EXOTISM, AMOR & AVENTURĂ

By 2 august 2020Graffiti

blixen out of africaFilmul nu m-a impresionat, dar mi-a stîrnit interesul pentru ce e in spatele povestii. Am afla că e inspirat de doua volume auto-biografice care nareaza experiența africană a unei daneze măritata cu un baron suedez, varul ei. Se indragostise de fratele geamăn al viitorului sot, Hans, dar sentimentele nu au fost impartasite. S-a resemnat cu fratele – Bror Fredrik von Blixen-Finecke. A fost mai bine așa, cel ales initial a murit foarte tinar, in 1917, intr-un accident de avion. Cei doi logodnici părăsesc Europa în preajma primului razboi mondial (1913) pentru a se instala in Kenya unde cumpără o fermă cu banii oferiti de rudele ei. Amindoi provin din familii bogate de origine aristocrata. Sunt oameni călătoriți, bine educati, aparțin înaltei societăți – se sufocau pe bătrinul continent. Aveau firi aventuroase si independente. Detestau rutina vietii burgheze, de familie, în mediul urban, securizant și plicticos. In Kenya se căsătoresc (1914). Baroneasa Blixen, capată un sifilis transmis de soțul ei(cadou de nunta?) . Se intoarce la Copenhaga să se trateze – la vremea acea sifilisul se trata cu arsenic. Va suferit toată viața.

blixen 4Ce vedem in film reda destul de exact ce a consemnat în ” Out of Africa”, carte publicată în 1937, la sase ani dupa ce a părăsit Africa. Karen Brixen scrie despre ce a trăit acolo, despre aventura ei de a se transforma dintr-un citadin, educat in Europa, provenită dintr-o familiei bine situată, căsătorită cu un baron, o femeie care nu are deloc deprinderi rurale si nu e invatată cu răspunderi si muncă grea. Soțul ei mai mult nu este acasă. Trebuie sa salveze ferma, de 400 de ha, și mai ales să nu se lase infrintă. Aspect cam neglijat in film.

Intrebarea este cum au fost în realitate baronul Bror Fredrik von Blixen-Finecke, Karen Blixen (Isak Dinesen, ca scriitoare) si contele Denys Finch-Hatton, iubitul ei? In film apar ca niste egoisti, mărunți aventurieri. In realitate lucrurile sunt mai complicate.Scenariul marșează prea tare pe „love story „- rețetă de succes sigur. Parteneri sunt baroneasa Blixen și englezul Denys Finch-Hatton. Sotul lipsind prea mult de acasa, lasă locul vacant. Cind cei doi ajung amanți nu ne mirăm deloc. Cine a fost in realitate blixen denyspersonajul jucat de Robert Redford? Sunt informatii care lipsesc din film deși ar fi mărit interesul pentru personaj. Finch-Hatton nu este un oarecare. Aparținea aristocratiei engleze. Era cu doi ani mai tinăr decît amanta lui (n 1887). Era un om liber, aventuros in virtutea tradiției familiei lui, mare vinător de animale mari în Africa, pilot de avion. Ii plăcea si organiza safari (unul dintre clienții lui a fost Edward, prinț de Walles). Vizavi de Karen, baroneasa de Blixen are calitatea că o intelege. O ajută, îi asculta confesiunile. Inevitabil soții Blixen divorțează (în 1921) si cei doi amanti pot da friu liber sentimentelor.

blixen 5Sunt vremuri grele, criza economica pornită într-o vinere neagră din octombrie 1929 în Wall Street ajunge și în îndepărtata Kenya. Prețul cafelei cade, ferma dă faliment. Suntem în 1931. O nenorocire nu vine niciodată singură, Denys Finch-Hatton moare într-un accident de avion. Rămasă fără fermă și fără iubit, legăturile cu acele locuri miraculoase se destramă. Vinde lucrurile si se întoarce în Danemarca. Nu știa atunci că nu va revedea niciodată Africa. A descris experiența (1913-1931) in cartea ei „Out of Africa” din 1937, la șase ani dupa ce s-a intors acasă. A început tirziu (n 1885) cariera de scriitor. A fost nominalizată de doua ori la premiul Nobel pentru literatura, în 1954 si 1957, fără să îl obțină. Moare în 1962, la 77 de ani.

Baronul Blixen,(n 1888), era nepotul unui ministru de externe Carl Fredrik von Blixen-Finecke si al printesei Augusta de Hessen. A avut un frate geamăn, mort într-un accident de avion in 1917. După divorț mai incheie două căsătorii. Cu o aristocrată engleză, Jacqueline Harriet Alexander. Iși dezvolta afacerea pe care o are, blixen brororganizind mari vînători pentru o clientelă celebră și bogată. (Hemingway a fost unul dintre clienții și prietenii lui ). Din 1932 începe o legătura cu Eva Dickson, aviatoare si aventuriera suedeză foarte cunoscuta în acel timp. In 1935 se căsătoresc. Trei ani mai tirziu, lingă Bagdad, Eva Dickson moare intr-un accident de automobil pe cind se intorcea din China, dintr-o expeditie care refăcea „Drumul mătăsii”. Pentru Bror Fredrik von Blixen-Finecke a fost o mare pierdere. Moare tot într-un accident de automobil, în 1946.

Filmul lui Sidney Pollack nu mi-a plăcut cine știe ce. Întii că e prea lung, 160 minute, și nu e suficient de dramatic. Am văzut o Africa de carte postală, de ghid turistic – lipseste doar sloganul „Veniti la safari!” Vinătorile din film abundă în cupe de șampanie. Eroii poartă costume de vânătoare foarte elegante. Exista un patefon, cînd nu o orchestră, pe care se dansează lumea în serile lungi, exacerbind romantismul de sub cerul Ecuatorului…Apoi sunt conacele tip Hollywood și recepțiile repertoarul amoruluișic la care pare să participe nu o ceată de vînători, ci protipendada londoneză pusă la țol festiv. O lume aparte, etichetă și maniere. Lupta cu viața și sălbaticia par foarte îndepărtate. Nu este atmosfera africană, așa cum am gasit-o în romane(Hemingway de pildă), în cărți de călătorie sau in filme ceva mai realiste. „Out of Africa” este un produs f vandabil, edulcorat, o melodramă cu ingrediente exotice. Per total, filmul a fost gindit pentru a face mare succes de box-office. L-am văzut pe video în anii 80, întîi alb-negru, apoi într-o versiune color. E un film făcut in 1985. A cules 7 Oscaruri începînd cel mai bun film. Actorii sunt cert f. buni Meryl Streep, Robert Redford, Klaus Maria Brandauer, dar rolurile scrise pentru ei cam sărăcuțe.

FOTO Karen Blixen( 1 si 4) , Denys Finch-Hatton, Bror Fredrik von Blixen-Finecke

Vezi aici https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

*** Fragment din „Repertoarul amorului” – volumul doi – in curs de aparitie, la editura Hyperliteratura, 2020, toamna.

*** Repertoarul amorului – il găsiți cu discount pe on-line la elefant.ro, carturesti.ro librarie.net libris.ro Hyperliteratura.ro. De asemenea in librariile Carturesti,Humanitas, Diverta, CLB – la raft.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!