GRACE KELLY & PRINȚUL RAINIER DE MONACO

grace kelly 1In timpul ediției din 1954 a Festivalului de film de la Cannes, publicatia Paris Match hotărăște să ia un interviu prințului Rainier lll de Monaco. Incredinteaza rolul jurnalistei nu cuiva din redacție ci unei actrite americane foarte in voga – Grace Kelly. Cistigase in acel an premiul Oscar pentru interpretare feminină – rol principal – în filmul „Country girl”. Desi nu se cunoșteau, cei doi isi dau acordul. Actrița merge la reședinta printului, aici –dupa un tur de prrezentare al palatului, au urmat 45 de minute de intrebari (alese de Paris Match) și răspunsuri. Lucrurile se puteau opri aici. Nu a fost un dragoste la prima vedere, un coup-de foudre dum spun francezii. Protagoniști – un superstar-ul hollywoodian, una dintre cele mai frumoase femeie din lume – și prințul Rainer lll de MOnaco, provenind din una dintre cele mai vechi familii aristocratice din Europa, Grimaldi. Familia stăpinea neintrerupt principatul Monaco de la sfirșitul secolului Xlll. Mă intreb dacă nu a fost de fapt „o vedere aranjată” în care cei doi sortiți căsătoriei făceau cunoștință și eventual se îndrăgosteau. Astfel se aranjau casatoriile in marile familii de altădată. Nu prima dragostea, ci interesul și politica. Sa asistăm oare la ultima căsătorie aranjată? Cine a avut ideea interviului și cine a tras sforile in culise. Onassis care avea multe interese in Monaco si voia sa adauge glamour afacerilor lui pentru a atrage, si a crfeste profitul? Pentru a multiplica strălucirea naturala a locului…Planul era de a face din Monte Carlo Gotha clasei superbogate de după război…Dar era nevoie de cineva care sa impodobeasca Monte Carlo. Grace Kelly a fost aleasa…

grace kelly 3Cine erau protagonistii ? Grace Kelly – o actrita frumoasa si talentata. Provenea dintr-o familie numeroasa si bogată din Philadephia. Tatal –irlandez – se imbogatise ca anteprenor in constructii și fabricant de cărămizi. Nu si-a uitat niciodata rădăcinile proletare, mai ales că lumea buna din Philadephia l-a snobat toata viața pentru aceste origini. Asta l-a facut ambitios. A fost campion olimpic la caiac la trei olimpiade. Si-a dorit pentru el și copiii lui cariere strălucitoare – probabil din nevoia de a compensa ofensele. Le-a dat copiilor o mentalitea de luptător si ideea ca sunt cei mai buni. Acest tip de educație s-a vazut bine in cariera lui Grace Kelly. Era ambițioasă și răzbătătoare. In 1954 avea deja in palmares filme cu regizori mari de la Hollywood – cu Alfred Hitchcock, a facut 3 filme. A jucat și pentru John Ford, Fred Zinemman, Henry Hathaway etc. A dar replica lui Gary Cooper, Clark Gable, Bing Crosby, Frank Sinatra…

În decembrie 1954, Rainier face o vizita in USA – pretext pentru a reîntilni cu Grace Kelly, la Philadelphia. Spre mirarea multora lucrurile merg bine. Cei doi hotărăsc să se căsătorească și anunță presa. A fost un pariu care în 99% din cazuri se pierde. Cum a convins-o Rainier de Monaco pe Grace Kelly sa îi devina sotie? Acceptul ei a fost o lovitură de poker. Pare neverosimil. Nu a existat o idilă, o poveste romantică. Doar intilnirea de la Monte Carlo, citeva scrisori, telefoane, vizita la Philadelphia și totul a fost tranșat…

grace kelly 7De ce si-a părăsit Grace Kelly cariera? Jucase în 11 filme, apăruse zeci de episoade teve și în piese de teatru pe Broadway. De ce a fost atit de nemultumită de ce se intimpla în lumea filmului ca sa o părăsească. Numai Greta Garbo se retrasese în 1940 cind era în vîrful carierei. La 24 de ani toate căile pentru Grace Kelly erau deschise. Avea succes, era admirată, iubită, luase Oscarul, era căutată de mari regizori. Studiorile cinematografic îi ofereau contracte…Niciodata Grace Kelly – deși a dat sute de interviuri – nu și-a explicat hotarirea. Nu cred in varianta indragostirii…Poate nu a mai vrut să joace roluri de prinșesă – a vrut să fie ea insasi una. Poate ostracizarea familiei ei la Philadelphia din cauza originii umile a tatalui ei a fost un argument. A vrut să treaca de la periferia societații la virful ei. Ambiția ei a jucat un rol? Cine știe. Cert este că a acceptat.

