FRUMOASĂ ȚARĂ, PĂCAT CĂ-I LOCUITĂ

atenaAm ales astăzi pentru rubrica „Să stăm de vorbă” un text incitant apărut pe pagina de facebook a lui Horia Vincențiu Pătrașcu. Subiectul – Grecia si grecii.

Incendiile de lîngă Athena au ajuns peste tot în lume pe prima pagină a ziarelor și la știrile TV în prime-time. Mulți români au vizitat Grecia dupa 1989 și au propriile lor impresii, culese la fața locului. Experiența proprie, intimplarile trăite, etc, ne formeaza pina la urma părerea despre unii si despre alții. Personal nu impartasesc parerea lui HVP.

Nu cred că se poate vorbi în termeni atit de categorici despre un popor. Sunt oameni si oameni ca peste tot. Depinde peste cine ai norocul să dai. Alții ne taxează pe noi, românii, în fel și chip, deloc măgulitor.
Aștept ca de obicei comentariile dvs pro și contra

„Cred că despre nicio țară nu se poate spune mai potrivit: ‘frumoasă țară, păcat că e locuită’ decât despre Grecia. Nu mi-au plăcut grecii niciodată, deși am făcut o pasiune nebună pentru Grecia. M-am bucurat când am aflat că un mare scriitor precum Kazantzakis își disprețuia conaționalii. Cât de descreierat trebuie să fii, cât de avid de bani trebuie să fii ca să-ți dai foc pădurilor pentru a-ți construi pensiuni și hoteluri? Cât de coruptă trebuie să fie puterea în această țară ca să nu se găsească niciun vinovat, deși practica defrișărilor prin incendiere are câteva decenii? Dacă românii ar fi făcut așa ceva, am fi vomitat non-stop la cât de autocritici suntem.

E drept că am cunoscut și câțiva greci formidabili, doi-trei, printre care un mare profesor cu o frumoasă carieră în America. Dar majoritatea grecoteilor sunt niște țopârlani lacomi, turciți, corupți până-n măduva oaselor, înșelători, niște paraziți ai peisajelor celeste pe care le dețin și ai simțului estetic al occidentalilor. Și paraziți ai monumentalei lor antichități.

Nu mai vorbesc despre simbolul lor național, muntele Athos -munte al machismului, sexismului retrograd, al patriarhalismului înapoiat și al discriminării, munte pe care, după aproape două secole de umanism aplicat, femeile nu au voie să calce pentru simplul motiv că sunt femei. Un munte de nesimțire grecească!”

DESKREPORT

Alătură-te discuției 1 opinie publicată până acum

  • Pătrașcu Marian spune:

    Despre România se poate spune asta cu mult mai mult decât despre Grecia. Iar referința la Muntele Athos este cel puțin nefericită și, desigur, profund blasfemiatoare, dovedind pe lângă necunoaștere și rea credință. Părerea mea.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!