maiorul Bratu Aurel, la ordinul subsemnatului, s-a transportat la faţa locului şi a ridicat cadavrul cu o camionetă a Prefecturii judeţului Prahova, fiind transportat la Bucureşti şi predat familiei. Şeful de post a încheiat acte şi predat procurorului Sichitiu, când a ieşit la faţa locului unde s-a petrecut faptul. Autorii, până în prezent, nu au putut fi descoperiţi şi nici prinşi „(,,,) „Cadavrul prezintă trei plăgi orefaciale (7 mm), prin armă de foc (…). Moartea lui Nicolae Iorga, profesor universitar, in vțrstă de 69 de ani, a fost violentă. Ea se datorelte unor plăgi, prin arma de foc, ale capului și trunchiului, cu distrugerea creierului și hemoragie internă…”.

legionari Stefan IacobutaRomânia se găsea – după plecarda din țară a regelui Carol al doilea – sub un regim militaro- legionar, avea o conducere bicefală. Pe de o partea legionarii lui Horia Sima, pe de alta parte armata la ordinele generalului Antonescu. Din octombrie 1940 o misiune militară germană se găsea în România ocupind poziții strategice. Mai ales in Valea Prahovei, pentru a proteja zăcămintele de petrol, esențiale pentru diviziile de blindate. România își schimbase sistemul de alianțe. Acesta era contextul.

Din echipa morții au făcut parte legionarii Paul si Ștefan Cojocaru, Tudor Dacu, Ion Tucan, Ștefan Iacobuță, Gheorghe Cârciumaru. Creierul bandei a fost Traian Boeru (1908-1994), inginer. Asasinii au tras 9 gloanțe în Nicolae Iorga. A fost o misiune de pedeapsă. Legionarii îl considerau vinovat pentru procesul intentat lui Zelea Codreanu, pentru încarcerarea și uciderea acestuia alături de alți șefi legionari în noiembrie 1938 la ordinele regelui Carol a ll-lea și organizat de Armand Călinescu, și el ucis în septembrie 1939. A fost o răzbunare sîngeroasă. Autorii au rămas nepedepsiți pentru că au fugit din țară, în Germania. Numai cei doi Cojocaru au fost arestați în 1941.

In aceeasi noapte a fost asasinat Virgil Madgearu, mare economist, profesor universitar, fost ministru. În noaptea de 27/28 nov 1940 a avut loc masacrul de la închisoarea Jilava. S-au inregistrat 64 de victime. Printre acestea – Mihail Moruzov fost director la Serviciului Secret (SSI), Victor Iamandi fost ministru de justitie, Gabriel Marinescu, fost prefect al Poliției Capitalei, general Gheorghe Argeșanu, fost primministru, general Ioan Bengiu, comandant al Jandarmeriei.

De aducere aminte. Poate că unii au uitat sau nici nu au știut.

STELIAN TĂNASE

FOTO – 1/ Nicolae Iorga, 2/ doi dintre asasini – Traian Boeru și Ștefan Iacobuță

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Viviana Iancovsky spune:

    Buna ziua , sunt din Sinaia si bunicul era in aceea perioada comisar de politie ( in paranteza fie spus, tot in 1940 , fara nicio vina, doar pentru ca era comisar , a fost arestat si fara niciun fel de proces , dus timp de 7 ani in cele mai cumplite puscarii din acea perioada : Fagaras, Aiud , Targsor – si eliberat in 1947 tot fara proces ! ) . Imi aduc aminte cand mi-a povestit in copilarie ca a venit la Politia Sinaia fiica lui Nicolae Iorga – nu multi stiu ca Iorga avea o casa pe Calea Codrului – si i-a rugat sa-l caute pe tatal ei, care fusese luat de acasa de catre legionari . Au plecat cativa comisari spre Bucuresti , dar au ajuns prea tarziu , Iorga fusese executat de catre nemernicii aceia . Multumesc , domnule Tanase pentru interesantele articole din ultima perioada !

Spune-ți opinia, fă-te auzit!