FLAȘNETARUL DIACONU

cristian tudor popescuAm ales pentru astăzi la rubrica „Să stăm de vorbă” un articol de Cristian Tudor Popescu, apăarut in republiva.ro. Subiect – actorul Mircea Diaconu, cel mai recent candidat la președinția României.

Astept ca de obicei comentariile dvs pro si contra.

„Am avut norocul să-l văd aseară pe Mircea Diaconu într-unul din rolurile cu care va face istorie. În platou la Digi24, cunoscutul actor a interpretat un candidat la președinția României. Personajul i-a reușit peste orice așteptări.

Mai întâi, debitul. Catindatul a aruncat continuu, nu știu cum făcea să și respire, un jet de vorbe asupra tânărului moderator. Diaconu găvărea atât de repede, încât m-am întrebat când mai și gândește ce spune. Dacă bietul băiat încerca să zică și el un cuvințel, Catindatul lătra preventiv: „Lăsați-mă să termin!” – asta după ce vorbise neîntrerupt 10 minute. „Ascultați ce vă spun!”, „N-ați înțeles nimic!” au fost alte refrene ale flașnetarului jucat de cunoscutul actor.

diaconuTrei lucruri am izbutit să prind stând în puhoi cu prostovolul. Unu. Președintele Diaconu se va duce la Bruxelles cu tratatele europene sub braț și va susține cauza României plesnindu-le pe masă în fața șefilor UE, în vreme ce se răstește la ei: „Scrie așa aici? Nu scrie!”. Și dacă ăia nu cad pe loc pe spate, atunci, președintele României îi va da în judecată pe toți la Curtea Europeană de Justiție! Mai ieftin n-a lăsat-o ăl de i-a scris rolul lui Diaconu…

Doi. Deviza prezidențiabilului, onorabilului este: „Lăsați România să-și caute singură calea!”. Adică în ultimii trei ani horror din istoria acestei țări, nimeni din UE n-ar fi trebuit să zică nici bleau, că-i dădea președintele Diaconu peste gură – Hey, UE, live Romania alone! Și trei. Președintele nu trebuie să stea la Cotroceni, ci în altă parte. Care parte, Diaconu n-a precizat.

Și m-a mai luminat flașnetarul în legătură cu o eroare gravă a Dicționarului Limbii Române. Diaconu respinge expresia „lupta împotriva corupției”, i se pare greșită, căci el nu vrea să lupte cu nimeni, nici cu dânsa corupția, care, iată, verbul corect: trebuie combătută. Deci, a combate, nu a lupta, care e cu totul și cu totul altceva. Scriitorul Mircea Diaconu, cum a simțit nevoia să se autodefinească, întrebat fiind dacă înțelege o metaforă, trimite astfel DEX la coș. Căci acolo, ce să vezi, scrie chiar așa: Combate 1. A lua parte la o luptă. 2. A lupta împotriva unor atitudini, unor idei și împotriva persoanelor care le susțin. 3. A lua măsuri de stârpire a unui flagel, boli etc.

Ce mai, personajul e perfect: atotștiutor, agresiv, arogant, alunecos, plictisitor și, foarte interesant, complet lipsit de umor. Aud acum însă una și mai bună: cică Mircea Diaconu chiar candidează la președinție! Asta în vreme ce Rebengiuc, Caramitru, Mălăele, Piersic continuă să joace cât îi țin puterile, iar Beligan a murit pe scenă… ”

DESKREPORT

Alătură-te discuției 13 opinii publicate

 • Ene spune:

  O,biet actor !

 • vali57 spune:

  Caragiale,nenicule !Parcă ar fi intrat în rolul unei piese de ILCaragiale,jucat în direct pe scena de la DIGI,asta a făcut aseară musiu M.Diaconu.Dar,rolul parea a nu fi unul singular din piesa de teatru :o scrisoare pierdută-de IL Caragiale,ci unul metamorfozat,multiplicat în mai toate personajele piesei:începând cu Trahanche,continund cu Agamemnon Dandanache,Brânzovenescu şi sfârşind cu cel al cetăţeanului turmentat …ce mai, curat-murdar…ne bagă-n ceaţă,domnul actor ! Păi bine musiu,te duci matale la Bruxelles, să ce ? Păi nu fuseşi acolo de curând,în Parlamentul European ? Cine te-a oprit să nu ridici problem intrării României în schengen,în calitate de europarlamentar? A, vrei să dai în judecată P.E.când vei deveni preşedinte…parcă am mai auzit ceva asemănător, de curând ,când tanti Dăncilă s-a răţoit, pe tema justiţiei, în P.E.şi a plecat acasă cu coada între picioare.ŞI Doamne căte prostii a mai debitat aseară,actorul nostru….ce mai jalnic canidat !

