EXERCIȚII DE ÎNRĂIRE

tanase 4In dresajul ciinilor intră neapărat și exerciții de înrăirea animalului. Este un antrenament special pentru a transfora un biet cîine pașnic, în cîine politist. Sunt invătați să atace la comandă, să suspecteze pe oricine se apropie, să țină o mulțime sub amenințare, să imobilizeze pe cineva infractor sau nu. Pentru toate astea i se transmite răutate, pe care nu o are la naștere. Fără aceasta răutate dobindită nu poate fi ciine polițist.

După ultimele evenimente am impresia că și cu politiștii se întimplă același lucru. În Academia de Politie studentii sunt înrăiți, sunt invatați să urască omul,sa il dispretuiască, sunt indreptati impotriva oamenilor. Cert este că din ultimele cazuri apărute în mass-media imi este clar – vedem politiști români dezumanizați, robocopi, mancurtizați indolenti si mai ales indiferenți la soarta celui de alături. Exemplele -din păcate – sunt nenumărate. De la politiștii care au răspuns la 112 Alexandrei, la șeful Politiei din Caracal, la cei doi politiști din Galați… Se ascund iu spatele paragrafelor, procedurilor, cînd nu le-ar trebui decit puțin bun simț și niște resturi din cei 7 ani de acasă. E nevoie caracal 2doar de sentimente umane normale pentru a salva viata cuiva și pentru a veni în ajutor. Să spun că pentru neacordarea de asistență cuiva aflat in situatie critică se ia o pedeapsa de la 6 luni la 3 ani închisoare. Firește, dacă s-ar aplica legea…

Ministerul ar trebui sa ii dea afara pe cei care se fac vinovati de asemena acte. Ce ar mai fi de lămurit și de discutat? Nu e clar? Polititiștii aceștia (adesea superponderali și agramati, corupți) s-au dezumanizat. Au uitat omenia. Nu au ce cauta in Poliție. Aici sunt esențiale compasiunea, dorința de a servi, de a ajuta. În plus, toate astea fac parte din fișa postului. Ei nu poarta cu onoare uniforma

Ceata de indivizi care pretind că sunt politiști trebuie să afle că are misiunea să ne protejeze. E o misiune de care a uitat polițistul român, (nu generalizez)pentru că se crede deasupra cetățeanului. Se crede un semizeu în raport cu muritorii. Uniforma este aceea care îl desparte de lume. E convins că stăpîneste peste o masa de iobagi. Se crede intr-o țară ocupată în care numai el are drepturi nu și ființele acelea inferioare. Politistul nu respectă legea, nu o impune, adesea e primul 20190727_201156care o disprețuiește și o încalcă. El se supune legii stăpînului – respectiv comandant – care la rindul lui slugărește un lider politic, pe cel care l-a numit și de care depinde rămînerea lui în funcție.

In ecuația asta cetățeanul nu există. E doar un suspect, un vinovat care trebuie controlat, intimidat, umilit, spoliat. Dumnezeul polițistului este șeful de partid, nicidecum cetățeanul care îi plătește salariul. Această relatie trebuie schimbată total. Polițistul trebuie să servească zelos cetățeanul, să îi apere viața, să-i protejeze bunurile. Dacă nu face asta, Poliția trebuie desființată si inlocuita cu altceva. Observ cu ingrijorare că politistul autohton s-a inhăitat cu personaje din lumea interlopa. Corupția, în toate formele ei – de la clientelism si nepotism, la afaceri cu mafioti, la șpăgi și taxe de protecție – este cît casa. Nu va faceți că nu vedeti! Altfel nu se ajungea aici. Presa este plină de emple…O citește cineva din MAI? A luat cineva măsura? O întrebare nevinovată – a măurat cineva averile politistilor – de la generali la simpli ofițeri?

Cine mai are azi incredere în Poliție? Situația la care s-a ajuns nu este deloc in regulă. Trebuie ca factorii responsabili să se intrebe care sunt cauzele și să facă în așa fel ca starea de debandadă să înceteze. Si lăsați exercițiile de inrăire a oamenilor c-o să ajungeți în iad!

STELIAN TĂNASE

DESKREPORT

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

 • Magda spune:

  Nu cred ca se vor mai descalci ițele. Increngatura este prea puternica. Este o mafie legata prin interese prea mari ca să cedeze. Din păcate… O expresie neacademica… Suntem mâncați…

 • vali57 spune:

  „Cine mai are azi încredere în Poliţie ?” Păi,în momentul de faţă mai au încredere în Poliţie următoarele personaje :Liviu Dragnea, Carmen Dan ,V.V.Dăncilă ,Darius Vâlcov ,Florin Iordache ,Paul Stănescu ,Codrin Ştefănescu ,Olguţa Vasilescu ,Mihai-Viorel Fifor .Dar,atenţie !!! Fără să jignesc pe cineva anume ,toţi cei menţionaţi provin dintro anumită zonă istorică a României .Bineînţeles că în Poliţia română sunt şi oameni oneşti,profesonişti desăvârşiţi ,care din păcate ,sunt tot mai puţini-nu rămâne altă soluţie, decât să fie separat „grâul de neghină”.Cine să facă lucrul acesta ?

 • Dutu spune:

  Parchetul

  Ieri purtatoarea de cuvant (a cui?) s-a referit la probele gasite in padurea de langa Caracal si a specificat, citez din memorie:
  „…cenusa trebuie CERNITA…”
  Din cate stiu la drept admiterea include si un examen la limba romana.
  Fabricile de diplome „dau rezultate”.

  Politia

  Sa-i scoatem pe toti din functii! Imposibil?
  Atunci problema este cine filtreaza pe cei buni de cei rai ca sa multumeasca pe toti?
  Si iar certuri, invective, zoaie aruncate din stanga-n dreapta si din dreata-n stanga toate la nesfarsit!

  Ar trebui sa continui dar pierd timpul.

 • Valentina spune:

  Sa va spun un secret. Lumea interlopa, zisa, asigura protectia tuturor celor care dorm linistiti, crezand ca sunt elite. Acum, azi, doar ei sunt functionali. Peste tot in Romania. In afara doar ei si niste psihopati.
  Asta inseamna ca avem o problema de definire a interlopismului.
  N-are a face, ca marii ziaristi, rari, si marii criminali sunt rari. Si usor identificabili. Doar ca este usor sa transferi imaginea. Foarte usor. De aceea unii ziaristi din TV, oamenii platiti din Facebook si altele (nu cunosc, de mult, este o infectie prea usor manipulabila), oameni din stat, integri, cu ochelari si foarte indragiti dupa laudele aduse lor mereu-si nicio critica- toti pot transfera imaginea.
  Asta nu este pentru prosti. Contra-contratransferul este ceva extrem de serios. Imaginea este doar pentru vizitatori. Prieteni.
  Intrebati orice profesionist, fie din imagine, fie din psihanaliza, profesionist,
  asta se intampla.
  Norocu mare ste ca sunt mereu multi prosti care cred asta, cred tot, vor tot, si vine nevasta si le zice Vin-acasa, Costelus mama, ca esti prea obosit.Iti pregatesc eu ceva sa te simti bine.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!