20190219_141050Cind am plecat – duminică, să țin o conferinta la Paris despre Panait Istrati – la Bucuresti situația era clară. Opoziția unită debarcase guvernul printr-o moțiune de cenzură. Nimic mai clar de atît. Am revenit miercuri noapte. Am găsit lucrurile in haos și confuzie. 1 cu 1 nu mai fac doi. Am văzut/ascultat declarațiile liderilor celor care au semnat și votat moțiunea – PNL, USR, UDMR, ProRomânia, PMP.Ele genereaza haos in aceste zile. Au meritul de a fi doborît ineptul guvern VVDăncilă. Pină aici toate bune. Rămași fără guvern, ar fi trebuit să formeze urgent altul, să preia frîiele puterii. Ei bine, nu. S-au răsucit și au intrat la idei.

Fiecare partid (minus PNL) din cele enumerate, spune că are motive serioase să nu participe la guvern – din ratiuni ideologice, economice, politice fanteziste. De fapt este vorba de un calcul cinic si meschin. Ideea este că sunt alegeri in 2020, locale si parlamentare, și ar risca să îsi piardă capitalul electoral. Săptămîna trecută ele inregistrau un vîrf la capitolul simpatii. Și-au spus că puterea erodează și e mai bine să aștepte pe tușă pină la alegeri! Exemplul guvernului Cioloș care salvat PSD este încă viu. PSD era la pămint după tragedia de la Colectiv si demisia lui Ponta. Într-un an și-a revenit și a cistigat categoric alegerile din 2016. Nimeni nu vrea să riste repetarea acelei experiențe nefericite. Pe aceasta temă există o teama paralizantă. Ca atare USR, UDMR< ProRomânia, etc nu vor la guvern. Vor sa stea pe margine să priveasca cum PNL își rupe gitul, ba chiar să îi dea și un brînci,

Argumentele lui Dan Barna exemplifică perfect situația – parafrazez -„Dacă cistiga PNL (alegerile,) va fi meritul PNL, pierdem. Dacă pierde PNL va fi vina noastră.” Așa că USRplus nu participă. Dă-o dracu de țară, să ne vedem de afacerile noastre. Din ecuația asta lipsește ce ar trebui să fie esențial- răspunderea de a guverna țara. Dacă te-ai băgat in luptă trebuie s-o cîștigi, Nu poți să te retragi așa, tam-nesam, cînd te trece pintecăraia. Avem de a face la toate aceste partide bolnave de lașitate cu un politicianism de cea mai joasa speță. Tentativele lor de a explica ce rațiuni le impiedică să se implice sunt în cel mai bun caz ridicole și jenante. I-am ascultat aseară în cîteva rînduri pe Tăriceanu, Ponta, Kelemen Hunor și nu mi-a venit să cred ce prostii debitau în incercările lor de a explica inexplicabilul.

Calculul lor este greșit, cred eu. E foarte posibil ca electoratul anti-PSD să aprecieze curajul liberalilor de a prelua guvernul intr-o situație dificilă. În acelasi timp să nu aprecieze fuga de răspundere ale celorlalte partide, foste pină mai ieri în opoziție. Lumea vrea întii de toate ordine și respinge haosul.

STELIAN TĂNASE

DEKREPORT

Alătură-te discuției 5 opinii publicate

 • Cristina spune:

  De la parlamentari a plecat totul. La parlamentari se întoarce totul.
  Trebuie schimbata constituția. România e la pământ și noi sub ea.

 • vali57 spune:

  În momentul de faţă populaţia doreşte stabilitate.PNL este singurul partid care este cu adevărat raţional şi doreşte, cu toate riscurile, să-şi asume guvernarea ,într-un moment dificil,în care a fost lăsată ţara de către PSD-cu o guvernare dezastruoasă,nemaiântâlnită.Ludovic Orban pare un politician versat,care are bojogii tari şi sânge-n instalaţie,negociind formarea unui guvern cu toţi nemernicii .Sunt convins că electoratul român s-a cam deşteptat,iar majoritate partidelor (mai puţin PNL ) vor deconta la următoarele alegeri mârşeviile la care se dedau.

 • Alex One spune:

  Filosofam ? Tare coalitie se doreste. I-auzi „opozitia unita” ! Sa te caciulesti de un plagiator cu dosar penal nefinalizat, de un Tariceanu cu dosar penal pe rol la DNA pe care acum cateva luni il injurai zilnic fara talent dar cu patos si de mai vechiul cercetat penal care striga pe toate drumurile „fara penali” si mai nou cercetat pentru fraude europene este intr-adevar o mare speranta ca tara se indreapta ….. Unde oare ? Fara program de guvernare, fara un cabinet macar schitat, fara sustinere politica, mda ,hai ca-i bine.”Haos si confuzie ” !

 • De alegeri anticipate, nimic?

Spune-ți opinia, fă-te auzit!