HAI SĂ NE ÎNDOBITOCIM

020Am ales pentru azi la rubrica „Sa stăm de vorba” un foarte scurt fragment din declarația lui Ion Aurel Pop, președintele Academiei Române, cu privire la intentia lui Klaus Iohannis si a guvernului Orban 1/ de a reduce numărul materiilor predate in scoli si 2/ de a trece masiv învățămîntul pe on-line. Sigur invatămîntul românesc nu mai dă satisfacție. La toate nivelurile, pre-univesitar și universitar. Cei care ies de pe băncile școlii sunt depăsiți din start, rebuturi in mare parte, 2/3 dintre ei sunt analfabeti funcțional. Alții, pur și simplu analfabeți. Mi s-a intimplat ca profesor să-i întilnesc la cursuri în universitate.

Cred ca problema constă întii de toate in subfinanțarea cronică, aceeasi de 30 de ani – indiferent de guvern. Cum să treci pe on-line cind ai 2500 de școli fără apa curentă, fără WC-uri etc.? Pina la computer copiii trebuie invatați sa minuiasca tocul și stiloul. Cu ce bani se va face operația? Cum Iohannis si Anisie sunt profesori de liceu, mă miră ignoranța lor in ce privește criza școlii românești. Sau e vorba de politică? Poate de alegeri? Sau de împărțirea cașcavalului? Mă intreb. Dvs ce ziceți?

Astept ca ca de obicei comentariile dvs spro si contra.

„Diluarea nivelului de educație până la aproape dispariția ei nu face decât să îndobitocească generațiile care vin, atrage atenția președintele Academiei Române. ”Din păcate, este o tendință foarte clară de dezumanizare, de pierdere a esenței umane. Prin educație, oamenii și popoarele dobândesc cultură. Un popor fără cultură este un popor foarte ușor de manipulat. Îndobitocirea se realizează prin aceste forme, în care oamenii învață numai ceea ce li se spune, 017merg pe minima rezistență, nu mai citesc cu ochii și cu mințile lor, nu mai au puterea să decanteze lucrurile, preiau de-a gata tot ceea ce li se oferă, se gândesc la viața simplă pe care o duc, în primul rând la nevoile materiale, și nu mai au timp pentru minte și suflet.

Fără cultură generală, dispare și o capacitate extraordinar de importantă pentru un om, capacitatea de a discerne și de a compara, care te ajută să iei decizia cea mai bună. Ideea asta de a face totul online ne conduce la un fel de mecanism al gândirii noastre. Generațiile mai tinere, și nu este vina lor, nu gândesc decât dacă apasă tastatura. Cuvântul acesta << îndobitocire >> este un cuvânt șocant, dar până la urmă exprimă în mare măsură o realitate dureroasă spre care tindem…”
DESKREPORT

Alătură-te discuției 4 opinii publicate

 • Gregory Ghica spune:

  Veniti in America sa vedeti prostie, incultura, ignoranta si lipsa de cultura. 40% din absolventii de liceu nu stiu sa scrie si citeasca. Absolventii de facultati se angajeaza ca ospatari sau chelneri ca nu au ccalificarea si cunostinte corespunzatoare.diplomei pe care au obtinut-o. Se pare ca dupa revollutie a-ti invatat tot ce este mai rau dela Americani. Pacat. Cu toate ca si in communism invatamaltul nu fost prea grozav.

 • Dan Nicolescu spune:

  Fiecare dintre ” tamaduitorii ” invatamintului romanesc, care incearca solutii nu din 1989 ci din 1948 incoace , au avut ceva in cap, conform cu scopurile lor imediate, in conformitate exclusiv cu interesele politicepe care le reprezentau. Timp de peste 70 de ani, au existat doar doi ministri ai invatamintuui, demni de acest nume Mircea Malita si hulitul Funeriu. Cred cu tarie ca singura solutie de a redresa actuala stare de colaps din invatamint si a evita indobitocirea inclusiv a acelei parti din tineretul care este din nastere dotata cu inteligenta , are patru cai:
  1.Desfiintarea Inspectoratelor scolare judetene sii nlocuirea lor cu Inspectii teritoriale regionale , dependente de Minister, cu inspectori inamovibili, avind regimul magistratilor.
  2. Imbunatatirea radicala a corpului profesoral prin obligativitatea fara exceptie a ocuparii tuturor posturilor prin concurs, dublarea salariului invatatorilor din orase si triplarea salariilor celor din mediul rural, precum si anularea dreptului de inregimentare politica a corpului didactic .
  3. Reducerea obligativitatii invatamintului la 8 clase
  4 Inocuirea actualelor licee cu scoli profesionale de 2 ani, licee de 4 ani ( cu materii reduse si fara mukta teorie, asa cum zice si dl. Johannis ) si colegii nationale ( tot de 4 ani, .cu un sistem draconic de intrare si cu un program pentru elevii dotatimult peste medie )

 • Dimitri spune:

  Nu sunt un fan al dlui IAPOP chiar dacă suntem din aceiași generație.Dar de data aceasta trebuie sa-i dau dreptate, devenim încet dar sigur un popor de analfabeti funcționali.

 • Petcu Magdalena spune:

  Un popor fără școală,fara o cultură minima devine un popor de sclavi.Citesc comentarii pe fb,nici măcar cei ce comenteaza nu citesc ce scrie in articol,nu mai spun că nici nu înțeleg despre ce este vorba,dar comentarii jignitoare la greu .Eu sunt pentru școala normală,pentru socializare,cu cadre pregătite nu ignorante și analfabete că miniștrii noștrii.Nu scolii de acasă.Sunt copii care trăiesc în sărăcie ,ce fac cu ei îi trimite la sparanghel ??Sunt foarte multe de spus.,ff multe.

Spune-ți opinia, fă-te auzit!