Au hotărît să facă nunta la Monte Calro in aprilie 1956. A fost cea mai mediatizată căsătorie de la cea a reginei Elisabeta ll cu prințul Philip. S-a transmis live pentru milioane de telespectori. Asa au flat in multe medii de existenta undeva pe Coasta de azur a principatului Monaco. Pentru Rainier lll acesta a fost scopul intregii povesti. Adusese una dintre cele mai frumoase femei, celebra, inteligentă, educata, un mare star al Hollywoodului să domneasca peste monegasci. Căsătoria (18 si 19 aprilie 1956) a pus pe hartă principatul Monaco. I-a dat ceea ce îi lipsea cel mai mult în anii anii 50 – glamour, clasă, stil. Monaco a devenit punctul de atracșie nr 1 pentru jet-set. Supervedetele, marii investitori au inceput să se inghesuie pe plajele de aici. În port au inceput să acosteze yachturile cele mai luxoase. A fost o operatie de PR de un extraordinar succes. In puțini ani Monte Carlo, care era o banală statiune balneară a devenit locul cel mai frecventabil de pe Coasta de Azur. Încasările la buget au crescut de citeva ori. Grace Kelly atrăgea ca un magnet. Cuplul lor – să-i zicem exotic – a functionat perfect – în dragoste și în conducerea orasului-stat-(nu mai mare decit Central Park din NY, putin mai mare decit Vatican-ul ) Prințul s-a dovedit un perfect om de afaceri și un bun politician.

grace kellyCei doi au avut trei copiii – Caroline si Sophie, si un baiat Albert care in 2005 i-a urmat la tron lui Rainier. Momentul crucial din istoria acestui cuplu a fost accidentul fatal din septembrie 1982. Grace Kelly, in lipsa soferului, a condus masina -trebuia sa o conduca la aeroprul din Nisa pe fica cea mica, Stephanie, care pleca la studii la Paris. Intr-o curba a părăsit carosabilul și s-a rostogolit pe pantele din afara soselei. La 9,45 masina Rover 300 a căzut în gol 40 de metri de panta abruptă și s-a făcut praf. Iata ce spune Stephanie – „Mi-a fost frică să nu explodeze mașina. Știam ca trebuie să ies si să o scot de acolo pe mama…” Grace Kelly a fost transportata cu ambulanța la spital. A doua zi dimineata printesa a intrat in comă. Dupa amiaza i s-a facut o intervenție chirugicala pe creier. S-a instalat moartea cerebrala. Nu și-a mai revenit. Cu acordul familiei a fost debranșata de la aparatele care o mentineau artificial in viata. La ora 22,30 – 14 septembrie 1982 – a fost declarată moartă. Avea 52 de an (n.1929)

Stirea mortii ei a consternat. Intii rudele, cei apropiati, monegascii și apoi cei care o admirau ca actriță și printesă. Funeraliile s-au desfasurata la la 18 septembrie. Cel mai lovit a fost printul Rainier lll de Monaco, cara a apărut îndurerat, singur, brusc imbătrinit. Sophie a lipsit, Caroline si Albert au apărut impreuna susținîndu-și tatăl.

Zvonurile au inceput să se răspîndească repede. S-a vorbit despre un asasinat (ganguri din Nisa și Marsilia), dar si despre sinucidere (ar fi fost nefericită in căsătoria cu Ranier, infidel, pentru faptul ca i se interzicea sa joace în filme). Alt scenariu foarte răspîndit în mass-media este acela ca nu ea se afla la volan ci fiica ei de 17 ani, Stephanie. Anchetele care s-au succedat nu au adus elemente noi. În concluzie – a fost un accident provocat de Grace Kelly care a pierdut controlul volanului într-o curba.

Rainier lll de Monaco s-a stins in 2005 (n. 1922) dupa 56 ani de domnie.

Fragment din „Repertoarul amorului”, volumul, 2, in pregatire la editura Hyperliteratura, toamna 2020

DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!