 • Mihai spune:

  In aceeasi emisiune, la intrebarea buna pusa de catre moderator: “Ce veti face in privinta mutarii ambasadei Romaniei in Israel?” Mircea Diaconu a raspuns: “Va raspund la intrebarea aceasta cand voi fi presedinte”.
  Mircea Diaconu – slab pregatit pentru demnitatea pe care o reclama. Asta este grav dar alaturi de capacitatea primului ministru in funtie aproape ca nu se observa.

 • Doina spune:

  Păcat de …”Portret al artistului la tinerețe” (când era un actor talentat și simpatic) că portretul politicianului – actor la bătrânețe este jalnic.

 • Anastase Gheorghe spune:

  Mirciulica erai mult mai bun pe scindura, pe sticla esti jalnic.

 • Daniel spune:

  Diaconu o să fie rolul vieții tale, Căcătorie cu repetiție.

 • Cecilia-Mihaela Blaja spune:

  Brizovenescu l-a asimilat pe Diaconu! Asa de profund încât l-a aruncat în brațele larg deschise ale lui Pinochio! (Acesta îl asimilase pe Micul Titulescu,cunoscut in buletin drept Victor Ponta) .Dar ,,unde nu-i prințipuri, vasăzică ca nu le are,si o țară fără prințipuri….” Si cand te gândești că lui Geoană i se pusese echipa,,prostanac” Ei bine eternul si blandul ,,prostanac” al cinematografiei române, Mateiasul fără rimă, pleacă spre o glorie manjita! Sa- i fie rușine!

 • Constantin Mihul spune:

  pacat! Habar n-m de ce-mi era simpatic! Nu-mi mai este!

 • Gabi spune:

  Cand am auzit prima oara de candidatura lui am ras si m-am gandit ca repeta rolul din Filantropica, de data asta in real-life. M-am gandit si la povestea pe care o s-o spuna pt. ca vorb-aia: Mana intansa care nu spune o poveste nu primeste pomana! LOOL, i se potriveste perfect!
  Totusi ridicolul situatiei nu pare ca-l deranjeaza si de aici cred ca ii putem masura inductiv nivelele de inteligenta si morala.
  E o distanta in a te injosi prin cersetorie dpdv artistic, intr-un film si in a face asta in piata publica…
  Cat despre mimica si ceea ce spune… ar fi de ras (paleologu dixit) daca nu ar fi al dracului de trist.

 • Alina spune:

  Aștia care-l susțin, pentru că este clar că este susținut, își fac iluzii că vor reedita alegerile prezidențiale din Ukraina? Mă refer la Ponta și la Tăriceanu. Adică chiar atât de mult desconsideră poporul român astfel încât să ne bage în fața un actor care a STAT 5 ani la Bruxeles și NU a făcut nimic? Ca și Dăncilă, de fapt. Care a stat 9 ani la Bruxeles și NU a făcut nimic. Ăștia n-au învățăt nimic despre poporul român!

  • Marin C. spune:

   Poate nu Ponta și Tăriceanu desconsideră poporul, ci aceia din spatele acestei noi scenete istorice cu Mircea Diaconu ! Aceia sunt cam amărășteni și minimalizează reacția publicului.

 • vali57 spune:

  Păi,bine bre neicusorule ,să ne faci nouă ,una ca asta !Să candidezi la prezidenţiale ! Ce te recomandă ? Faptul că eşti un om banal, cu două mâini şi două picioare ? Sau poate faptul că nu vrei să locuieşti la Cotroceni,dacă vei ieşi preşedinte ? Asta ,da modestie .Dar,mă întreb ,ca tot omul ,unde vei primii matale ,şefii de stat sau de guverne, în viitoarele întâlniri oficiale ? La casa matale de la Antena3,sau poate într-un apartament de bloc…,poate la muzeul satului,în Herăstrău-pe băncuţă.Unde ? Şi,mă întreb ,tot ca tot omul,pe cine vrei să ai cosilieri ? Pe Dan Voiculesu pt. politici de securitate,pe Radu Tudor -mentorul matale ,la apărare…cu Ponta şi Tăriceanu în spate,să ghidonezi Romănia în următorii 5 ani . Hai,că ne-am dat dracu ! Independent,zici mătăluţă.Hai,că nu eşti prost ( cum zice conu Paleologu ),este mai degrabă şmecher.Vrei,deci să devii preşedinte,pt. că eşti un om simpul şi modest,un om banal !…să repeţi isprava de la alegerile europarlamentare,din 2014.Apropo,de faptul că ai reprezentat România în Parlamentul UE.ai făcut ceva pe acolo ?

 • Omics spune:

  Și Diaconu este sub Zelensky, dar și Iohannis este mult sub Poroshenko.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!