FMI LA COTROCENI – BASME ŞI POMENI

By 31 iulie 2011La zi

Jeffrey Franks şi Peter Harrold , ca mulţi funcţionari internaţionali care vin la Bucureşti, suferă de o boală. În loc să ne occidentalizeze, se lasă ei românizaţi de noi. Mai mult, devin proguvernamentali. Franks şi Harrolds nu sunt primii care cad în capcana şarmului nostru naţional. Mai ştim nişte emisari care atunci cînd au poposit prima dată la Bucureşti au avut un discurs extrem de critic. Cînd au plecat după 1-2 ani, au elogiat preşedionte, premier, miniştri. Au plecat complet parfumaţi, mulţumiţi şi servili. Bieţii Franks şi Harrold s-au cam învăţat cu dulcele stil românescc, adică două vorbe – trei minciuni. Reverenţe şi palavre, basme şi pomeni.

Sunt foarte credul. Băieţii noştri deştepţi i-au făcut din vorbe. Nu au dorit să se întoarcă acasă cu opinii pesimistă. De ce sa îşi strice concediile l!? Unul ca Franks i-a lipsit lui Ceauşescu la al XlV-lea congres al PCR. Ar fi fost un excelent propagandist şef al regimului. După demisia lui DSK – ştiţi de ce, istoria cu camerista – Franks are o nouă şefă, Christine Lagarde, cu o altă viziune. Dna vrea neapărat sa primească veşti bune. Tonul prăpăstios trebuie schimbat cu unul vioi. Franks execută acesta comandă. Omul, ca orice funcţionar, trebuie să se întoarcă la Washington DC cu un bilanţ pozitiv. Să arate că şi-a făcut treaba şi că le-a băgat minţile în cap românilor. După speriatura greacă, JF a salvat România de la colaps. A devenit brusc optimist, are elanuri triumfaliste şi e încîntat de el însuşi. În 2009 Romania avea una dintre cele mai slabe economii! a zis, dar a făcut mari progrese. Mesajul este că BM şi FMI sunt instituţii fff bune. Ce ne făceam fără ele!? Am murit de rîs cînd Băsescu azi la Cotroceni faţă-n faţă cu emisarii FMI şi BM a băgat poanta ( arătînd spre opoziţie ) cu unii politicieni care au intrat deja în campanie şi i-a acuzat de populism ( el fiind considerat cel populist lider din UE) !

Franks ;i Harrold au vorbit prostii – fie să se audă vorbind, fie să fie amabili cu gazda. Şi eu care credeam că ne-au murit lăudătorii. Ei bine nu au murit ! Yes, sir!

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • Chiar asa! Este boala care se ia; pai noi stricam tot ce atingem,de ce nu s-ar fi stricat si acesti emisari? La cap! Adevarul este ca avem un charm al nostru care nu stiu de unde ne vine,dar in orice caz,un prieten de-al meu din Germania care este chiar german din Berlin,cand l-am intrebat de ce o duce asa de prost,material vorbind fata de alti prieteni de-ai mei de acolo dar originari din Romania,mi-a spus cu un naduf greu de uitat ca romanii care vin se duc si ii fac din vorbe pe cei de la banci si alte institutii incat reusesc in afaceri ,unii dintre ei,mai bine decat cei de origine germana.Deci ne pricepem sa prostim lumea,dar asta nu este ceva nou,nu?

 • Nick spune:

  Asta nu se poate intampla decat in tari umile ca a noastra. Sa ajunga FMI sa cheme la ordine ministrii noaptea si in week-end si dupa aia sa pretinda ca totul e perfect!

 • Pe undeva prin secolul al XIX-lea, cancelaria Rusa de la Sankt Petersburg se plangea de felul in care se stricau tinerele sperante ale diplomatiei rusesti trimise pe la Bucuresti, cat mai aproape de Levant, sa reprezinte interesele panslavismului si sa invete arta diplomatiei. Rezultatul era ca in 2-3 ani deveneau cu totii niste curvari betivi si neispraviti…
  Fascinatia Bucurestiului e veche…

 • Andrei spune:

  De ce nu putem accepta si noi macar o data faptul ca niste tehnocrati de la fond impreuna cu un betiv care nu mai are nimic de pierdut(electoral vobind) au facut un bine Romaniei ?

 • Daniel spune:

  Domne, a venit băieţaşul ăsta, cum se numeşte? A… Franks . Valoare mare tăticu ce mai. A venit el la Romanica să ne explice că avem salarii mari, că putem să ne ducem cam prea des pe la spitale, că maximum de nesimţire avem şcoli în toate satele patriei. Şi cu elan capitalist a început să-i explice lui B&B adică Băsescu şi Boc că domne trebuie redus, redus, redus, tăiat, tăiat, tăiat. Iar B&B au descoperit apa caldă, roata, focul şi au zis: Iată-l pe salvatorul nostru, pe creierul limpede de care aveam nevoie. Eu, ca un cârcotaş ce sunt mă întreb. De ce nu a venit acest Luceafăr al capitalismului să ne înveţe cum să furăm mai puţin? Cum să se îmbogăţească unii mai puţin şi mai rar? Sau mai frumos: cum să se mărească numărul de locuri de muncă, să fie modernizator precum Kisselef. Cine ştie, poate va primi şi el o plăcuţă pe o stradă încă din timpul vieţii

Spune-ți opinia, fă-te auzit!