ÎMPĂRŢIREA EUROPEI de GABRIEL SĂVULESCU

By 15 iulie 2012Graffiti

România de astăzi este asemănătoare Republicii de la Weimar din perioda 1930-32. Schimbarea lui Băsescu este dictată de conjuctura externă. România este miza decisivă în mai multe ecuaţii.

1). Majoritatea în Consiliul European. La intilnirea Consiliului European din septembrie se va decide soarta UE. Există doua proiecte: a- proiectul Merkel, salvarea băncilor pe banii contribuabilor sau b-proiectul Holland salvarea ţărilor (inclusiv a România) prin ştergerea datoriilor (prin remiterea eurobondurilor) şi demararea unui megaproiect de infrastructură europeana. Proiectul Merkel este politica dusa de Băsescu până în prezent. Proiectul Hollande ar avantaja România. Pe termen lung proiectul Hollande avantajeză toate ţăriile UE, mai puţin Germania. Germania a intervenit masiv în Romania. Germania, prin fundaţia Konrad Adenuar şi-a confecţionat o fundatie: FCD, o grupare civică ICCD şi un nou partid Noua Republică, lipite de PDL. USL este un proiect complet opus intereselor care stau în spatele FCD-ICCD-Noua Republică.

 

2). Interventia din Siria. Interventia va veni in curând. Germania nu are interese în Siria, din contra, actualul status-quo o avantajează. America şi o parte din NATO doresc să intervină. Tancurile lui Erdogan ar pleca şi maine spre Damasc. Cine ocupa Siria ocupa de facto tot Orientul Mijlociu. Din aceste considerente baza americană de la Babadag este esenţială în strategia americana. Generalul de patru stele Wesley Clarke nu a venit ca simplu turist la Bucureşti. Wesley Clarke supraveghează atent schimbarea de regim. Până în prezent niciun reprezentant militar german nu a soptit un cuvant asupra crizei politice din România. Si acest aspect arata faţeta invizibilă a crizei constituţionale din România. Criticii României sunt cei care susţin exclusiv planul Merkel.

La Yalta 1945 miza geostrategică a fost Grecia. Cine deţinea Grecia deţinea şi punctul geostrategic spre Orientul Apropiat şi Mijlociu. Să nu uităm ca trupele britanice au intervenit în criza din Suez tocmai când la Budapesta se striga „Libertate!” şi intervenţiile sovietice din Ungaria şi Cehoslovacia au fost aprobate tacit de cancelariile occidentale. De aceasta dată miza geostrategica in Europa este România. Baza de Babadag este practic capul de pod spre teatrele de operaţiuni militare din Orientul Apropiat şi Mijlociu. Din aceste considerente regimul dualist Antonescu-Ponta deţine aliati puternici euro-atlantici. Alianti care insă trebuie convinsi şi pe viitor.

CORESPONDENŢĂ DIN KOLN, GERMANIA

 

 

 

Alătură-te discuției 2 opinii publicate

Spune-ți opinia, fă-te auzit!