GUVERNUL DIN UMBRĂ STEINBRUCK

de GABRIEL SĂVULESCU

Portalul politic german „Politik & Kommunikation“ dezvăluie cabinetul din umbră al socialdemocratului german Peer Steinbruck. În viitorul cabinet social-ecologist german apar nume noi, politicieni tineri alături de actori politici cunoscuţi. Guvernul din umbră Steinbrück detine o medie de varsta de 51 de ani. Sapte din 16 din portofolii sunt ocupate de femei.

Guvernul de coaliţie social-ecologist Steinbruck va deţine 16 ministere, tot atât cât cuprinde guvernul creştin-liberal Merkel. Şeful cancelariei federale va fi gestionat de Heiko Geue, asistentul parlamentar al lui Steinbrück. Geue este responsabil si pentru comisia de coordonare ale serviciilor secrete. Portofoliul ministerului de interne va fi ocupat de Thomas Opperman, de profesie judecător şi un expert în domeniu. Frank-Walter Steinmeier se va reîntoarce la ministerul afacerilor externe. În viitorul cabinet Steinbrück, Steinmeier va deţine şi mandatul de vicecancelar federal. Pentru postul de de ministru al economiei este prevăzut Hubertus Heil. Pentru portofoliul ministerului de apărare este vizat de către Gernot Erler, un expert in domeniul securităţii şi apărării. Portofoliul ministerului de transport şi infrastructură va fi ocupat de Matthias Machnig, politician care în perioada 2005-09 a ocupat postul de secretar de stat în acelasi minister. Manuela Schwesig este prevăzută pentru portfoliul muncii şi protecţiei sociale. Ministerul învăţăminatului este rezervat pentru Doris Ahnen, politiciana care detine in prezent acelasi resort in landul Renania – Palatina. Ministerul sanatatii va fi condus de Andrea Nahles, in prezent secretarul general al Partidului Socialdemocrat. Brigitte Zypries se reîntoarce la ministerul de justiţie, post care l-a detinut in cabinetele Schröder si Merkel. În organigrama cabinetului Steinbrück este prevăzut şi înfiintarea portofoliului destinat emigranţilor si integrării sociale. Acest portofoliul urmează să fie ocupat de către Aydan Özoguz.

Mişcarea Ecologistă va deţine cinci ministere în viitorul executiv Steinbrück. Viitorul ministru de finanţe şi totodată vicecancelar federal va fi deţinut de Jürgen Trittin. Trittin, fost ministru al protecţiei mediului in cabinetele Schröder, se bucură de o mare popularitate în rândul membrilor şi simpatizanţilor ecologişti. Copresedinta Mişcării Ecologiste, Claudia Roth este prevăzută pentru portofoliul ministerului dezvoltării şi cooperării economice. Ministerul familiei va fi ocupat de către Katrin Göring-Eckardt, politiciană socializataăpolitic in miscarea civica antitotalitară şi anticomunista din defuncta RDG. Ministerul protecţiei mediului va fi ocupat de Renate Künast, liderul grupului parlamentar ecologist. Cez Ozdemir copreşedintele Miscării Ecologiste va ocupa ministerul agriculturii şi protecţiei consumatorului.

Ultimul sondaj de opinie ne indică următorul tablou electoral:

Uniunea Creştin-Democrata/Uniunea Creştin-Socială 39%

Partidul Social Democrat 28% / Mişcarea Ecologistă 13% / Noua Stânga 7% / Partidul Piraţilor 5% /Partidul Liberal 4% /Alte formatiuni 4%

O serie de sondaje de opinie proiectează un eşec electoral al liberalilor germani şi un rezultat sub pragul electoral de 5% din partea formaţiunii Partidul Piraţilor. Strategii de campanie social-democrati se bazează şi pe diferite simulări electorale care proiectează o majoritate de mandate pentru viitoarea coaliţie social-ecologistă în viitorul legislativ german.

FOTO www.spiegel.de

 

Spune-ți opinia, fă-te auzit!