FALSA PRINŢESĂ ANASTASIA

În ianuarie 1926, Stanislaw Poklewski-Koziell, fostul ministru plenipotenţiar al Rusiei la Bucureşti în timpul primului război mondial, se adresează Ministerului de afaceri externe. Koziell-Poklewki rămăsese în Romania după preluarea puterii de către bolşevici. Iată ce scria:

„In urmă cu ceva timp a apărut la Berlin o persoană care trăieşte sub numele de Anastasia Ceaikovski, dar care pretinde că este Marea Ducesa Anastasia Nicolaevna, fiica răposatului Ţar Nicolae al II-lea. Potrivit declaraţiilor acestei persoane, în noaptea masacrării familiei imperiale la Ekaterinburg, ea ar fi fost salvată de un soldat roşu, Alexandre Ceaikovski, care – dîndu-şi seama că nu murise – a sustras trupul care abia mai dădea semne slabe de viaţă şi, după o lungă călătorie, ar fi adus-o, la începutul anului 1919, într-o suburbie a Bucureştiului…” Aici, Ceaikovski s-ar fi însurat cu ea si s-ar fi născut un copil. În 1920, Ceaikovski ar fi fost împuşcat şi a murit. Văduva a fugit în Germania pentru a apărea la Berlin, suferind de pierderea memoriei. Au existat destui în emigraţia rusă înclinaţi să îi dea crezare. Un grup de exilaţi ruşi, legaţi de familia ţarului, l-a mandatat pe Koziell-Poklevski să cerceteze povestea Anastasiei Ceaikovski. De exemplu, căsătoria ei cu Alexandre Ceaikovski, atentatul impotriva acestuia, înhumarea lui, ce s-a întîmplat cu copilul, adresele persoanelor cu care intrase în contact la Bucureşti.

Serviciul special roman a întocmit un dosar “Anastasia”. Regina Maria, înrudită cu Romanovii, a fost rugată să acorde sprijin. Romulus Voinescu, directorul general al Siguranţei, a ordonat imediat o ancheta. Deşi existau mai multe indicii în declaraţiile date la Berlin de amnezica Anastasia, nici unul nu a fost confirmat. Siguranţa a formulat concluzii negative privind identitatea Anei Ceaikovski, ca fiind fiica ţarului Nicolae al ll-lea.

Astăzi ştim cu precizie că Ana Ceaikovski nu a fost prinţesa Anastasia. Totuşi, ea a reuşit să se facă multă vreme crezută. Anna „Ceaicovski” s-a căsătorit în SUA, cu un domn Anderson, continuînd să se bucure de atenţia presei. A murit în 1984, după ce toată viaţa a susţinut că este Marea Ducesa Anastasia Nicolaevna Romanov. În 1995, testele ADN au demonstrat că era o muncitoare poloneză, pe nume Franzisca Schanzkowska. Aceste concluzii confirmă, de fapt, verdictul Serviciului de Siguranţă de la Bucureşti, dat încă în 1926.

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Andrei spune:

    Ce este ciudat e ca aceasta persoana stia foarte multe lucruri din familia Romanov care se pare ca numai o persoana foarte apropiata ar fi putut sa le stie….

  • Dany spune:

    Testele ADN au dovedit clar ca nu era Anastasia. Stia ceva despra familia Romanov dar nu chiar asa de multe. Nici macar nu seamana ea. Din acel masacru nu a scapat nimeni si nici nu avea cum sa scape.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!