marilyn monroe  2

***La 17 octombrie 1915 s-a nascut Arthur Miller, scriitor american (d. 2005)

„Un cuplu de neînţeles a fost cel format pentru cîţiva ani de Marilyn Monroe şi Arthur Miller. S-au căsătorit la 29 iunie 1956 dar se ştiau din vedere de cca 5 ani şi de un an aveau deja o relaţie începută după divorţul ei de Joe di Maggio. A fost o căsătorie şi o nuntă frugale, departe de ochii presei. Catolica, ea s-a convertit la iudaism inainte de a se casatori cu Miller, evreu. Ştirea a surprins pe toată lumea. Presa a năvălit asupra cuplului şi i-a urmarit peste tot fie ca apărau în public separat fie împreună. Puţini au pariat pe aceasta căsătorie paradoxală, se spunea că nu va dura mai mult de un an. Marilyn era extrem de capricioasă, pentru mulţi insuportabilă cu toanele ei. Era total imprevizibilă, cu stări de spirit foarte schimbătoare. Casele de filme, regizorii, producătorii, operatorii, ceilalţi actori considerau un coşmar să lucreze cu ea. Dar America o iubea, filmele se vindeau foarte bine, făceau bani mulţi, aşa că îi suportau capriciile.

marilyn monroe 4Cei doi era şi foarte deosebiţi. Veneau din medii diferite, aveau agende şi sensibilităţi diferite. Un dramaturg cerebral, reţinut, f. educat, privit de multi ca un geniu, reprezenta unul din virfurile culturii americane din anii 50. Elita ei cea mei exclusivistă. Dincolo – simbolul sex-appeal-ului, cea mai frumoasă actriţă de la Hollywood. Venus a marilor ecrane. Extrovertită, o persoană care vorbea prin simpla ei apariţie despre erotism şi sex. A declarat o dată că nu a refuzat niciun bărbat care s-a purtat frumos cu ea.

Biograful Jeffrey Meyers” in cartea sa Geniul si zeiţa („The Genius and Goddess – Arthur Miller and Marilyn Monroe” ) a făcut o analiză atentă relaţiei dintre cei doi. Ce a căutat Marilyn Monroe la Arthur Miller? Prestigiu, stabilitate emoţionala, certitudine, accesul intr-o lume din care voia să facă parte. Dorea să nu mai fie tratată ca blonda proastă, netalentată, distribuită în filme ca să îşi arate formele. Voia să fie actriţă adevărata, să ii fie apreciată inteligenţa, sensibilitatea, profesionalismul. A început să frecventeze în acea perioada, Lee Strasberg Studio’s din New York pe unde au trecut si Marlon Brando, Paul Newman, etc. de fapt toţi marii actori ai anilor 50-70. Miller corespundea perfect ambiţiilor ei, imaginii despre ea însăşi. La braţul lui, ca d-na Miller, trecea drept o persoana onorabilă, cu alt statut decitcel al unei „frumuseti blonde”.

Monroe And MillerArthur Miller a văzut în Marilyn Monroe o femeie foarte frumoasă, un trofeu rivnit de orice bărbat. Orgoliul lui masculin a fcţ. aici nu ca la un geniu desprins de lumea cotidiană, ci ca la un bărbat oarecare. E vorba de sex, de vanitate. În plus voia să intre în lumea Hollywodului, să scrie scenarii, să îi fie ecranizate piesele. Căsătoria cu Marilyn i-a adus mai mult celebritate şi a făcut să ii circule numele mai mult decît toate piesele sale la un loc. A fost un troc, cei doi sau completat reciproc.

Relaţia lor a fost tensionată, cu suişuri şi coborîşuri, Marilyn avind diverse aventuri, una chiar cu preşedintele JF Kennedy. Marilyn cu trecerea timpului dădea semen ca are probleme psihice. Nu a rezistat prea bine presiunii enorme la care era supusă de producători, presă, public. Perioada petrecută alături de Miller a fost foarte bună pentru cariera ei. A făcut” The Prince and the Showgirl” în Anglia cu şi regizat de Laurence Olivier, ” Some like hot” cu Jack Lemmon şi Tony Curtis, regizat de Billy Wilder. De asemenea”Let’s make love” cu Yves Montand, (cu care a şi avut o relaţie în timpul filmărilor). In aceasta perioadă face vizite la psihiatru din ce in ce mai des şi se internează in diverse clinici pentru tratament.marylin monroe arthur miller

