FĂRĂ VIOLENȚĂ! ÎNCĂ O DATĂ.

IMG_0758Trebuie neapărat să ne aducem aminte. Anul trecut, la 10 august, la ordinul șefilor MAI, jandarmii s-au dedat la violente inimaginabile împotriva celor veniti sa protesteze în fața guvernului. A fost o demontrație de forțe fără sens care a aruncat România mulți ani in urmă. Nici unul dintre autori nu a fost pină azi sancționat, și nu se află la pușcărie, așa cum ar merita. Mai mult chiar, se afla in poziții înalte în MAI, Politie, Jandarmerie.

Astă-seară, ca și anul trecut, mă voi duce in Piața Victoriei să protestez impotriva samavolniciei de anul trecut a guvernului. În spatele jandarmilor se văd umbrele lui Liviu Dragnea, Carmen Dan, VV Dăncilă și a altora asemenea lor. De ce mă duc? Pentru ca e dreptul meu înscris in Constituție si vreau să mi-l exercit.

Iată ce scriam anul trecut a doua zi după violențele jandarmilor – la 11 august – despre ce s-a intimplat in acea seară. Să nu uităm!

” Scriam ieri pe fb ca sloganul nostru trebuie să fie, ca și în decembrie 1989 și in Piața Universității aprilie/iunie 1990 – ” Fără violență! „. Acum – după evenimentele de aseară – este clar de ce. Toată atmosfera, mesajele din mass-media induceau ideea pregătirii unei provocări de mari proporții. Ea s-a produs. e o parte forțele de ordine de alta – ultrașii. Ei au fost actorii unei coregrafii – cum se spune pe stadioane. Ultrașii sunt suporterii unor echipe de fotbal organizați paramilitar, cu lideri proprii care și-au cucerit galoanele de lideri tocmai in confruntările violente cu forțele de ordine. Cele două părți se întîlnesc săptămînal pe stadioane și în afara lor și de regulă se bat. Au învățat tacticile de lupta urbană, fac din aceste războaie o mîndrie, și au căpătat antrenamentul necesar. Poliția, jandarmeria, serviciile cunosc foarte bine pe membrii lor, au dosar cu ei, (foto, cv, cazier etc) și mai ales pe liderii lor. La fel cunosc taberele de antrenament, tacticile și cum acționează. Asemenea provocări s-au produs și anul trecut în timpul protestelor dar de mai mici dimensiuni. Mîna, scenariul au fost aceleași – ca și aceia din spatele lor care îi controlează.

Aseară forțele de ordine au apărut într-o formațiune mult supradimensionată și s-au aliniat în dispozitiv de război în fața clădirii guvernului si a 100.000 de manifestanti pasnici. Au ocupat manu militari piața și străzile laterale cu mari efective, toate echipamentele din dotare, IMG_0659mașini etc. Au fost aduși multi din provincie. Întîi să observam că spre deosebire de anul trecut jandarmii au fost bine echipați. S-a investit serios în jandarmie, mai mult decît în cultura și în școli. Adaugați supra-salariile si supra-pensiile jandarmilor în raport cu profesorii de ex. Jandarmii se pregătesc zilnic de război civil. Spre deosebire de armată, dușmanul lor nu este extern ci intern – poporul român.

E tot atit de adevărat ca s-au arătat prost antrenați, incapabili de prevenție și de coordonare. Sunt lipsiți de profesionalism, deși șefii lor civili și militari fac multe drumuri în Turcia să învețe din experiența lui Erdogan. De fapt – forțele de ordine trebuie să asigure buna desfășurare a unei demonstrații pe tot intervalul. Treaba lor se termină cînd mulțimea s-a risipit spre casă în ordine, fără incidente. Ei trebuie prin fișa postului să țină situația sub control, să asigure că nu se produc violențe și nici victime.

IMG_0743Aseară au fost total depășiți. Nu întîmplător. De ce? Pentru că au venit în Piața Victoriei incitati să recurgă la violențe, ca și ultrașii. Ei nu au venit în Piața Victoria să asigure desfașurarea fără incidente a protestului Diaspora, ci ca să intimideze, să lovească. Au avut altă agenda decît dicta cadrul legal. Au servit de instrument în folosul celor care îi conduc.

Mai e ceva- toată săptămîna diverși indivizi au invadat televiziunile cu mesajul lor incitian la ura și violente. Ei sunt agenții partidului de guvernămint care îi și stipendiază. Misiunea lor a fost să creeze o atmosferă tensionată, să amenințe cu mari pericole, să semene frica, să panicheze lumea, sa anunțe că vine sfîrșitul lumii. Auzindu-i, mi-a fost clar că se pregăteste ceva. E un exemplu de manual. Toată ziua de ieri mi-a fost teama de provocări, așa cum am și notat pe fb, în cursul zilei. Și ele s-au produs. Ordinele venite de la sefii MAI au fost clare, s-au văzut bine pe durata protestului, live tv. Șefii jandarmilor și jandarmii au făcut exces de zel, s-au comportat ca niște slugi aflate în subordinea unor politicieni. Comportamentul lor vizavi de protestatarii pașnici s-a situat mult în afara cadrului legal. Cineva este responsabil pentru ce s-a intimplat aseară, cineva va trebui să plătească. Și va plati intr-un fel sau altul.

IMG_0660

Opinia publică, agențiile de presă internationale (care au umplut paginile lor cu articole și imagini de aseară din Bucuresti), cancelariile europene, oficialii UE, așteaptă un raport asupra desfășurarii evenimentelor. Este necesară alcătuirea unei comisii de anchetă – imparțială – care să afle și să ne spună adevărul. De asemenea ar trebui să avem azi mesajele șefilor politici – Iohannis, Dragnea, Dăncilă, Tăriceanu, Carmen Dan, ale liderilor tuturor partidelor. Și sunt de dorit nu doar vorbe, ci mai ales fapte.

10 august 2018 este o dată neagră în calendarul ultimilor 30 de ani – ca și 13-15 iunie 1990. De fapt ne-am întors în 1990. Cum scriam zilele trecute, istoria este reversibilă. Poți să pierzi într-o zi ce ai dobîndit într-o generație. Asta s-a întîmplat ieri.

STELIAN TĂNASE
DESKREPORT

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

 • Dutu spune:

  Sper sa fie asa, fara violenta. Si daca nu va fi asa?

 • AT spune:

  Iata o tema demna de CSAT-ul vesnicului postulant la taiat bugetul la caini.De ce nicio ancheta referitoare la evenimente capitale din tara asta cu stat malformat si mutant nu a fost dusa la capat, adica la (Inalta) Instanta care judeca in orb? Niciuna. Nici macar Colektiv (reprezentativ pentru toti, si pentru timpuri).
  Nonviolenta este singura optiune, dar ea vrea sa lupte cu violenta sistematica, aberanta, devianta, a minciunii, dezinformarii, inscenarii si subversivului. Cand simple acte administrative, decizii politice ori impartialitati judiciare care ar asigura un cadru just de actiune sociala nu sunt efectuate, in mod intentionat sistematic, violenta fizica si deloc legitima apare ca ultima consecinta.Ratiune. In stat.
  Asa va fi si aici: manifestatie fara violente semnificative. Reportate pentru urmatoarea ocazie, oricare va fi aceasta, daca nu se iau urgent masuri legale si legitime de catre cei care au puterea si ravnesc inca la ea. Adica Locul vid din CSAT.
  Deci: azi se pun bazele datii viitoare.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!