HEMINGWAY LAUREAT NOBEL

By 28 octombrie 2020Graffiti

hemingway

*** In 1954, 28 octombrie, Ernest Hemingway primește Premiul Nobel pentru literatură.

„Nu ştiu de cînd nu am mai citit un roman de Hemingway. In adolescenţă i-am citit multe cărti. Apoi interesul meu pentru literatura lui s-a dus. Am trecut dintre americani la Dos Passos pe la 20 de ani şi la Faulkner, în studenție. Dar la Hemingway (n 1899) nu m-am mai întors, deşi obişnuiesc să mă întorc la scriitorii citiţi în tinereţe. Hemingway e genul de scriitor a cărui biografie plina de evenimente, prea mediatizată, îi depăşeşte opera. După dispariţie, statura de mare scriitor, laureat Nobel, s-a micşorat dramatic. A avut o existenţă aventuroasă, dar opera sa nu mai este azi atît de influentă ca în anii 30-50. Au rămas mitul, legenda, personajul, anecdotele puse pe seama lui. La Hemingway mai interesantă e biografia decit proza.

Hemingway a participat la primul război mondial, a trăit apoi la Paris, cu aşa numita” generaţie pierdută” . A fost pasionat de femei, vînătoare, corrida, de box. A fost un jurnalist dedicat. A fost în Spania în timpul războiului civil, în al doilea război mondial – tot ca jurnalist. După anii 40 puterea lui creatoare scade, proza lui nu mai are aşa mare succes ca în interbelic. Chiar dacă primeşte premiul Nobel, gloria lui nu mai este aceeaşi. Şi-a incheiat viaţa spectaculos printr-o sinucidere în 1961. Viaţa nemaiavind nici un sens pentru el, s-a impuşcat – bărbăteşte cum trăise.

A avut multe tribulaţii sentimentale, căsătorii, amoruri. Martha Gellhorn l-a însoţit în perioada lui de maximă creativitate şi glorie – anii 30-40. Ea era cînd s-au intilnit o jurnalistă celebră. S-au cunoscut în 1936 in SUA, s-au reîntîlnit in Spania în 1938, unde au participat. Aveau aceleaşi simpatii politice- antifranchiste. Gellhorn este o femeie independentă, chiar spune undeva că : ” nu are de gînd să fie o notă hemingway 8de subsol în viața nimănui”. Cînd în 1939 războiul civil spaniol se încheie – februarie – Hemingway se retrage in Cuba. Martha îl urmează. Închiriază o fermă în apropierea Havanei. Gellhorn l-a încurajat să scrie romanul său cel mai cunoscut, “Pentru cine bat clopotele”. Inceput în martie 1939 îl termină după un an, iulie 1940. A fost publicat şase luni mai tîrziu. Cartea a avut un enorm succes. A fost un bestseller, vîndut într-un an în peste un milion de exemplare.

hemingway 10Cum Hemingway era insurat a trebuit să aştepte pronunţarea divorţului de Pauline, a doua sa soție, pentru a se căsători cu Martha Ellis Gellhorn, în noiembrie 1940. În 1941 merg amindoi în China să scrie despre războiul contra Japoniei. Întors in Cuba, în acelasi an, cu vasul său Pilar, in 42-3 patruleaza in largul coastelor în căutarea de submarine germane. Revine in Europa odată cu debarcarea din Normania din vara 1944 la care şi participă. Va rămîne aici insoţind trupele Aliate pină în 1945, cînd războiul se încheie. De remarcat aici episodul amoros cu Marlene Dietrich. Depărtarea, lunga absenţă de acasă are un efect direct asupra mariajului lui cu Martha Gellhorn. Hemingway începe o poveste cu o jurnalistă Mary Welsh, de la Time. Martha Gellhorn, venind in Europa, află despre noua situaţie şi îi spune lui Hemingway într-un spital din Londra că elaţia lor s-a încheiat definitiv.

hemingway 4Hemingway îşi continuă cariera de scriitor, dar cu un succes relativ. Continuă să bea, să vîneze in expediţii safari în Africa. Să pescuiască, să participe la corrida, etc. Sănătatea lui fizică şi mentală se deteriorează treptat, odată cu sfirşitul anilor 50. S-a sinucis ca şi tatăl, fratele şi sora lui, cu arma de vînătoare.

Martha Gellhorn i-a supravieţuit 28 de ani. S-a sinucis la Londra luînd o supradoză de somnifere pentru a pune capăt unei lungi suferinţe (cancer). Era aproape oarbă, avea 89 de ani. E considerată în SUA una dintre cele mai mari jurnaliste. Un premiu Pulitzer îi poartă numele.

ST

***Fragment din volumul „Repertoarul amorului” apărut la editura Hyperliteratura. Bestseller 2019. Din septembrie 2020 puteti citi /comanda volumul doi la aceeasi editura.

DESKREPORT

ILUSTRATIA www.murphyplace.juku.com

Spune-ți opinia, fă-te auzit!