FAPTELE UNGURILOR

IMG_2878Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a acordat un interviu presărat cu multe afirmatii tranșante, cum nu prea foloseste. De obicei preferă ambiguitațile și vorbele cu dublu înțeles. Uneori am impresia ca nu prea stie romaneste. Dar știe, vorbeste/scrie limba oficiala mai bine decît mulți români. Afirmațiile sale sunt legate de sărbătorirea unui centenar de stat național român. Pe scurt, de la Adunarea de la Alba Iulia care a hotărit unirea Transivaniei cu România. Desigur la Budapesta lucrurile au fost primite foarte rău atunci, și a dus la instalarea unui regim bolsevic, condus de Bela Kuhn. Regimul s-a prăbușit gratie intervenției armatei romane care a intrat la cerera Aliatilor in Budapesta, la inceputul lunii august. Tratatele de la Versailles și Trianon au consfințit aceasta realitate si drepturile legitime ale poporului român de a trai în propria lui țară și nu ca o natiune aservită, așa cu fusese pînă atunci. Momentul a lăsat o rană adincă in mentalul colectiv maghiar, necicatrizată pină azi. N-as spune că guvernele de la Bucuresti in aceasta sută de ani s-au străduit prea mult. Maghiarii visează și azi cu ochii deschiși alipirea Transilvaniei la Ungaria. Nu a fost criză fără ca ungurii să nu pună pe tapet această problemă. Am văzut – de exemplu – stenogramele mai multor intilniri intre oficiali comuniști unguri si români din anii 40 și 50 pe acest subiect. Indiferent de ideologie, împrejurări, perioadă și regim poltic, ungurii presează pentru a se renunța la tratatul de la Trianon. Nu mă miră așadar declarațiile recente ale lui Kelemen Hunor. Ele nu sunt altceva decit continuarea a altor pozitii din anii 30, 40, 60, 80, 2000, nimic nou. Atitudinea tranșantă este ce m-a surprins la diplomatul Hunor.

kelemen-hunorCe sa fie oare? As observa ca politicienii români s-au dedat în ultima vreme unui populism nationalist periculos. Ei sunt adesea inspirati de Victor Orban, liderul autoritar, anti UE, anti liberal de la Budapesta. Observ că nici UMDR nu este ferit de asemenea tentatii. Dimpotrivă. E un joc periculos, vilvătaia odata stirnită va fi greu de stins. De obicei UDMR recurge la un asemenea discurs in timpul campaniilor electorale pentru a-și mobiliza electoratul propriu. Din cite stiu, Hunor nu ar trebuie să se deranjeze de acum. E cam de vreme! La anul are destul timp sa joace partitura preferată – și cu mai mult efect. As observa totuși ca această agitatie est ete proprie doar elitelor politice. Jos, la omul de rind este un subiect fără importanță.
Citez citeva din afirmatiile lui Kelemen Hunor. ” ..Maghiarii nu gândesc altfel despre 1918 si despre cei 100 de ani si nici romanii iar aceasta realitate nu se va prea schimba in lunile urmatoare, pana in 2018. ” „Cea mai mare eroare ar fi daca in anul 2018 am adopta pozitia ariciului si ne-ar fi frica in acesta perioada si am sta crispati. Trebuie sa evitam cumva aceasta stare.” ” Sa aratam cu ce am contribuit noi, ce am facut, cu ce am contribuit in ultimii 100 de ani in evolutia Ardealului, a Romaniei – Titlul a(…) este O mie de ani in Ardeal, o suta in Romania. ” „Romanii trebuie sa accepte sa noi nu vom putea si nici nu vrem sa sarbatorim 2018. Aceasta acceptare ar trebui sa fie parte a intelegerii si respectului reciproc. Ma tem ca din cauza faptului ca in Romani nu prea avem ce rezultate sa prezentam in anul centenarului, acest an va fi trecut cu un nationalism de prost gust…Nu vor putea sa spuna ca am construit 1800 de km de autostrada, am legat dupa 100 de ani regiunile istorice prin infrastructura. Nu putem sa raportam ca daca ne urcam astazi in tren in Bucuresti, vom ajunge la Blaj mai repede decat acum 100 de ani. Vor putea sa spuna ca dureaza mai mult calatoria cu o ora si jumatate de la Blaj la Bucuresti decat acum 100 de ani. Deci, din acest punct de vedere pentru mine este o mare intrebare ce poate sa prezinte statul roman , in afara faptului că există și după 100 de ani. In astfel de situatii exista tendința să sărbătorească cu tot felul de retorici nationaliste cei 100 de ani”

Pe scurt, dacă politicienii romani in 2018 se pregatesc să se dedea la discursuri patriotarde, agitații cu tricolor și fanfare, la depuneri de coroane de flori la diverse monumente – toate intens mediatizate – de ce s-ar abține UDMR în frunte cu liderul lor Kelemen Hunor!?
STELIAN TĂNASE
CITITI SI SERUITI
Copyright www.stelian-tanase.ro

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

  • Revista Baabel spune:

    Nu cred că v-ar conveni ca, în spațiul public, cineva să se refere la Dvs. folosind doar prenumele „Stelian”. Dvs. vă referiți la Kelemen Hunor, folosind doar Hunor, întrucât – presupun – nu știți că în limba maghiară ordinea numelui și prenumelui este inversă. Deci nu e vorba de domnul Béla, ci de dl. Markó și nici de dl. Hunor, ci de dl. Kelemen. Și această eroare se repetă tot timpul în mediul românesc, pentru că majoritarilor puțin le pasă de numele minoritari. Ar fi un exercițiu minim al empatiei pe care o pretindeți de la minoritatea maghiară.

    • Stelian Tănase spune:

      Da, stiu, dar am folosit asa cum se foloseste in public.Este treaba lui KH sa ne spuna cum doreste sa ii fie folosit numele – 1/ pe ungureste sau 2/ pe romaneste.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!