FORȚA CIVICĂ, O DIVERSIUNE

La Sala Polivalenta într-o atmoferă wagneriană s-a derulat congresul de înființare a unui nou partid, condus de liderul știut dinainte. chiar MRU, fost șef SIE, fost premier, fost. Forța civică este o debara a Cotroceniului, unde servește de secție de cadre, dosare, informații confidențiale. E și un fel de antebraț revoluționar al slăbitului PDL. Congresul a avut ceva misterios, comun forțelor de dreapta radicală. A lipsit doar marșul nocturn cu torțe. A fost mult întuneric, umbre, clarbobscur și nu stiu dacă asta corespunde gustului petnru spectacol de mistere al lui MRU, sau unui regizor de inspirație germană. Citeva spoturi, un podium. Tribunele au fost goale, lumina a fost stinsă ca să lase impresia că sunt mulți participanți. Nu erau, cel mult 1000. Cu întunericul s-a ascuns de camerele tv caracterul încropit al manifestării și lipsa de entuziasm. Mulți nu știau de ce sunt acolo. La microfon s-au perindat tot felul de refugiați, traseisti trecuți prin toate partidele, incurcă lume și băgători de seamă, pleșcaril și carieriști de duzină. Ei au frăgezit sala pentru comandantul suprem MRU.

Împrejurarea mi-a stîrnit niște amintiri. În 90 se înființau astfel de partide de buzunar, cam unul pe săptămină. Îți luai trei vecini de pe scara blocului, două rude, 5 colegi de birou, și-ți trageai un partid. Avantajul imediat era ca primeai un spațiu drept sediu. Primăriile fiind obligate să iți dea unul. Acolo se punea de afaceri – se deschideau baruri, săli de jocuri mecanice, agenții de turism etc. Multe averi au inceput astfel in Romania. Apoi ritmul a mai scăzut, diverși au facut bani mari și s-au adunat în grupuri mari, capabile să le confere avantaje serioase – primării, deputății, ministere, credite nerambursabile, privatizări. Băieții s-au pus pe făcut bani adevărați. Alte partidulețe au dispărut și liderii lor fantomatici au dispărut în neant.

Așa înțeleg zisele lui MRU, care părea total plictisit să indeplinească această formalitate – să țină un discurs mai ales că finalul era cunoscut. „Responsabilitatea noastră este să stăm împotriva celor care vor răul nostru.””Ce-o fi însemnînd „nostru”? Serviciile speciale și agenții lor ? grupurile de interese, mafiile&interlopii, clanul Băsescu? Noul partid sună ca o cutie de tablă goală. E o diversiune și servește deocamdată PDL-ului drept camuflaj. Ce va rezulta de aici ? 1-2 locuri de parlamentari pentru șefi. Apoi o „fuziune prin absorbție” cu PDL și atît.

FOTO MONEY CHANNEL

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!