che guevarra 1In atîția ani de la moartea sa (octombrie 1967 in Bolivia ) au apărut multe adevăruri despre Che ( n. 14 iunie 1929). Este vorba de documente de arhiva, cărți, filme. Putini mai sunt dispuși azi să admită necritic măreția acestui rătăcit, caracterului lui eroic și umanist. Che Guevara este un personaj tragic care s-a inșelat grav pe sine și pe ceilalți cu privire la sensul istoriei. De multă vreme privesc cu scepticism acest mit care se confundă pentru jumătatea secolului XX cu cel al asa-zisei lupte a proletariatului și revolutiei mondiale anti-capitaliste.

che 13La 8 octombrie 1967 Ernesto Che Guevara și oamenii lui au fost capturați în Bolivia. Va mai dura puțin și vor fie executati. La Higuera au sosit colonelul Joaquín Zenteno Anaya și agentul C.I.A. Félix Rodríguez. La prînz, 9 oct. președintele Boliviei dă ordinul de execuție. Episodul a provocat un șoc, Che Guevara era deja o legendă. Poate se credea intangibil,supraom, nemuritor. Sau alții l-au crezut de neatins grație celebrității sale. Che Guevara a fost ptr mulți un zeu al lumii moderne. De ce a căpătat un asemenea statut ? 1. A parăsit mediul familial, burghez- provenea dintr-o famliei argentiniană bogata – ca să ” lupte pentru libertate”. 2. S-a declarat un adversar al SUA, al imperialismului etc. Așa a cistigat opinia lumii a treia 3. S-au gasit destui intelectuali in che 4lumea civilizată care se doreau noncoformiști, și care contestau radical SUA. Erau utopici, antidemocrași, antiliberali, anticapitaliști difuzi , gata să idolatrizeze pe cineva care nu si consuma frustratile prin cafenele la Parisa sau la Londra, ci „punea mina pe armă să combată imperialismul”. Acestia i-au asigurat circulația supradimenstionată a numelui. 4. A participat la preluarea puterii de forțele de guerilla în Cuba, in apropierea coastei SUA, un episod cheie al războiului rece, cînd, în 1959, Fidel Castro a cucerit Havana. 5. A parasit apoi Cuba, a refuzat așadar să beneficieze de favorurile puterii. A plecat in America de sud ptr a iniția alt război de che 11guerilla – care urmarea „eliberarea unui popor (bolivian), oprimat de imperialismul american. Guevara a vrut sa joace rolul unui eliberator, al unui revoluționar romantic.etc. 6. Moartea lui in condiții dramaticie in Bolivia a adauga ultimele ingrediente ptr a face din el un erou, o legendă. Si azi milioane de tineri poartă tricouri, bălti model Che Guevara, il idolatrizeazaă fără să știe bine de ce. Iata citeva insemnări

2.

che 5Puține filme am văzut cu atîta neplăcere ca pe acesta – Che, doua serii. L-am văzut în premieră la Paris, acum cîțiva ani. Eram curios să văd cum poate arăta pe ecran Ernesto Che Guevara, și îmi doream o explicație în plus (încercasem deja cîteva) cu privire la idolatria din jurul lui. CHE este, totuși, unul din miturile perioadei post-belice. Am scris un comentariu, chiar după ce am ieșit din sala de cinema. Figura lui Guevara, argentinian dintr-o familie bogată, medic, a marcat și lumea occidentală (nu doar America de sud, n.a.). Cîți nu s-au hrănit pe malurile stîngii ale Senei cu discursuri antiamerican, antiliberal și anticapitalist din 11 decembrie 1964, de la New York/ONU. Cîți nu s-au che 8hrănit cu aventura sa boliviană care l-a dus la moarte în octombrie 1967 la Higueraa, devenit de atunci loc “sacru” pentru goșiști, bolșevici, anarhiști, teroristi, etc. E un erou, sau un asasin? Se uită prea ușor că Che a dat ordin să fie împușcați mii de oameni considerați de el ”dușmani ai revoluției” la Havana în 1960 de ex. și că el însuși a participat la execuții. Nu găsesc nimic înălțător în acest personaj, un terorist în fond. Che Guevara e o dramă kitsch, cu ceva glamour hollywodian, adăugat de acest film…E timpul ca personajul să fie dezvăluit în che 14adevărata lui intunecime. Nimic grandios, doar sînge, resentiment și nebunie.

Lumea greșeste grav uneori, e oarbă atunci cînd își face zei din asemenea personaje care răspîndesc în jur moartea. Exista o întreagă industrie care il folosește ca brand. Il vedem la Istanbul, la Viena, la Londra, la Madrid. Peste tot unde mi-am plimbat pașii, i-am găsit chipiul. Face parte din cultura populară, s-a folclorizat. Ar fi interesant sa aflăm de ce facem asemenea alegeri. De ce Guevara a devenit una dintre figurile cele mai populare ale ultimelor decenii. De ce atiția au văzut în el un Mesia, un salvator ?

Da, recunosc că sunt un detractor al acestui mit de neînțeles pentru mine – Che Guevara.

Fregment din „Sunt un copil al razboiului rece”, in curs de aparitie

STELIAN TANASE
DESKREPORT

Spune-ți opinia, fă-te auzit!