Ultimul ei film, a fost scris chiar de soţul ei, Arthut Miller, „The Misfits”, regizat de John Huston, în care a apărut alături de Clark Gable şi Montgomery Clift. Filmul nu avut presă bună şi nici publicul nu l-a primit entuziast. A fost cnsiderat prea intelectual, în afara main-stream-ului. Azi percepţia asupra lui s-a schimbat total. Este considerat un film cult, un clasic. Cinematecile nu încetează să îl programeze, ca şi televiziunile de altfel. Creaţiile celor trei marilyn monroe 5actori din rolurile principale – excepţionale. La aceste ingrediente – scenariul bun, actorii, regia- se adaugă moartea lui Clark Gable şi a lui Montgomery Clift, care a dat filmului o aura mistică. Şi pentru Marilyn Monroe a fost ultimul ei film. Relaţia dintre Monroe şi Miller s-a deterioarat vizibil în timpul filmărilor. Ea făcîndu-i mai multe scene violente, a avut mai multe crize de nervi pe platou, de faţă cu ceilalţi. Nu reuşea să joace din cauza medicamentelor şi alcoolului, nu ştia rolul, uita replicile, întîrzia pe platou şi la repeţii. Nervozitatea ei împiedica echipa să lucreze. Chiar a părăsit filmările, ceea ce ce oricum la ea nu era chiar un lucru rar. Ea i-a reproşat lui Miller că nu o ajută. Era tot mai posesivă, mai centrată pe ea însăşi şi pe problemele ei personale (se tema de bătrîneţe, banii, relaţia tensionată cu studiourile, destrămarea căsniciei cu Miller). Nu se mai putea controla. Mai tîrziu Miller a spus că s-a despărţit de Marilyn din instinct de conservare.

Cei doi s-au separat incă din timpul filmărilor. Vor ajunge la NY cu zboruri diferite, ceea ce pentru presă a fost un semnal că cei doi sunt în pragul despărţirii. Era adevărat. In ianuarie 1961 tribunalul a apronunţat divorţul dintre Marilyn Monroe şi marilyn monroe 7Arthur Miller. Dar criza ei nu a trecut. La NY unde a trăit de atunci aproape anonimă, intr-un apartament din Manhattan, ieşind incognito să se plimbe pe străzi – a continuat cu alcoolul, cu medicamentele şi cu o depresie tot mai accentuată. Despărţirea de Arthur Miller a lăsat un gol mai mare în viaţa ei decît ar fi crezut.

În 5 august 1962 a murit ( n.1926) in condiţii neelucidate nici pină azi. A fost urmărită de un demon. A încercat să se sinucidă de opt ori, ultima tentativă a şi reuşit la 5 august 1962 cînd a luat o supradoza de barbiturice. Arthur Miller (n 1915) i-a supravieţuit celebrei sale soţii. S-a stins în anul 2005.

Nu toată lumea a crezut povestea sinuciderii ei. De atunci se căuta un asasin – o mînă criminală care i-a dat pastilele. Au circulat versiuni după care FBI şi puternicul Edgar Hoover ar fi fost marylin monroe 1amestecat. Alţii susțin că Robert Kennedy ar fi fost în spatele acestei morţi premature. El s-ar fi temut că după ce John F. Kennedy a părăsit-o, ea era dispusă să iasă în presă să vorbească despre relaţia ei intimă cu preşedintele SUA. Cum JFK dorea să candideze din nou pentru Casa Albă, Marilyn Monroe devenise un mare pericol şi trebuia să dispară. Mai multe rapoarte FBI care o supraveghea indică faptul că Robert Kennedy și Marilyn Monroe s-au întîlnit de mai multe ori în acea vară. Unii spun pentru că deveniseră amanţi. Dacă John Kennedy o părăsise, gurile rele spun că s-a multumit cu fratele…

marilyn monroe 1Alţii au scris că RK avea o misiune clară încredinţată de John F. – să o convingă să îşi ţină gura. Cum nu a reuşit acest lucru, a decis că e mai bine să dispară. Este moartea actriţei o afacere politică ? Un asasinat înfăptuit de serviciile secrete la ordinul marilyn monroe 7preşedintelui american ? Unii spun că medicul ei personal, Greenson, ar fi fost mîna destinului…Alţii că mafia – cu care clanul Kennedy avea legături, ar fi executat contractul…

tanase rep 3Relaţia dintre cei doi a început în California pe vremea cînd John F. era tînăr senator. S-au întîlnit la petrecerile date de cumnatul lui John, Peter Lawford, la care mai participau Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis jr. John Kennedy, mare devorator de femei, frecventa aceste party-uri unde putea să agaţe actriţe drăguţe de la Hollywood. Relaţia a kennedy 1continuat şi după ce John F. Kennedy a ajuns preşedinte. Marilyn Monroe întretimp a făcut o carieră spectaculoasă, ajunsese după cîteva filme de succes cel mai bine plătit star hollywoodian, o supervedetă. A făcut senzaţie apariţia ei la Madison Square Garden la aniversarea zilei lui de naştere a lui John Kennedy, cînd i-a urat la mulţi ani într-o rochie decoltată, cît se poate de mulată, fără să poarte pe dedesupt lenjerie intimă. Au fost prezente toate televiziunile, transmiţînd în direct. Episodul a lăsat puţine îndoieli cu privire la natura relaţiilor dintre ei. Pină la sinuciderea ei nu au trecut nici o sută de zile.

Vezi aici https://youtu.be/VQDUrBQuc_8

* Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul 1, aparut la editura Hyperliteratura, best- seller 2019.

*** In septembrie 2020 a aparut volumul doi” Repertoarul amorului ” la aceeasi editura.

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!